© Esenyurt Haberleri

Dolar neden yükseliyor ve art arda rekor kırıyor?

Dolar ne kadar sorusunun cevabı sürekli değişiyor ve her seferinde bu sorunun cevabını arayanlar deolarda yeni bir rekorla karşılaşıyorlar.

Peki Dolar ne kadar? Euro ve dolarda artış ne kadar oldu? Dolar neden yükseliyor ve Merkez Bankası ne zaman hamle yapacak merak ediliyor.

Türk Lirasında değer kaybı hız kesmiyor. Dün gün içerisinde 4.66 zirvesine çıkan ardından sınırlı da olsa gevşeyen dolar/TL, bugün yukarı yönlü hareketini sürdürüyor.

Güne 4.76 seviyesinden başlayan dolar/TL, saat 11.02'de 4.9270 seviyesine çıktı. Euro/TL ise aynı dakikalarda rekorunu 5.7694 seviyesine taşıdı.

Böylelikle Türk lirasının değer kaybı yılın başından beri yüzde 25'in üstüne çıktı.

Türk lirasının günlük kaybı ise yüzde 5'i aştı.

Dolar 14.18 itibariyle dolar/TL 4,8713 seviyesine, euro/TL 5,7035 seviyesine çekildi.

Aynı dakikalarda Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, yüzde 1'in üzerinde kayıpla 102.276 puandan işlem gördü.

Bu arada Euro/Dolar paritesi 1.17 ile son 6 ayın en düşük seviyesini gördü.

İŞTE YILBAŞINDAN BU YANA DOLARIN SEYRİ

PİYASALAR'IN GÖZÜ MERKEZ'DE

Piyasalar Merkez Bankası'ndan gelecek olası adımları takip ediyor. Merkez'in Türk Lirası'nda görülen sert değer kaybına karşı nasıl bir adım atacağı merak ediliyor. Merkez Bankası olağan toplantısını 7 Haziran'da yapacak.

Piyasaların bugün ayrıca Fed'in son toplantı tutanaklarını bekliyor. Tutanaklarda faiz artış sürecine ilişkin ipuçları takip edilecek.

FITCH'TEN KRİTİK UYARI

Liranın dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 25'e yaklaştı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, para politikası bağımsızlığının azalması not üzerinde baskı yarattığını söylerken, S&P de liradaki sert düşüşün durdurulması için harekete geçilmezse, mali durumun hızlı kötüleşebileceği uyarısı yaptı.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Ekonomi uzmanların doların neden yükaseldiğine dair eçşitli sebepler dile getiriyorlar. Yapılan açıklamalara göre özel şirketlerin dış borç geri ödemeleri de doların ve döviz kurlarının artamsında etkili oluyor. Özellikle Mayıs ayı, 10.9 milyar dolar ile yılın en yüklü geri ödemesinin olduğu dönem.

Bunun yanında ABD ile Çin arasındaki tivari rekabetin kzışması ve tarafların attığı karşılıklı adımlar doların yükselmesine yol açıyor.

Peki yükseliş neden düşürülemiyor ve yükseliş hızlanıyor? Bunun için yapılan yorumlardan biri de Merkez Bankası'nın kura müdahalesinin geciktiği yönünde. Ek olarak Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve S&P'den art arda Türkiye için uyarı yapıyor ki bu da Türk lirası 3 haftada yüzde 20 değer kaybetti.

İlginizi Çekebilir

Tavuğa 5 ayda yüzde 200 zam! İstanbul kanatsız kaldı

Yükselen kırmızı et fiyatları nedeniyle beyaz ete talep artınca özellikle hafta sonu ve bayramlarda kanat bulmak zorlaştı. 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin son günlerinde kasap ve marketlerde tavuk kanat bulunamadı.

Asgari ücrete ara zamda hayaller suya düşerken milletvekillerinin alacağı zam belli oldu!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete ara zamma kapıları kapattı. Temmuzda emekliler ve memurlar için zam mesaisi başladı. Milletvekillerinin de alacağı zam oranı şekillenmeye başladı.

Şok marketin tamamı satıldı..

ŞOK Market, "İstegelsin" markasıyla bilinen Future Teknoloji Ticaret'in hisselerini almak için sözleşmeyi imzaladı. ŞOK tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yeni açıklama yapıldı.

Bakan'dan asgari ücrete ara zam açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Temmuz ayında asgari ücrete ara zam gündemimizde yok” açıklamasını yaptı.

Bu faize kim ev alabilir? 3 milyon liralık konut kredisine 11 milyon lira faiz

Kredi ile ev almak artık imkansızlaştı. Yükselen faiz oranları nedeniyle aylık ödemelerin 91 bin TL’yi aştı. Geri ödemeler ise 11 milyon TL’yi buldu.

2024 emekli promosyon tutarları belli oldu

Emekli banka promosyonları için yapılan SGK anlaşmasından sonra bankalar arasında rekabet başladı. Emekli aylığına göre değişen promosyonlar 8 bin-15 bin lira arasında hesaplanıyor. Emekliler bankaya gitmeden, mobil bankacılık üzerinden promosyon için başvurabiliyor.

TÜM HABERLER