esss

AK Parti Esenyurt kurucularından Fethi Kaya sessizliğini bozdu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AK Parti Esenyurt kurucularından Fethi Kaya sessizliğini bozdu
2002 yılında Ak Parti Esenyurt Teşkilatının kurucuları arasında yer alan, 2003 yılının sonlarına doğru üstlenmiş olduğu Belde Başkanlığı görevini 2007 yılına kadar layıkıyla yerine getiren, yine aynı yıl milletvekili adayı olan ve uzun süredir aktif siyasette bulunmayan Fethi Kaya, başlattığımız yazı dizisinde sessizliğini bozdu: "Şenay Bey devam eder mi etmez mi bilmiyorum. Bence kendini çok yıpratmasın çok da zorlamasın kaderine razı olsun."

*Ak Parti’nin kuruluş döneminde ve sonrasında uzun bir süre görev alarak çok sağlam bir kadro ile Belde Başkanlığı yaptınız.  Daha sonra neden siyasetten uzaklaştınız?

-Siyasete bulaşan bir insan 'bıraktım' dese dahi, uzaktan da olsa siyasetin sempatizanı olur. Kısacası siyaseti bırakmadım. 2002 yılında rahmetli İlhan Bey ile beldeyi kurduk. 2004 senesinde SKM Başkanı olarak yerel seçimlere girdik ve Esenyurt Belediye Başkanlığını kazandık. Mehmet Müezzinoğlu’nun ifadesiyle Anadolu’da bir il teşkilatının yapmayacağı başarılara imza attık. Bir belde teşkilatı, sosyal sorumluluk projesi adı altında kısa metrajlı bir film bile çekebildi. 2007 yılında aşağı yukarı 6 yıllık Ak Parti maceramızı, milletvekili adayı olarak sonlandırdık. Milletvekilliği adaylığı döneminde ciddi çalışmalar da yürüttük. Şu anki Ak Parti Grup Başkan Vekilimiz Bülent Turan ile beraber ilde birkaç yıl görev yaptım. O zamanlar Yakuplu’daki teşkilattan sorumluydum.

"Siyaseti kolej havasında yürüttük"’

Biz çok iyi bir ekip olmuştuk. Bununla beraber siyaseti kolej havasında yürütüyorduk. Oturduğumuz koltuktan güç alan değil, o koltuğa güç veren bir anlayışımız vardı. Vaktini dolduran insan kenara çekilebilmeyi bilmeli ki yerine alttan daha heyecanlı ve daha verimli kişiler gelebilsin. Sözün özü: siyasetten kopmadım ama belli bir noktadan sonra insanlar siyasette başarılı olduğu dönemde bir adım geri gitmeli. 'Bırakmalı' demiyorum tabi ki de ama yerine daha yeni ve heyecanlı arkadaşlar gelmeli. Benim için 2010 yılında böyle oldu.

*Türkiye bir referandum sürecinden geçti. Referandum sonuçlarını Türkiye ve Esenyurt’u değerlendirerek yorumlar mısınız?

‘’Teşkilat, yapılan hizmetleri halka çok iyi anlatabilmeli.’’

-Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bu tabloyu çok iyi okuyabilecek bir siyasetçidir. Bunun durum için de ‘mental yorgunluk’ ifadesini kullandı. Teşkilatlarda 3-4 dönem yerinde sayan siyasetçilerin artık değişmesi gerektiğini açıkladı.

İlçede ise Ak Parti Esenyurt belki şöyle diyor olabilir; ‘Birçok yerde oyumuz azalırken biz burada 1 puan oyumuzu artırdık.’ Yani bütün ilçeler geriye giderken ve İstanbul geriye giderken biz bir puan oyumuzu artırmışız. Ama Sayın Belediye Başkanımız Necmi Kadıoğlu’nun bu kadar başarılı çalışmalarına rağmen hala biz bu noktadaysak ve ancak bir puan oyumuzu artırabiliyorsak birilerinin yaptığı çalışmaları çok iyi değerlendirmesi lazım. Özellikle belediye kanadının dışında teşkilat kanadının bunu çok iyi irdelemesi gerekmektedir. Belediyenin yapmış olduğu iyi hizmetleri teşkilat, halka çok iyi anlatamıyorsa bir adım ileri götüremeyiz durumu.  Böyle bir durumda 1 puan artırmanın başarı olarak kabul edilmesi benim için kısacası başarısızlıktır.

