© Esenyurt Haberleri

Doğalgaza zam yolda

Artan petrol fiyatı ve döviz kurunun etkisiyle gaz ithalat fiyatının tüketici satış fiyatlarının üzerine çıktığını dile getiren GAZBİR Yönetim Kurulu Başkanı Arslan, 'Fiyatları etkilememesi mümkün değil. Önümüzdeki günlerde buna ilişkin bazı kararlar alınabileceğini düşünüyorum' diye konuştu.

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan, artan petrol fiyatı ve döviz kurunun etkisiyle gaz ithalat fiyatının, tüketici satış fiyatlarının üzerine çıktığını belirterek, "Brent petrol fiyatı geçen yıl temmuzda 50 dolar seviyelerindeydi. Bugün 74 dolar civarında seyrediyor. Bir yıl içinde yaklaşık yüzde 50 artış söz konusu oldu. Bu fiyat oluşumunun doğalgaz fiyatlarını etkilememesi mümkün değil. Önümüzdeki günlerde buna ilişkin bazı kararlar alınabileceğini düşünüyorum." dedi.

Arslan, enerji sektöründeki gelişmelere yönelik yaptığı değerlendirmede, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin devletin işleyişinde birçok değişikliği beraberinde getirdiğini ve bu kapsamda bakanlıklardaki yeniden yapılanma sürecinin de kısa sürede tamamlanacağını söyledi.
İthalat kontratlarında fiyatlar petrole endeksli

Arslan, artan petrol fiyatları ve döviz kurunun etkisiyle doğalgaz ithalat fiyatının tüketici satış fiyatlarının üzerine çıktığını belirterek, gerçek maliyetlere yakın bir satış fiyatının oluşmasının şirketlerin mali yapılarının korunması açısından önemli bir faktör olduğunu vurguladı.

İthalat kontratlarında fiyatın petrole endeksli olarak belirlendiğini hatırlatan Arslan, şunları söyledi:

"Global petrol fiyatları doğalgaz fiyatlarını belirgin şekilde etkiliyor. Brent petrol fiyatı geçen yıl temmuzda 50 dolar seviyelerindeydi. Bugün 74 dolar civarında seyrediyor. Bir yıl içinde yaklaşık yüzde 50 artış söz konusu oldu. Bu fiyat oluşumunun doğalgaz fiyatlarını etkilememesi mümkün değil. Önümüzdeki günlerde buna ilişkin bazı kararlar alınabileceğini düşünüyorum. Piyasa şartlarında benzer tüketim profiline sahip tüketicilerin gruplanarak farklı fiyat uygulanması dünya uygulamalarında da kabul görmüş bir yöntem ancak kademelendirmenin doğalgazın hangi amaçla tüketildiğinden ziyade, tüketim miktarı ve doğalgaz kullanımındaki dengesizlik faktörüne göre belirlenmesi daha doğru bir yöntem olarak görünüyor. Dolayısıyla doğalgazda tüketim miktarına göre yeni kademelerin belirlenmesi objektif bir fiyat oluşumu için gerekli olabilir." AA

İlginizi Çekebilir

Tavuğa 5 ayda yüzde 200 zam! İstanbul kanatsız kaldı

Yükselen kırmızı et fiyatları nedeniyle beyaz ete talep artınca özellikle hafta sonu ve bayramlarda kanat bulmak zorlaştı. 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin son günlerinde kasap ve marketlerde tavuk kanat bulunamadı.

Asgari ücrete ara zamda hayaller suya düşerken milletvekillerinin alacağı zam belli oldu!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete ara zamma kapıları kapattı. Temmuzda emekliler ve memurlar için zam mesaisi başladı. Milletvekillerinin de alacağı zam oranı şekillenmeye başladı.

Şok marketin tamamı satıldı..

ŞOK Market, "İstegelsin" markasıyla bilinen Future Teknoloji Ticaret'in hisselerini almak için sözleşmeyi imzaladı. ŞOK tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yeni açıklama yapıldı.

Bakan'dan asgari ücrete ara zam açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Temmuz ayında asgari ücrete ara zam gündemimizde yok” açıklamasını yaptı.

Bu faize kim ev alabilir? 3 milyon liralık konut kredisine 11 milyon lira faiz

Kredi ile ev almak artık imkansızlaştı. Yükselen faiz oranları nedeniyle aylık ödemelerin 91 bin TL’yi aştı. Geri ödemeler ise 11 milyon TL’yi buldu.

2024 emekli promosyon tutarları belli oldu

Emekli banka promosyonları için yapılan SGK anlaşmasından sonra bankalar arasında rekabet başladı. Emekli aylığına göre değişen promosyonlar 8 bin-15 bin lira arasında hesaplanıyor. Emekliler bankaya gitmeden, mobil bankacılık üzerinden promosyon için başvurabiliyor.

TÜM HABERLER