© Esenyurt Haberleri

Ev Alacaklar Dikkat! Konut Fırsatçıları iş başında

Kamu bankaları (Ziraat, Halkbank, Vakıfbank) tarafından devreye alınan Cumhuriyet tarihinin en büyük kredi destek paketine ilgi artarken, emlakçılardan önemli bir uyarı geldi. Emlakçılar bazı fırsatçıların 2. el konutta yüzde 30'lara varan zam yaptığını belirterek, "Şişirme fiyatlara kanmayın, rayici iyi araştırın, sıkı pazarlık yapın.” dedi. Peki tüketiciler ev alırken nelere dikkat etmeli? İşte detaylar...

Kamu bankaları tarafından başlatılan düşük faizli konut kredi kampanyası emlak piyasasındaki fırsatçıları harekete geçirdi. 'Talep artışı olacak' beklentisiyle sıfır ve ikinci el konut fiyatlarında bir gecede fahiş artışlar yaşandı. Yüzde 0.64'lük faizi gören fırsatçılar, ilan ve alışveriş platformlarında da anında boy gösterdi. Paket açıklanmadan 1 gün öncesine göre fiyatlara yapılan zamlar yüzde 30'u buldu.

YAPTIRIM GEREKİYOR

Emlakçılar ve tüketici örgütleri temsilcileri ev hayali kuran vatandaşın hevesini kursağında bırakan fırsatçılara karşı ağır yaptırımlar getirilmesini istedi. İstanbul Emlakçılar Odası İkinci Başkanı Nizamettin Aşa, faiz indirimleriyle birlikte fiyatı bir gecede artıran müteahhit ve ev sahipleriyle karşılaştıklarına dikkat çekti.

MUTLAKA PAZARLIK YAPIN

Konut alacak vatandaşların emlakçıyı suçladığına dikkat çeken Aşa, "Oysa hiçbir emlakçı ev fiyatları artsın istemez, çünkü satışlarımızı yavaşlatır. Biz bu kampanya piyasayı canlandırır diye seviniyorduk. Birinci el konut satışlarında bankalar 27 Mayıs'tan önce uygulanan fiyatların üzerinde satan müteahhitlere kredi vermeyeceğini açıkladı. Ancak ikinci elde öyle bir mekanizma yok. Bu nedenle ev almak isteyen vatandaşlarımız bir evi almadan önce çok iyi bir fiyat araştırması yapsın. Sonra da pazarlık yaparak alsın. Faiz indirimiyle fiyatları artıranları ise bankalara ve yetkili kurumlara ihbar etmeliler" dedi.

'YÜZLERCE ŞİKAYET TELEFONU ALIYORUZ'

Konut fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle 2 gün içinde yüzlerce şikayet telefonu aldıklarını ifade eden Tüketiciler Birliği Konfederasyonu Başkanı Mahmut Şahin şunları kaydetti: "Yoğun şikayetler nedeniyle kredi veren kamu bankalarının müdürleriyle görüştüm. Onlar da bu durumdan çok rahatsız. Türkiye'de yaptırımlar maalesef yetersiz. Gramajdan çalan da fiyatları artıran müteahhit ve ev sahipleri de aynı zihniyette.

BİR GECEDE 250 BİN TL FARK

Yılbaşında 639 bin lira fiyat isteyen bir satıcı konutuna 1 Mayıs'ta 800 bin lira isterken kredi paketi açıklanınca bu rakamı 1 milyon 50 bin lira yaptı.

İlginizi Çekebilir

Tavuğa 5 ayda yüzde 200 zam! İstanbul kanatsız kaldı

Yükselen kırmızı et fiyatları nedeniyle beyaz ete talep artınca özellikle hafta sonu ve bayramlarda kanat bulmak zorlaştı. 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin son günlerinde kasap ve marketlerde tavuk kanat bulunamadı.

Asgari ücrete ara zamda hayaller suya düşerken milletvekillerinin alacağı zam belli oldu!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete ara zamma kapıları kapattı. Temmuzda emekliler ve memurlar için zam mesaisi başladı. Milletvekillerinin de alacağı zam oranı şekillenmeye başladı.

Şok marketin tamamı satıldı..

ŞOK Market, "İstegelsin" markasıyla bilinen Future Teknoloji Ticaret'in hisselerini almak için sözleşmeyi imzaladı. ŞOK tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yeni açıklama yapıldı.

Bakan'dan asgari ücrete ara zam açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Temmuz ayında asgari ücrete ara zam gündemimizde yok” açıklamasını yaptı.

Bu faize kim ev alabilir? 3 milyon liralık konut kredisine 11 milyon lira faiz

Kredi ile ev almak artık imkansızlaştı. Yükselen faiz oranları nedeniyle aylık ödemelerin 91 bin TL’yi aştı. Geri ödemeler ise 11 milyon TL’yi buldu.

2024 emekli promosyon tutarları belli oldu

Emekli banka promosyonları için yapılan SGK anlaşmasından sonra bankalar arasında rekabet başladı. Emekli aylığına göre değişen promosyonlar 8 bin-15 bin lira arasında hesaplanıyor. Emekliler bankaya gitmeden, mobil bankacılık üzerinden promosyon için başvurabiliyor.

TÜM HABERLER