*Siz Sayın Cumhurbaşkanının ‘mental yorgunluk’ ifadesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce teşkilatlar elden mi geçilecek?

"Yeri geldiğinde siyasetçi de ‘yeter’ demeli"

-Bana göre öyle. Ama bu süreç nasıl olur, nasıl değerlendirilir hiçbir fikrim yok. Mutlaka Referandum sonuçları çok iyi değerlendirilerek ona göre başarılı ve başarısız teşkilatlara taze kan sağlanacaktır. Fakat yeri geldiğinde siyasetçinin de ‘yeter’ diyerek makamını, koltuğunu bırakabilmesi gerekiyor. Mesela Şenay Bey… 3 dönemdir aynı yerde ve hala koltuğunu da bırakmak istemiyor. Ak Parti’nin yerelde ve genelde yakalamış olduğu başarının mutluluğunu yaşamak ve Ak Parti İlçe Başkanlığı görevini yapmış olmak yetmiyor mu? Bizler kadere inanan insanlarız. Allah u Teâlâ senin hakkında bir yazgı yazdıysa bunu değiştirebilecek olan yoktur. Makam ve mevki hakkında konuşuyorum. Şenay Bey 3 dönemdir ilçe başkanlığı yaptı, ya belediye başkanı olmalı ya milletvekili olmalı ya da bir şey olmalı. Bir şey olmayabilirsin de…  Sen bir yerlere gelebilmek için mi o görevi yaptın? Esenyurt’ta başarılı bir belediye başkanının, ilçe başkanlığını yapmış olmanın mutluluğu yetmiyor mu adama? 3 dönemdir görevini icra etmişsin artık altındaki yeni kişilerin bu heyecanı daha ileriye taşıması gerekiyor.

‘’Bir şey olmalıyım da mı gitmeliyim’’

Mesela ben şu anda siyasette aktif olarak görev almıyorum. Ak Parti’nin ilçe başkanlığını, belde başkanlığını yaptım ve belediyeyi kazandık. SKM başkanlığı yaptım ve milletvekili adayı oldum. Ben şimdi bunun mutluluğunu yaşıyorum. Çocuklarıma diyorum ki ‘’Oğlum, şu anki Cumhurbaşkanımız siyasete girmeden önce bizler kendisiyle beraberdik.’’ Bizler için bunun mutluluğu yetiyor. İlla ben bir şey olmalıyım da mı gitmeliyim?

*Referandumdan önce il ve ilçe kongreleri yapılacaktı lakin araya referandum girdi. Şenay Bey’de 3 dönem engeline takılıyor. Yeni bir kongre olacağı gündemde, sizce yeni oluşacak ekibin yapısı ve özellikleri nasıl olmalı?

"Şakşakcılık yapsınlar diyerek ekip kurulmaz."

-Yeni gelecek ilçe başkanının korkusu, endişeleri ve gelecekten beklentisi olmayacak; yani kaderine razı olacak. Kolej mantığında siyaseti yürütecek. Görevini yaptıktan sonra mezun olacak ki alttan yerine birileri gelebilsin. Bu mantıkta olmalı. Yoksa bu koltukta oturayım da bir yerlere geleyim anlayışının ötesinde bir teşkilat ve belediyeye yük olmadan kendi yağında kavrulacak bir ekip kurulmalı. Yoksa ‘Kullanabileceğim adam alayım, burada bana şakşakcılık yapsın’ diyerek ekip kurulmaz.

‘’Siyasetin sermayesi insandır, başta insanı kazanacaksınız’’

Esenyurt’un demografik yapısını göz önüne almadan, STK’ların görüşleri dinlenilmeden, kanaat önderlerinin fikirleri ve düşünceleri bilinmeden teşkilat kurulursa bu teşkilat ölü doğmuş bebek gibi olur. Siyasetin tek sermayesi insandır öyleyse başta insanı kazanacaksınız. İnsanları farklı etnik gruplara ayırt ederek iletişiminizi keserseniz burada siyaset yapmanın anlamı kalmaz. Ya ikna olacaksın ya da ikna edeceksin.  

