esss

Dikkat! Kuzey Afrika sıcakları başlıyor...

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dikkat! Kuzey Afrika sıcakları başlıyor...
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, önümüzdeki 7 günün hava tahminlerini açıkladı. Uzmanların da uyarılarda bulunduğu tahminlere göre, Kuzey Afrika'dan gelen sıcak havanın etkisine giriyoruz.

Gölgede hissedilen sıcaklık değerleri İstanbul'da 37, İzmir'de 41, Ankara'da 40 derece olacak. Meteoroloji 2. Bölge Müdürü Latif Gültekin yaptığı açıklamada, hava sıcaklığının artmaya devam edeceğini belirtirken, 1 Temmuz Cumartesi günü sıcaklığın rekor değerlere yaklaşacağını kaydetti.

Meteorolojinin son verilerine göre Türkiye'de sıcaklıklar son zamanlarda normalin 6-7 derece üzerinde seyrediyor. Bugünden itibaren Türkiye genelinde salı gününe kadar yüksek sıcaklıklar gözlenecek ve sıcaklıklar normal değerlerin 6-10 derece üzerinde olacak. Yer yer sıcaklık rekorları kırılacak. Kuzey Afrika'dan gelen sıcak hava kütlesinin etkisinde kalacak olan ülkemizin İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri sıcaktan daha çok etkilenecek.

SIVI KAYBINA DİKKAT

Türk Kardiyoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, "Öğle saatlerinde vatandaşlar dışarıda olmaktan kaçınsın, açık renk giysiler giysinler. Özellikle kalp-damar ve yüksek tansiyon hastalarının aşırı sıvı kaybına karşı önlem almaları gerekir. Bu hastalarımızın günlük ilaç takiplerinin dışında kullandıkları idrar söktürücü ilaçlarını dozunu mevsimlere göre ayarlamak sıvı kaybını kontrol altında tutmak çok önemli" dedi.

BU 7 KENTE DE UYARI GELDİ

Meteorolojiden, Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis ve Gaziantep için kuvvetli sıcak hava uyarısı yapıldı. Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, 30 Haziran Cuma gününden itibaren Kuzey Afrika üzerinden gelecek sıcak hava dalgası ile birlikte, normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 6 ila 10 derece üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bölgede gerçekleşmesi beklenen en yüksek hava sıcaklıklarının, Adana’da 40-42, Mersin merkezde 37-38, Mut ilçesi ve çevresinde 44-46, Osmaniye’de 40, Hatay merkezde 42 ve doğu ilçelerinde yer yer 47, Kahramanmaraş’ta 40-41, Kilis ve Gaziantep il merkezlerinde 40-42 ve bazı ilçelerinde (Araban-Karkamış-Nizip-Elbeyli) 44-45 derece olması tahmin ediliyor. Sıcak hava dalgasının, önümüzdeki hafta etkisini kaybedeceği ve hava sıcaklıklarının azalarak mevsim normalleri civarına düşeceği bekleniyor.

Açıklamada, aşırı yüksek sıcaklıkların meydana getireceği olumsuzluklara karşı başta yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar olmak üzere vatandaşların, 10.00-16.00 saatleri arası güneş ışınlarına direk maruz kalmamaları konusunda uyarıda bulunuldu.

EGE'DE DE SICAKLIKLAR TIRMANIYOR

Kuzey Afrika'dan gelen sıcak hava dalgasının etkisine giren Ege Bölgesi'nde sıcaklıklar hafta başına kadar artmaya devam edecek. Mevsim normallerinin 2-3 derece üzerinde seyrettiği Ege Bölgesi genelinde, hava sıcaklığının hafta sonunda 40 dereceyi aşarak mevsim normallerinin 7-8 derece üzerine çıkması bekleniyor.

