esss

Dolar neden yükseliyor ve art arda rekor kırıyor?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dolar neden yükseliyor ve art arda rekor kırıyor?
Dolar ne kadar sorusunun cevabı sürekli değişiyor ve her seferinde bu sorunun cevabını arayanlar deolarda yeni bir rekorla karşılaşıyorlar.

Peki Dolar ne kadar? Euro ve dolarda artış ne kadar oldu? Dolar neden yükseliyor ve Merkez Bankası ne zaman hamle yapacak merak ediliyor.

Türk Lirasında değer kaybı hız kesmiyor. Dün gün içerisinde 4.66 zirvesine çıkan ardından sınırlı da olsa gevşeyen dolar/TL, bugün yukarı yönlü hareketini sürdürüyor.

Güne 4.76 seviyesinden başlayan dolar/TL, saat 11.02'de 4.9270 seviyesine çıktı. Euro/TL ise aynı dakikalarda rekorunu 5.7694 seviyesine taşıdı.

Böylelikle Türk lirasının değer kaybı yılın başından beri yüzde 25'in üstüne çıktı.

Türk lirasının günlük kaybı ise yüzde 5'i aştı.

Dolar 14.18 itibariyle dolar/TL 4,8713 seviyesine, euro/TL 5,7035 seviyesine çekildi.

Aynı dakikalarda Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, yüzde 1'in üzerinde kayıpla 102.276 puandan işlem gördü.

Bu arada Euro/Dolar paritesi 1.17 ile son 6 ayın en düşük seviyesini gördü.

İŞTE YILBAŞINDAN BU YANA DOLARIN SEYRİ

dolar-yilbasi

PİYASALAR'IN GÖZÜ MERKEZ'DE

Piyasalar Merkez Bankası'ndan gelecek olası adımları takip ediyor. Merkez'in Türk Lirası'nda görülen sert değer kaybına karşı nasıl bir adım atacağı merak ediliyor. Merkez Bankası olağan toplantısını 7 Haziran'da yapacak.

Piyasaların bugün ayrıca Fed'in son toplantı tutanaklarını bekliyor. Tutanaklarda faiz artış sürecine ilişkin ipuçları takip edilecek.

FITCH'TEN KRİTİK UYARI

Liranın dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 25'e yaklaştı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, para politikası bağımsızlığının azalması not üzerinde baskı yarattığını söylerken, S&P de liradaki sert düşüşün durdurulması için harekete geçilmezse, mali durumun hızlı kötüleşebileceği uyarısı yaptı.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Ekonomi uzmanların doların neden yükaseldiğine dair eçşitli sebepler dile getiriyorlar. Yapılan açıklamalara göre özel şirketlerin dış borç geri ödemeleri de doların ve döviz kurlarının artamsında etkili oluyor. Özellikle Mayıs ayı, 10.9 milyar dolar ile yılın en yüklü geri ödemesinin olduğu dönem.

Bunun yanında ABD ile Çin arasındaki tivari rekabetin kzışması ve tarafların attığı karşılıklı adımlar doların yükselmesine yol açıyor.

Peki yükseliş neden düşürülemiyor ve yükseliş hızlanıyor? Bunun için yapılan yorumlardan biri de Merkez Bankası'nın kura müdahalesinin geciktiği yönünde. Ek olarak Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve S&P'den art arda Türkiye için uyarı yapıyor ki bu da Türk lirası 3 haftada yüzde 20 değer kaybetti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İnstagram Uyaracak!Önceki Haber

İnstagram Uyaracak!

Oruçlu iken Başınızın Ağrımaması için şunları yapınSonraki Haber

Oruçlu iken Başınızın Ağrımaması için şu...

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!