esss

Prof Dr. Kılıç: Ardahan'a Havalimanı yapılırsa İhanet olur

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Prof Dr. Kılıç: Ardahan'a Havalimanı yapılırsa İhanet olur
Ardahanlıarın ısrarla Havaalanı istemesine, Ardahan Üniversitesi Mühendislik FakültesiÇevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof Dr. Şeref Kılıç Sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, Ardahan Ovası üzerine Havalimanı inşa etmek, gelecek kuşaklarımıza yapılacak en büyük ihanet olacaktır dedi.

İşte O açıklama..

Çok uzun süreden beridir Ardahan’a havalimanı yapılması talebi tartışılagelmektedir. Şimdiye kadar bu konudaki görüşlerimi dost sohbetleri dışında yazılı olarak ifade etmemiştim.

Çok uzun süreden beridir Ardahan’a havalimanı yapılması talebi tartışılagelmektedir. Şimdiye kadar bu konudaki görüşlerimi dost sohbetleri dışında yazılı olarak ifade etmemiştim. Ancak son günlerde Kars Havalimanında yaşanan bazı sıkıntılar nedeniyle tekrar Ardahan’ın gündemine gelen bu konu üzerine hem bir ziraatçı, hem de Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümünde görev yapan bir profesör olarak görüşümü açıklama gereği duydum.
Ardahan’ın temel sektörünün tarım ve hayvancılık olduğu, nispeten küçük işletmelerin ise bu sektöre dayandığı herkesin malumudur. İlimizde sanayi olmadığı gibi göçü durduracak başkaca alternatif sektör de bulunmamaktadır. İlin tarıma elverişli alanı 84.250 hektardır. Diğer bir deyişle arazilerimizin sadece % 17’sinde tarım yapılabilmektedir. Ardahan ovasındaki bu tarım toprakları oldukça yüksek potansiyele sahip organik madde içeriği yüksek, Türkiye’nin diğer bölgelerinde görülmeyen Çernozyem topraklardır. Bitki büyüme dönemindeki iklimsel kısıtlara rağmen bazı yumrulu bitkiler, soğuk iklim tahılları ve yem bitkilerinin birçoğu başarılı bir şekilde yetiştirilmektedir. 
Diğer taraftan, 2016/9620 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye genelinde 49 ilde 141 Ova Koruma Alanı olarak ilan edilmiştir. Ardahan İlinde de Ardahan ve Göle Ovaları Koruma Alanı (TARIMSAL SİT ALANI) olarak belirlenmiştir. Bu karar ile büyük ovalarda bulunan tarım arazilerinin hiçbir surette amacı dışında kullanılamayacağı belirtilmiştir.
Ardahan ovasının tarımsal potansiyelini ve önemini vurguladıktan sonra Havalimanı konusuna gelecek olursak; Havalimanı inşasında gereksinim duyulan arazi miktarı, limanın büyüklüğüne bağlı olmakla birlikte pist alanları, terminal alanları ve güvenlik sahası ile birlikte yaklaşık 5000-10000 dekardır. Ardahan ovasına havalimanı yapılması durumunda, tarıma elverişli I. Sınıf bu kadar büyük bir alandan tarımsal olarak yararlanılamayacaktır. Bu miktardaki arazi, yukarıda da ifade edildiği gibi temel geçimi tarım ve hayvancılık olan, sınırlı tarım arazisine sahip bir il için oldukça büyük bir kayıptır. Havalimanı ovanın kalbine saplanacak bir hançerden farksız olacaktır. 
Peki, havalimanı Ardahan için mutlak gerekli midir? Bence hayır. Çünkü yanı başımızda, sadece 85 km mesafede bir havalimanı zaten mevcuttur. Bu havalimanına özel araç ile 45 dakikada ulaşılırken, servis araçları ile 1 saat 15 dakikada ya da 1,5 saatte ulaşılabilmektedir. Oysaki büyük şehirlerde merkezden havalimanına ulaşım bazen saatler almaktadır. Ayrıca, Avrupa ülkelerine ve hatta dünyaya baktığınızda 85 km aralıkla inşa edilmiş havalimanı göremezsiniz. Bu hem doğal kaynaklar hem de ekonomi açısından büyük bir israftır.
Diğer taraftan havalimanı işletmeciliği ile ilgili çok önemli sorunlar görmezden gelinemez. Şöyle ki, merkez nüfusu 20000, toplam nüfusu 97000 olan ilimizde havayolunu tercih eden yolcu sayısı yeterli midir? Ortalama 170 yolcu kapasiteli uçaklar yeterli doluluk oranına ulaşabilecek midir? Hangi destinasyonlara haftada kaç sefer olacaktır. İlin potansiyeli göz önüne alındığında sefer sayısı haftada 1-2 yi geçmeyecektir. Bu durumda seyahat edecek olanlar gerektiğinde birkaç gün bekleyecek midir? Yoksa yine Kars havalimanını mı kullanacaktır? 
Ardahan’a Havalimanının gerekliliği böylesine tartışmaya açık iken, popülist yaklaşımlarla havalimanı talep etmek yerine, ilin kalkınmasını, göçün durmasını sağlayacak daha gerçekçi taleplerde bulunulmalıdır. İlimizin gerçek potansiyelinin organik tarım ve hayvancılık ile bu sektöre bağlı modernize endüstri olduğu unutulmamalıdır. Ardahan’ı ülkemizin et ve süt deposu haline getirecek yöntemler üzerinde yoğunlaşılmalıdır.
Hükümet Ardahan’a havalimanı yapma kararı alsa bile bilinçli Ardahanlıların buna karşı çıkması gerekir. Zira gelecek kuşaklara bırakacağımız en önemli mirasımız doğal kaynaklarımızdır. Ardahan Ovası üzerine Havalimanı inşa etmek, gelecek kuşaklarımıza yapılacak en büyük ihanet olacaktır. 
Prof.Dr.Şeref KILIÇ
Ardahan Üniversitesi
Mühendislik Fakültesi
Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Esenyurt Yüzlerce Evsize Kapılarını açtıÖnceki Haber

Esenyurt Yüzlerce Evsize Kapılarını açtı

Silahlı Saldırıyı Cep Telefonuna ÇektilerSonraki Haber

Silahlı Saldırıyı Cep Telefonuna Çektile...

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!