esss

Çıldırlılar Derneği seçilmişlerle buluştu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çıldırlılar Derneği seçilmişlerle buluştu
Merkezi Esenyurt’ta bulunan İstanbul Çıldırlılar Kültür ve dayanışma Derneği, Mayıs ayı buluşmasında Esenyurt’taki Kars, Ardahan ve Iğdırlı belediye meclis üyelerini ağırladı. Karşılıklı fikir alışverişi şeklinde geçen kahvaltılı toplantıda gündem Ardahan’ın kanayan yarası “Eğitim Sorunu” oldu.

Çıldırlılar kültür ve Dayanışma Derneği’nin her ayın ilk Pazar günü yaptığı kahvaltılı buluşmaların bu ayki konukları Esenyurt Belediyesi’nin Kars ve Ardahanlı meclis üyeleri oldu. Dernek Başkanı Ünal Kala’nın ev sahipliğinde 7 Mayıs Pazar günü Ardahan Kültür Evi binasında gerçekleşen toplantıya meclis üyeleri Taner Uluğ, Safiye Yazıcı, Engin Doğru ve Atakan Çiftçi’nin yanı sıra Ardahan Kültür Evi Başkanı Efrail Çiftçi, Başakşehir Kars Ardahan Iğdır Dernek Başkanı İhsan Yılmaz, Çıldır Federasyonu Başkanı Kemal Şimşir, sinema ve tiyatro oyuncusu Murat Aydın, halk müziği sanatçısı Özcan Burcalı, Kayabeyi Köyü Dernek Başkanı Hacı Kılıç, Öncül köyü dernek başkanı Tugay Şimşir ve Çıldır Derneği eski başkanı Ercan Demir gibi isimler de katıldı.

Çıldır’a özgü hamur işleri Kete, Bişi, Katmer ve yöresel peynirlerin ikram edildiği kahvaltıda ilk sözü Çıldırlılar Dernek Başkanı Ünal Kala aldı. İlçede yaşayan Kars, Ardahan ve Iğdırlıların birlik ve beraberlik içerisinde olmasını arzuladıklarını belirten Kala, Mayıs ayında seçilmiş hemşeri meclis üyeleri ile kahvaltı yapıp sohbet etmek istediklerini söyledi. Katılan meclis üyelerine davetlerine icabet ettikleri için teşekkür eden Kala, gelemeyen meclis üyelerinin mazeret bildirdiğini aktardı.

Birlik ve beraberlik mesajlarının verildiği toplantıda öne çıkan en önemli gündem Ardahan’ın eğitim alanında yaşadığı sorunlar oldu.

“KARTUŞ DAHİ ALAMAYAN OKUL VAR”

Yakın zamanda Çıldır’a gittiğini ve oradaki okulları gezme şansı bulduğunu ifade eden dernek yöneticisi Cevdet Yılmaz, eğitimin büyük yoksunluklar içerisinde devam ettiğine dikkat çekti. Yılmaz, bir okulda yazıcıya kartuş dahi alınamadığına şahit olduğunu söyledi.

DOĞRU: EĞİTİMİN HALİ İÇLER ACISI

Yılmaz’ın bu sözleri üzerine söz alan Meclis Üyesi Engin Doğru, eğitim konusunda Ardahan’ın halinin içler acısı olduğunu belirterek bu konuda kamuoyu oluşturulması gerektiğini söyledi. “Bunun için buradan başlayalım taşın altına elimizi koyalım” diyen Doğru, şöyle konuştu: “Eğitimde çığır açtık diyen bir hükümetle karşı karşıyayız fakat kendi memleketimizin hali içler acısı. Ardahan’da şu an AK Partili bir belediye başkanı var, vekil olarak da bir AK Parti bir de CHP’li vekilimiz var. Bu sadece Çıldır’ın sorunu değil bu Göle’nin de sorunun, bu Damal’ın da sorunu, Hanak’ın da sorunu Ardahan’ın, Kars’ın, Iğdır’ın topyekûn sorunu. Dolayısıyla buradan başlayalım, bizler de işin içine girelim bir kamuoyu oluşturalım. Birileri “biz çığır açtık” dediğinde yüzlerine vuralım buyurun açtığınız çığır burada diyelim, okulların hali belli, eğitim belli diyelim. Buradaki çocuk nasıl eğitim alıyorsa Ardahan’da benim çocuğum da aynı eğitimi almak zorunda diyelim. Ardahan’daki çocuğumuz buradaki yaşıtları ile aynı eğitimi alamıyorsa bu biraz da bizim ayıbımız. Sizlerin de desteğiyle taşın altına elimizi koyup kamuoyu oluşturabiliriz diye düşünüyorum.”

ULUĞ: SORUNUMUZ ÇOK BOYUTLU

Doğru’nun ardından konuşan Meclis Üyesi Taner Uluğ ise, eğitimde uygulanan 4+4+4 sisteminin ülke genelinde olumsuz sonuçlar doğurduğunu söyledi. Kars, Ardahan ve Iğdır’ın için de olduğu bölgenin yapısına has sıkıntıları da içinde barındırdığını belirten Uluğ, devletin bölgeye sürgün öğretmenleri yolladığına dikkat çekti. Uluğ, “Şu anda Doğu Anadolu Bölgesi’nde çocuklarını okula gönderen aileler, tarım ve hayvancılıkla geçimlerini sağladıkları için o çocukların emeğine, iş gücüne ihtiyacı var. Ve bir an önce okuldan alıp tarlasına, bahçesine ya da üç beş tane hayvanının başına çoban yapacak onu düşünüyor, bunu yapmaya bunu yaptırmaya çalışıyor. Eğitim Türkiye Cumhuriyeti’nin makro problemlerinden birisidir. Bölgemizdeki eğitim sorunuyla ilgili yıllarca uğraştık fakat oradaki problemlerin çözümü konusunda başarılı olamadık, üzgünüm bu konuda. Ancak bu konunun çözüm noktası merkezi hükümet politikalarıdır. Taşımalı eğitimin o bölgede randıman vermediği, taşımalı eğitimle orada çocuklarımızın heba edildiğini tespit etmiş bulunmaktayız. Bu yöntemlerle yerinde eğitim öğretim sistemini tekrar köylerde ve ilçelerde hakim kılmamız gerekiyor. Biz, Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Van, Muş ve Bingöl’ü de kapsayan bölgede sürgüne gönderilen öğretmenlerin görevlendirildiğini tespit ettik. Bu bizim suçumuz değil. Bizi yöneten devlet büyüklerinin suçudur. Bu bölgeden idarecilerin, milletvekillerinin, belediye başkanlarının Batı’da da sivil toplum örgütlerinin vereceği katkıyla çözebileceğimiz bir sorundur. Yaratılacak kamuoyuyla o bölgeyi ilk önce “sürgün öğretmenler bölgesi” olmaktan çıkartarak bu işe başlayabiliriz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Ardahan Kültür Evi Başkanı Efrail Çiftçi’nin de bir konuşma yaptığı toplantı daha sonra Çıldırlılar Derneği Başkanı Ünal Kala’nın teşekkür konuşması ile sona erdi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ardahan'da bulundu!Önceki Haber

Ardahan'da bulundu!

Berat Kandilinde bu duaları mutlaka okuyunSonraki Haber

Berat Kandilinde bu duaları mutlaka okuy...

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!