esss

Ehliyet sınav sonuçları bu hafta açıklanacak mı? 2017 MEB ehliyet sınav sonucu sorgula

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ehliyet sınav sonuçları bu hafta açıklanacak mı? 2017 MEB ehliyet sınav sonucu sorgula
Ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak sorusunun yanıtı sürücü adayları tarafından sıklıkla araştırılıyor. Bu hafta içerisinde açıklanması beklenen 29 Temmuz 2017 Cumartesi günü gerçekleşen ehliyet sınavının soru ve cevapları geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavın soru ve cevaplar üzerinden tahmini puanlarını hesaplamaya çalışan sürücü adayları, ehliyet sonuçları için net tarihi ile ilgili açıklama bekliyor. İşte 2017 MEB son dakika haberleri ve sınav sonuç sorgulama ekranı...

2017 yılında üçüncüsü gerçekleşen ehliyet sınavına katılan kursiyerler için soru kitapçıkları ve cevap anahtarlarının tamamı yayınlandı. Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri MTSK 2017/3 ehliyet sınav sonuçları içinde heyecanlı bekleyiş sürüyor.  Ehliyet sınav sonuçlarında en az 70 puan ve üzeri alan adaylar direksiyon sınavına girebileceklerdir. Ehliyet sınav sonuçları açıklandıktan sonra sonuçları sorgulamak isteyenler meb.gov.tr sitesi üzerinden T.C. kimlik numaraları ile sonuçlarını öğrenebilirler. Ehliyet sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra da direksiyon sınavı için süreç başlayacak. Direksiyon sınav bilginizi kurslarınızdan öğrenmeniz gerekecek. Kesin olmamakla birlikte, 29 Temmuz’da gerçekleştirilen ehliyet sınavı sonuçlarının 10 Ağustos Perşembe günü açıklanması bekleniyor...

MEB GİRİŞİ EHLİYET SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

EHLİYET SINAV SORU VE CEVAPLARI 1. GRUP

EHLİYET SINAV SORU VE CEVAPLARI 2. GRUP

EHLİYET SINAV SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLECEK?

Sınav sonuçları, http://www.meb.gov.tr internet adresinden duyurulacaktır. Kursiyerler, bu adresten Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınav Sonuçları linkinin üzerine tıklayarak açılacak sayfadan, T.C. kimlik numarasını girerek sınav sonuçlarını öğrenebilecek.

Ayrıca, Özel MTSK müdürlükleri Özel MTSK Modülünden kurum kodunu ve şifresini girerek, müdürlüklerinden sınava girenlerin sonuç listesini çıkaracak ve kursiyerlere tebliğ edecektir.

DİREKSİYON SINAVI NE ZAMAN OLACAK?

Sınav sonuçlarından yeterli puanı alıp direksiyon sınavına girmeye hak kazananlar için direksiyon sınavı, sonuçların açıklandığı tarihten itibaren 15 veya 22 gün içinde yapılmaktadır. Direksiyon sınavının yapıldığı anda araca MEB tarafından görevlendirilen yetkililer ile kayıtlı olduğunuz sürücü kursundan bir kişi biner. Bu kişiler sizin aracı kaldırıp kaldıramadığınızdan şerit değiştirmenize, sinyal verip vermemenizden hızlı gidip gitmemenize kadar pek çok kriteri değerlendirirler. Yapmış oldukları bu değerlendirmeler sonrasında her bir adaya puan verilir. Direksiyon sınavında başarılı sayılabilmek için bir adayın en düşük 70 puan alması gerekmektedir.



DİREKSİYON SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Direksiyon sınavları yapıldığı gün içerisinde açıklanmaktadır. Sınav gününde son sürücü adayının da sınav işleminin bitmesi ile yetkili komisyon üyeleri tutanak tutarlar. Tuttukları tutanaklar üst komisyona iletirler. Sonuçlar için herhangi bir yerde sorgulama işlemi yapılmaz. Sonuçlar sadece adayın kayıtlı olduğu kurs müdürlüğü tarafından iletilebilir. Direksiyon sınavını en az 70 puan alıp başarı ile geçen adaylar stajyer ehliyet sahibi olacaktır. 2 sene geçerliliği olacaktır. 2 sene içerisinde trafik kurallarına uyulması ve ceza puanın çok olmaması durumunda normal ehliyet alabileceklerdir.


