esss

SGK’da paralel atama skandalı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
SGK’da paralel atama skandalı
Başkanları paralel dostu ve AK Parti düşmanlığı yapan Türk Büro-Sen’in Başkan Yardımcısı Cafer Seçer’in SGK’nın en önemli dairesi İlaç ve Eczacılık Dairesi Başkanlığı’na atanacağı haberi Ankara’yı karıştırdı. Kırmızı Kitap’a da aykırı bu atama, ilaç sektöründe de endişe yarattı.

Paralel yapıya para taşıyan kamyonlarla gündeme gelen Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) şimdi de atama krizi yaşanıyor. SGK İlaç ve Eczacılık Dairesi Başkanlığı’na paralel yapıya yakınlığıyla bilinen Kamu-Sen’e bağlı Türk Büro-Sen Genel Başkan Yardımcısı Cafer Seçer’in atanacağı haberi hem SGK’da hem de ilaç sektöründe büyük tartışmaya neden oldu.

Anayasa’ya aykırı işlem

İlaç ve eczacılıkla ilgili hiçbir eğitimi, deneyimi, geçmişi olmayan Türk Büro-Sen’de Eğitim ve Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı yapan Cafer Seçer’in atanacağı haberi sektörde büyük tedirginlik yarattı. Ankara kulislerini karıştıran atama haberi özellikle Cafer Seçer’in yardımcılığını yaptığı Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş ve sendikanın bağlı olduğu Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un paralel yanlısı ve hükümeti hedef alan açıklamalarından dolayı ayrı bir boyut kazandı.

Paralel yapının kamuoyunda Kırmızı Kitap olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde birinci ve öncelikli tehdit olarak yer aldığına dikkat çeken konunun uzmanları, paralel yapıya yakın kişilerin SGK gibi devlet kurumlarına yapılan atamanın aynı zamanda Anayasa ihlali olduğunu iddia ettiler. SGK içinde de büyük huzursuzluk yaratan atamanın büyük bir gizlilikle yapıldığı öğrenildi. Devletin her kurumunda olduğu gibi SGK’da da paralel yapıyla mücadele tüm hızıyla sürerken, parelel yapıya yakın bazı üst düzey yöneticiler, kuruma kendilerine yakın isimleri yerleştirme çabasına girdi.

Prosedürün dışına çıkıldı

SGK’nın en önemli ve teknik bilgi, tecrübe gerektiren daire başkanlığı için memurluktan başka deneyimi olmayan sendikacı Cafer Seçer’i getirmeyi hedefleyenler, atamayı kurum içinde bile gizledi. Normal atama sürecinin dışına çıkıldı. SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan imzasıyla Cafer Seçer’in daire başkanlığına atanması Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan talep edildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in imzaladığı atama kararı normal prosedürde SGK İnsan Kaynakları Müdürlüğü’ne gelmesi ve buradan da Genel Sağlık Sigorta ve Genel Müdürlüğü’ne gönderilerek atanacak kişiye bildirilmesi gerekiyordu. Ancak, Seçer’in ataması gizlenmek istendiği için bu prosedür izlenmedi. Bakanlık’tan gelen atama yazısı, direkt olarak SGK Başkanlık Özel Kalemi’ne geldi. Özel kalem de Genel Sağlık Sigorta ve Genel Müdürlüğü’ne yazıyı iletti. Bakan’ın imzaladığı tarihte yani 24.08.2015’te Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun seçim hükümeti kurmak için çalışmalara başlaması nedeniyle Genel Sağlık Sigorta ve Genel Müdürlüğü, Cafer Seçer’in şaibeli bir isim olması nedeniyle atama kararını kendisine bildirmedi.

Yardımcılığını yaptığı sendika başkanları AK Parti düşmanı ve paralel destekçisi

SGK’da daire başkanlığına getirilmek istenen Cafer Seçer’in yardımcılığını yaptığı Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş da AK Parti düşmanlığı ve paralel yapıya verdiği destekle biliniyor. Yokuş, sendikanın web sayfasında imzasıyla yayınladığı yazıda, “Başbakan Davutoğlu Ankara’da bazı gazetelerin Ankara Temsilcileriyle yaptığı toplantıda, yeni oluşturacağı Bakanlar Kurulu’nda yani kabinede, ‘Bakacağım şey; ehliyet, liyakat ve uyum’ demiştir. Bu sözler Sayın Başbakan’ın ağzına hiç yakışmıyor. 13 yıllık AKP iktidarı boyunca siz, ‘ehliyeti, liyakatı ve tecrübeyi’ hem lügatınızdan sildiniz ve hem de kamuda bu sözcükleri ayaklar altına aldınız. Şimdi nasıl oluyor da bu kelimeleri telaffuz edebiliyorsunuz? Anladık kuldan korkmuyorsunuz da ya Allah’tan da mı korkmuyorsunuz” diyerek Başbakan Davutoğlu’nu hedef almıştı. Yokuş “Müslümanlığı hiç ama hiç dilinizden düşürmediniz. İktidarınız boyunca aldattığınız, hak ve hukukunu çaldığınız bu vesile ile zulüm ettiğiniz yüzbinlerce kamu çalışanı adına” diye devam eden yazısının her satırında hükümete ve Davutoğlu’na yakışıksız ifadelerle kin kustu.