*Sizce Şenay Bey bundan sonra belediye başkanı, il yöneticiliği veya milletvekilliği görevlerinden hangilerini yapabilecek kriterlere sahip?

‘Duyum aldık. Bu akşam toplantı yapmayın.’

-2004 yılında Belde Başkanı olduğum dönemlerde çok ciddi sorunlar yaşamıştım. Partimiz bombalandı. Molotof kokteylleri atıldı. Benim iş yerime saldırıldı ve birçok tehdit mesajları aldık. O dönemlerde bulunduğumuz bölge jandarma bölgesiydi. Jandarma bizi arayarak ‘Duyum aldık. Bu akşam toplantı yapmayın’ diyordu. Bu duyumları alıp, yine de toplantısını yapan bir teşkilattık biz. Bu şartlar altında 2007 yılında milletvekilliği aday adaylığına müracaat ettim. İlçe başkanlarının listeye giremediği bir dönemde ben listeye girdim.

*"Şenay Bey, bakarsın belediye başkanı olur, milletvekili olur, bakan olur ama bakarsın hiçbir şey de olamaz.’’

-Benim dönemimde 7-8 tane ilçe başkanı görevinden istifa etmişti ve listeye girememişti. Yusuf Uzun bunlardan bir tanesi... Mevlüt Bey şu anda Belediye Başkanı… Şimdi Şenay Bey’e gelirsek bunların hepsi kader kısmettir. Bakarsın belediye başkanı olur, milletvekili olur, bakan olur ama bakarsın hiçbir şey de olamaz. Siyasette hiçbir makama gelemezse bile Şenay kardeşimiz inançlı bir insan, psikolojisi bozulacak bir insan değil. Hiçbir makama gelemese dahi 3 dönem Ak Parti İlçe Başkanlığını yapmış olmanın ve yapılan çalışmalar da kendisinin de emeğinin olduğunu düşünmeli ve bundan mutluluk duyabilmelidir. Şenay Bey devam eder mi etmez mi bilmiyorum. Bence kendini çok yıpratmasın çok da zorlamasın kaderine razı olsun.

‘’Esenyurt kabuk değiştirdi.’’

2004’te Mehmet Müezzinoğlu bizi çağırdı ve dedi ki "Genel Başkanımızın oraya göndereceği bir aday var: Necmi Kadıoğlu. Siz teşkilat ayağında yer alarak çalışmaları yürütün." Nemci Kadıoğlu aday olarak geldi, biz dışarıda SKM kurduk. SKM’miz kaç defa baskın yedi ama biz görevimizden vazgeçmedik. Necmi Kadıoğlu 2004 yılında seçilirken yanında yer alan ve sonuna kadar destekçisi olan 3-5 arkadaştan birisi de bendim. Necmi Kadıoğlu’nu biz seçtirdik. Sayın Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu çok güzel çalışmalar yaptı ve yapıyor. Necmi Kadıoğlu’nun yaptığı her hayırlı çalışmada bizim de emeğimiz var. Bu bize mutluluk veriyor. Tek minareli camiden onlarca minareli camiye, tek cem evinden onlarda cem evine, tek sağlık ocağından her mahalleye sağlık ocağına, dev hasa bir devlet hastanesine, kızılay hastanesine ve özel sağlık kuruşlarına kavuştuk. Eğitim alanında onlarca okul hizmete açtık. Ulaşım  alanında yapılan köprü ve kavşak gibi dev yatırımlar, bu çalışmalarımızın sonuçları. E bun da bizim de emeğimiz var. Şu anda Esenyurt adeta kabuk değiştirdi. Ciddi bir değişim yaşadı. Bizler de bu mutluluğu yaşıyoruz.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Songül Üsteğmen anlatılmaz, yaşanırÖnceki Haber

Songül Üsteğmen anlatılmaz, yaşanır

Ardahan Balı TescillendiSonraki Haber

Ardahan Balı Tescillendi

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!