DİREKSİYON SINAVINA KAÇ KERE GİRİLİR?

Direksiyon sınavından geçmek için gerekli olan minimum puan 70 puandır. 70 puanı alamayan sürücü adayları mevcut yönetmelik çerçevesinde toplamda 4 defa direksiyon sınavına girebilmektedirler. Eğer adaylar 4 defa girip yine yeterli puanı alamaz ise zorunlu direksiyon eğitimini tekrar almalıdır. Zorunlu direksiyon eğitimi aldıktan sonra 4 defa daha direksiyon sınavına girmeye hak kazanılır. Adaya tanınan 8 direksiyon sınav hakkında da başarılı olunmazsa alınan tüm ehliyet eğitimi tekrar alınacaktır.

YENİ TİP EHLİYETLER NASIL OLACAK?

İçişleri Bakanlığı tarafından hayata geçirilen yeni tip ehliyet ile birlikte sürücüler uluslararası standartlarda bir ehliyete sahip olacakları için diğer ülkelerde de geçerli olacak. Minibüs, otobüs ve kamyon gibi araçlarda 5 yıl,  otomobil, motosiklet ve traktör gibi araçlarda 10 yıl geçerlilik süresi olacaktır. Yeni sürücü belgesi alanlar 2 yıl süre ile stajyer yani aday sürücü olarak kabul edileceklerdir.

STAJYER EHLİYET UYGULAMASI NASIL OLACAK?

Ehliyetini yeni alacak adaylar stajyer sürücü olacaklar. 2 sene geçerliliğini sürdürecek olan stajyerlik süresince 75 ceza puanına ulaşılması halinde ehliyete el konulacaktır. Ehliyete el konulması ile birlikte sürücü adayının psiko-teknik teste tabi olması gereklidir. Bu teste girdiğine dair belgeyi alanlar sürücü kurslarına tekrar başvurarak ehliyet alabileceklerdir. 2 sene içerisinde 3 ya da 4 hata yapılması 75 ceza puanına erişmeyi sağlayacaktır.




2017 EHLİYET SINAV TARİHLERİ

MEB tarafından ilan edilen 2017 yılı sınav uygulama takvimine göre ehliyet sınavlarının yapılacağı tarihler şunlardır;

2017/1 MTSKS    11 Şubat 2017 (saat 14.00)

2017/2 MTSKS  20 Mayıs 2017 (saat 14.00)

2017/3 MTSKS    29  Temmuz 2017 (saat 14.00)

2017/4 MTSKS    7 Ekim 2017 (saat 14.00)

2017/5 MTSKS    23 Aralık 2017 (saat 14.00)

EHLİYET SINAVI BAŞVURUSU ŞARTLARI
 
Ehliyet sınavına girmek isteyenler için MSTKS bazı şartları arıyor. İşte ehliyet sahibi olmak için adayların yerine getirmesi gereken o şartlar;
 
- A1, A2, F ve H sınıfı sürücü kursları için 17 (on yedi) yaşını bitirmiş olmak.
- B ve G sınıfları için 18 (on sekiz) yaşını bitirmiş olmak.
- C, D ve E sınıfları için 22 (yirmi iki) yaşını bitirmiş olmak. ( Üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksek okul ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okullarında ve uzman jandarma okullarında açılan sürücü eğitimi kurslarından mezun olanlarda bu şart aranmaz.)
- A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.
- Pratisyen tabip veya uzman  
 
tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporu almış olmak.
- “Sabıka kaydının olmadığına dair” dilekçeyi kurs müdürlüğüne vermek.
- Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.
- Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 1 (bir) adet vesikalık fotoğrafını MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.
- Nüfus cüzdanı fotokopisini MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.