Paralel örgütü savunuyorlar

Türk Büro-Sen’in bağlı olduğu Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da paralel örgütün insan kaynağını oluşturan okul denetimlerini baskın olarak nitelendirerek, “Okul basılması Türkiye’ye yakışmıyor. Kamuoyu nazarında bazı okulların itibarsız hale getirilmeye çalışılması ancak dikatatörlükle yönetilen ülkelerde olur. PKK’nın Kandil kampını mı basmaya gidiyorsunuz” diye paralel örgütü savunmuştu. Koncuk, paralelin yayın organı Samanyolu Haber’de katıldığı bir programda da terör olayları ve askerlerimizin şehit olmasıyla ilgili olarak, PKK’yı eleştirmek yerine hükümeti suçlayarak “Bunların vebali kime aittir, milletimiz bunu iyi sorgulamalıdır” demişti.

Atamayı duydu SGK’da dün memur oldu

SGK’nın en önemli daire başkanlığı olan ilaç ve eczacılık daire başkanlığına geçmeyi hedefleyen Cafer Seçer’in sendikacılıktan kuruma memur olarak tekrar atamasının dün yapıldığı öğrenildi. Memurluğa SGK İstanbul İl Müdürlüğü’nde başlayan Cafer Seçer, 2009’tan itibaren Türk Büro-Sen’de yöneticilik yapmaya başladı. Bu tarihten itibaren de SGK’ta aylıksız izinde gözüken Cafer Seçer, ataması bakan tarafından imzalandığı 24 Ağustos 2015 tarihinde Türk Büro-Sen’in Genel Başkan Yardımcılığı’nı yapıyordu. Kurum içinde ataması büyük bir gizlilikle yapılmaya çalışılan Cafer Seçer, atama kararının imzalandığını öğrendikten sonra 27 Ağustos 2015 tarihinde sendikaya, görevinden ayrılma dilekçesini verdi. Hemen ardından da SGK’ya memuriyete geri dönme başvurusunda bulundu. SGK Başkanlığı da 28 Ağustos 2015 tarihinde yani dün Cafer Seçer’in kuruma memur olarak atanmasını yaptı. Seçer, kendisine daire başkanlığının bildirilmesini beklerken Ankara’da ‘atama skandalı’ patlak verdi.

İlaçta deneyimi yok ama sektörü yönetecek

cafer Seçer’in başına getirilmek istenen SGK İlaç ve Eczacılık Dairesi’nin, çok önemli teknik bilgi gerektirdiği belirtildi. Yerli ve yabancı ilaç firmalarının, SGK’lılara ilaçlarının satılabilmesi için ürünlerinin Sağlık Ugulama Tebliği’ne (SUT) göre geri ödeme listesine girmesi gerekiyor. Yani doktorlar, SGK’lı bir hastasına reçete yazarken, ilacın bu listede olup olmadığına bakıyor. Sektör temsilcileri bu yüzden SGK İlaç ve Eczacılık Daire Başkanlığı’na atanacak kişinin sektörü çok iyi bilmesi, teknik bilgi ve tecrübeye sahip olması gerektiğini kaydediyorlar.

Sektörle teması yok

Oysa atama krizine konu olan Cafer Seçer’in ilaç ve eczacılıkla uzaktan yakından ilgisi bulunmuyor. 47 yaşındaki Cafer Seçer, liseyi bitirdikten sonra 1997 yılında İstanbul Sigorta Müdürlüğü’nde işe başlıyor. 1999 yılında da o zamanki adıyla SSK’ya memur olarak atanıyor. Bu sırada açık öğretimi bitiren Cafer Seçer, 2000-2001 yıllarında SSK yurtdışı işçi hizmetlerinde, 2001-2006 arasında SSK personel dairesinde ve 2006-2009 yıllarında da kurumda yurtdışı işçi hizmetlerinde memur olarak çalışıyor. 2009 yılında da aylıksız izine çıkarak Türk Büro-Sen’de sendikacılığa başlıyor. Seçer’in iş geçmişine bakıldığında Türkiye’nin en önemli sektörlerinden ilaç sektörünün başına getirilmek istenen kişinin sektörle ilgili hiçbir temasının olmadığı görülüyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
PKK, AK Partili Başkanı kaçırdıÖnceki Haber

PKK, AK Partili Başkanı kaçırdı

Beşiktaş zirveye oynuyorSonraki Haber

Beşiktaş zirveye oynuyor

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!