esss

Başkan Kaya, ''Japonya’da öldürmeyen deprem neden Türkiye’de öldürüyor?”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Başkan Kaya, ''Japonya’da öldürmeyen deprem neden Türkiye’de öldürüyor?”
Afet Hazırlık ve Bilgilendirme Toplantısı’nda konuşan Esenyurt Kent Konseyi Başkanı Mehmet Hanifi Kaya, tüm dünyanın ortak sorunu olan depremin Türkiye’de daha çok can kaybına yol açtığına dikkat çekti. “Deprem bir doğa olayıdır afet değildir” diyen Kaya, “Depremi insanlar afet haline getirmektedir. Japonya’da öldürmeyen deprem neden Türkiye’de öldürüyor?” ifadelerini kullandı.

Esenyurt Kent Konseyi ve Afet Dayanışma Ağları’nın (ADA) 'Her Eve bir gönüllü' başlığıyla birlikte organize ettiği Afet Hazırlık ve Bilgilendirme Toplantısı, bugün sivil toplum örgütleri, siyasi partilerin ilçe başkanları, muhtarlar, meclis üyeleri ve vatandaşların katılımı ile gerçekleşti. Esenyurt’u olası deprem ve afetlere karşı hazır hale getirmeyi amaçlayan toplantıya Başkan Mehmet Hanifi Kaya’nın yanı sıra Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt da katıldı.

“YEREL AFET GÖNÜLLÜLERİ OLUŞTURULMALI”

Toplantıda bir sunum yapan Afet Dayanışma Ağları (ADA) eğitmenleri, her ilçede yerel afet gönüllülerinin oluşturulması gerektiğini vurguladılar. Olası afetlerde ilk 72 saatin çok önemli olduğuna dikkat çeken ADA eğitmenleri, hayat kurtarmada ilk müdahaleyi oluşturulacak olan bu yerel gönüllülerin yapacağını vurguladı.

Önümüzdeki süreçte Esenyurt’un her mahallesinde, her sokağında “bir afet bilinci bir gönüllü” hedefiyle çalışmalara devam edileceğini söyleyen eğitmenler, bu toplantının bir ilk adım olduğunu ifade ettiler. Toplantıya katılanlar, etkinlik sonrası oluşturulacak Esenyurt Afet Dayanışma Ağı Gönüllüsü olmak için başvuru formlarını doldurarak ilk başvurularını yaptılar.

“ATEŞ BU KEZ DÜŞTÜĞÜ YERİ YAKMADI”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Esenyurt Kent Konseyi Başkanı Mehmet Hanifi Kaya, depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyerek, “Ateş bu kez düştüğü yeri yakmadı, hepimizi yaktı” dedi. Depremin ilk gününden itibaren Kent Konseyi olarak seferber olduklarını vurgulayan Başkan Kaya, yardımlar konusunda kaymakamlık, belediye, muhtarlıklar, il dernekleri ve sivil toplum örgütleri ile ortaklaşa çalışmalar yürüttüklerini hatırlattı. “Daha dün Gençlik Meclisimizin, Esenyurt’ta yerleşen depremzede çocuklar için düzenlediği psikosoyal amaçlı etkinliğimiz vardı” diyen Kaya, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un daveti üzerine Esenyurt Kent Konseyi olarak deprem bölgesine giderek incelemelerde bulunduklarını söyledi.

“JAPONYA’DA ÖLDÜRMEYEN DEPREM NEDEN TÜRKİYE’DE ÖLDÜRÜYOR?”

Depremin sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın ortak sorunu olduğuna dikkat çeken Kaya, daha sonra şunları söyledi: “Deprem bir doğa olayıdır, afet değildir. Depremi insanlar afet haline getirmektedir. Mühendislik ve planlama bunun için vardır. Deprem sadece ülkemizin değil tüm dünyanın sorunudur. Japonya’da öldürmeyen deprem neden Türkiye’de öldürüyor? Son depremde gördük ki mevcut riskli yapıların yanına yeni riskli yapılar inşa etmişiz. Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı meslek odalarının da ifade ettiği gibi 17 Ağustos Depremi’nden sonra ülkemizin birçok yerinde acil ulaşım yollarına otopark, toplanma alanlarına AVM, rezerv alanlarına da iş merkezi ve konutlar yapılmıştır.

“EN KÖTÜ SENARYOYA GÖRE HAZIRLANMALIYIZ”

Uzmanlar olası bir İstanbul depremi için de uyarılarda bulunuyorlar. En kötü senaryoya göre çalışmalar yapmalı, yaşadığımız kenti ve kentlerimizi depreme dayanıklı hale getirmeliyiz. Esenyurt 1,5 milyona varan nüfusu ile İstanbul’un ve Türkiye’nin en kalabalık ilçesidir. Bugün Cumhuriyet Meydanı’ndan Avcılar’a yaklaşık olarak 1 saatte gidilmesi, yanlış planlamanın bir sonucudur. Esenyurt’un 1, 3 ve 7. Etap İmar Planlarının iptal olması bunun en büyük göstergesidir. Bugün yapımı devam eden binalara denetim konusunda müsamaha göstermemeliyiz.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM YENİDEN DÜZENLENMELİ”

Yerel idareler ve bilhassa merkezi hükümet, kentsel dönüşümün hızlanması ve kolaylaşması adına yeni düzenlemeler getirmelidir. Ayrıca meslek odaları ile birlikte çalışma yapmaları gerekir. Sonuç itibariyle deprem hepimizin ortak sorunudur. Depremle mücadele süreklilik ister. Bugün yaptığımız bilgilendirme toplantısı sadece bir başlangıçtır, amacımız bir adım atmaktır. Deprem toplanma alanları konusunda hızlıca hareket etmeliyiz. Deprem öncesi ve sonrası için gerekli hazırlıkları bir an evvel başlatmalıyız. Esenyurt Kent Konseyi ve paydaşlarımızla birlikte biz hazırız. Şimdi tam zamanı!”

Kaynak:Esenyurt Haberleri

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Esenyurt'ta bir kadın sevgilisi tarafından öldürüldü!Önceki Haber

Esenyurt'ta bir kadın sevgilisi tarafınd...

Ardahan’da depremzedeler için sahne aldılarSonraki Haber

Ardahan’da depremzedeler için sahne aldı...

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!