esss

Yeni Asgari Ücret için geri sayım

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yeni Asgari Ücret için geri sayım
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017 yılında uygulanacak ücreti belirlemek için toplandı. İşveren tarafı sıfır zam önerdi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017 yılında uygulanacak ücreti belirlemek için toplandı. İşveren tarafı sıfır zam önerdi. 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müzezzinoğlu, işçi ve işveren kesimine eşit mesafede durduğunu söylerken, işçi kesimi yüzde 23 zam talebinde bulundu. Asgari ücretin 1600 TL'ye çıkması talebinde işveren kesiminin yanıtı ise sıfır zam oldu. Türkiye İşveren Sendikları Konfederasyonu (TİSK) temsilcisi, geçen yıl verdikleri yüksek zammın iki yılda ancak normalleşeceğini savundu.

Müezzinoğlu ise, Artıştaki her oran yaknız asgari ücreti değil, istihdam ve iş gücü maliyetini etkiliyor" diye konuştu.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET BİN 300 TL

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 647 lira, vergiler ve kesintiler düşüldüğünde net bin 300 lira 99 kuruş olarak uygulanıyor. Kapıcılarda ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net bin 399 lira 95 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için bin 935 lira 23 kuruş düzeyinde. Bunun bin 647 lirasını brüt asgari ücret, 255 lira 29 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 32 lira 94 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılan ilk toplantının ardından işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanan komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Polis gençleri uyardı: Facebook’ta herkesin kapısı ardına kadar açıkÖnceki Haber

Polis gençleri uyardı: Facebook’ta herke...

Ardahan’da tipi ulaşımı olumsuz etkiliyorSonraki Haber

Ardahan’da tipi ulaşımı olumsuz etkiliyo...

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!