EHLİYET ALMAK İSTEYEN YABANCI UYRUKLU VATANDAŞLAR
 
- Pasaportun noter tasdikli Türkçe tercümesi,
- Öğrenim vizesinin bulunması veya Türkiye’de altı aydan fazla kalacağını gösteren ikametgâh izni veya öğrenim vizesi,
- Öğrenim belgesinin noter tasdikli Türkçe tercümesi,
- Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporu’nu kayıt esnasında
- MTSK Müdürlüğüne teslim etmesi,
- Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş bir adet vesikalık fotoğrafını MTSK Müdürlüğüne teslim etmesi, istenmektedir.
 
EHLİYET ALMAK İÇİN NEREYE BAŞVURMAK GEREKİYOR?
 
Ehliyet almak isteyen adayın, öncelikle bir Motorlu Taşıt Sürücü Kursları (MTSK) müdürlüğüne kayıt yaptırarak sorumlu olduğu teorik ve uygulama derslerinin eğitimlerini tamamlamaları gerekmektedir. MTSK’ya kayıt yaptıran, belgelerini süresi içerisinde tamamlayan, il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin Özel MTSK Modülünden başvurularını kabul ettiği ve elektronik onaylama işlemi yapılan adaylar MTSAS’a girebilmektedir. Adayların başvuru işlemlerini adayın devam ettiği MEB onaylı ehliyet kursları adayın yerine gerçekleştirmektedir. Bu nedenle sürücü adayları kendi tercih ettiği sürücü kurslarına başvuru yapıp derslere devam ettikleri takdirde sınavlara girmek için başvuru yapabilirler.


  

EHLİYET SINAVINA KAÇ KERE GİRİLİR?
 
Ehliyet sınavına girmek isteyen sürücü adayları toplamda 4 defa teorik sınava, 4 defa uygulama sınavı (direksiyon sınavı) girme hakkı vardır. Eğer aday sınav döneminde mazeretsiz şekilde sınava girmezse bir hakkını kullanmış sayılmaktadır. Sınava mazereti nedeniyle giremeyen adayların durumu yönetmelikte belirtilmiştir. Eğer sürücü adayı 4 sınav sonucunda başarısız olursa, kursu tekrar etmek zorunda kalır. Teorik sınavda başarılı olan adaylar 4 defa direksiyon sınavına girme hakkına sahip. Direksiyon sınavında 4 defa başarısız olunduğu takdirde kursa, direksiyon eğitim ücretini ödeyerek ve zorunlu direksiyon eğitim saati doldurularak 4 defa daha sınava girme hakkı verilecektir. Tüm bunlar göz önüne alındığında sürücü adayı 4 defa teorik sınava, teorik sınavdan başarılı olduktan sonra, 4+4 toplam 8 defa direksiyon sınavına girebilir.
 
EHLİYET SINAV SİSTEMİ NASILDIR?
 
Ehliyet Sınavı yenilenen sistemiyle birlikte, 12 ilk yardım sorusu, 9 motor, 23 trafiksorusu, 6 trafik sorusu olmak üzere 50 soru sorulacak. Adaylar için 50 soruya verilen süre 60 dakika olarak açıklandı. Sınavda doğru yapmanız yeterli olacaktır. Her soru 2 puandır ve 100 puan üzerinden değerlendireceksiniz. En az 35 soruyu doğru yaparak 70 puanı alanlar direksiyon sınavına girmeye hak kazanacak. Direksiyon sınavı bilgisi, adayların bağlı oldukları kurs tarafından duyurulacaktır.

2017 EHLİYET SINAV ÜCRETİ NE KADAR?
 
2017 yılı 1 yıllık ehliyet harcı 163 lira olurken, B sınıfı ehliyet harcı 402 lira oldu. Harçların da aynı oranda zam görmesiyle 1 yıllık pasaport harcı yeni yılda 154,70 liradan 163,33 liraya çıkacak. B sınıfı sürücü belgesi harcı da yeni yılda 403 lira olacak. Vergi, harç ve cezaların yeniden değerleme oranında artırılması durumunda fatura, gider pusulası gibi belgelerin verilmemesi ve alınmamasının cezası 211,16 liraya çıkacak.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hakan Taşıyan'ın son hali sevenlerini üzdüÖnceki Haber

Hakan Taşıyan'ın son hali sevenlerini üz...

İşte Google'de en çok arananlarSonraki Haber

İşte Google'de en çok arananlar

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!