CUMARTESİ GÜNÜ REKOR KIRILABİLİR

Meteoroloji 2. Bölge Müdürü Latif Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava sıcaklığının artmaya devam edeceğini söyledi. Özellikle 1 Temmuz Cumartesi günü sıcaklığın rekor değerlere yaklaşacağını kaydeden Gültekin, İzmir'in Ödemiş, Tire, Bayındır gibi iç kesimlerdeki ilçelerde sıcaklığın rekor değer olan 43 dereceye ulaşabileceğini ifade etti. Latif Gültekin, sıcaklığın hafta başından itibaren düşeceğini aktararak, hafta sonunda öğle saatlerinde dışarı çıkacakları tedbirli olmaları için uyardı. Özellikle yaşlı, hamile ve hastaların bu saatlerde güneş altında çok kalmamaları gerektiğini belirten Gültekin, kapalı veya gölge alanların tercih edilmesi gerektiğini dile getirdi.

İZMİR'DE ÇÖL SICAĞI

Tahminlere göre, İzmir kent merkezinde hava sıcaklığı bugün 2 derece daha artarak 37 dereceye çıkacak. Sıcaklık cuma günü 39'a, cumartesi 41 dereceye ulaşacak. Aydın'da hava sıcaklığı cumartesi 44 dereceye çıkacak. Manisa ve Denizli'de de sıcaklıklar 40 dereceyi geçecek. Cumartesi günü Manisa ve Denizli'de termometreler 43'ü gösterecek. Bölgedeki diğer illere göre sıcaklığın daha düşük olduğu Uşak'ta hafta sonu en yüksek sıcaklık 37 derece olacak.

KARABÜK VALİLİĞİ UYARDI

Karabük Valiliği Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nce yapılan son analiz ve tahminlere göre, 28 Haziran- 03 Temmuz 2017 tarihleri arasında halen mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının, yeni sıcak hava dalgasının etkisiyle ülke genelinde hissedilir derecede artacağı,

sıcaklığın mevsim normallerinin 6-10 derece üzerine çıkmasıyla bazı il ve ilçelerde "uzun yıllar en yüksek sıcaklık değerleri" görüleceği belirtildi.

Sıcaklıkların Karabük’te 40, Bartın’da 35, Bolu’da 36, Düzce’de 38 ve Zonguldak’ta 32 dereceye ulaşması beklendiğinin anlatıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi: "Sıcaklıkların meydana getireceği olumsuzluklara karşı başta yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar olmak üzere vatandaşlarımızın güneş ışınlarının dik geldiği 10-16 saatleri arası güneş ışınlarına direk maruz kalmamaları hususunda dikkatli olmaları ve sıcaktan korunmak için gerekli önlemleri almaları büyük önem taşımaktadır. Yüksek hava sıcaklıklarının oluşturabileceği başta sağlık sorunları ve orman yangınları olmak üzere meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.

ÇANKIRI'YA 40 DERECE UYARISI

ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Çankırı Valiliği’ne gönderdiği uyarı yazısında Çankırı’da 3 Temmuza kadar sıcaklığın 40 derece üzerinde olacağını bildirdi. Analiz ve Tahminler Şube Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; Kuzey Afrika Üzerinden sıcak hava dalgası beklendiği belirtilerek, "Yapılan son analiz ve tahminlere göre 30 Haziran Cuma gününden itibaren yurdumuzun mevcut sıcak havaya ilaveten Kuzey Afrika üzerinden gelecek olan yeni bir sıcak hava dalgasının etkisine gireceği tahmin ediliyor. Bu sıcak hava dalgası ile birlikte halen normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının bölge genelinde hissedilir derecede artacağı ve mevsim normallerinin 6 - 10 derece üzerinde gerçekleşeceği beklenmektedir. En yüksek hava sıcaklıklarının Bartın’da 35, Bolu’da 36, Çankırı’da 40, Düzce’de 38, Karabük’te 40, Kırıkkale’de 40, Zonguldak’ta 32 dereceye ulaşması beklenmektedir. Yüksek hava sıcaklıklarının oluşturabileceği başta sağlık sorunları ve orman yangınları olmak üzere meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi. (Ajanslar)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kemal Sunal'ın gizlediği gerçekÖnceki Haber

Kemal Sunal'ın gizlediği gerçek

Kars’ta kesik at başları mahalleyi ayağa kaldırdıSonraki Haber

Kars’ta kesik at başları mahalleyi ayağa...

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!