esss

Esenyurt Ortak Akıl Platformu, Tarafsızlık İlkesini Birinci Şart Tuttuk

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Esenyurt Ortak Akıl Platformu, Tarafsızlık İlkesini Birinci Şart Tuttuk
Esenyurt Ortak Akıl Platformu başkanı Seyfettin Kırık ve başkan vekili Halil Yılmaz Platformun amaçlarını ve hedeflerini anlattılar. Tarafsızlık ilkesi bizin birinci şartımız diyen Platform yöneticileri “bizim amacımız kentle ilgili doğru yapılanı desteklemek, yanlışa karşı itiraz etmektir” ifadelerini kullandılar.

Esenyurt’un sorunlarına ve çözümlerine ortak olmak için kurulan, ilçe gündemine bomba gibi düşen ve çok tartışılan Ortak Akıl Platformunu konuştuk. Platform başkanı Seyfettin Kırık ve başkan vekili Halil Yılmaz platformu ve Esenyurt’u enine boyuna anlattılar.

Esenyurt Ortak Akıl Platformu hangi ihtiyaçtan dolayı kuruldu?

Her insanın yaşadığı bölgesiyle alakalı insan olmanın gerektirdiği bazı sorumlulukları vardır. Bizde bu kentte yaşayan, bu kente ait aidiyet duygusu taşıyan insanlar olarak kentin sorunlarıyla hemhal olmayı kendimize görev edindik. Kentinönemli sorunları olan, kadın, çocuk,ulaşım, eğitim gibi problemlere kafa yorulması gerektiğine inanarak bir gurup arkadaşla Ortak Akıl Platformunu kurmaya karar verdik.

Amacınız neydi?

Bizim asıl amacımız yaşadığımız kentin sorunlarını yani; mahallede,  meydanda, sokakta, caddedeyaşayan insanların sıkıntılarını kamu ve kuruluşlarla paylaşarak ortak çözüm üretmek. Eğer bir kente ulaşım sorunu varsa, birileri bu sorunu dillendirmelidir. Bir kenti imar etmek yalnızcabina dikmekle müteşekkil değildir. Kenti imar ederken eğitimi, ulaşımı, alt yapısı yeşil alanlarını düşünerek imar etmek zorundasınız. Bunları düşünmezseniz,  kenti sadece obeziteleştirmiş olursunuz.  Obezitesadece bedeni büyütür, fakat bedenin kurtulamayacağı bir hastalıkla da baş başa kalmış olur.  Kentte böyle bir şeydir.

Kurucuları nasıl belirlediniz?

Esenyurt’ta yaşayan, ülkemizin farklı bölgelerinden göç etmiş, bu kenti kendine yer etmiş ve bu kente karşı sorumluluk hisseden katmanların Eseneyur’taikamet etmesiyle yola çıktık. Ülkenin her bölgesinden bir araya gelmiş insanlar var aramızda. Fakat bir şey belirtmemiz gerekir, bir gurup arkadaşlar bu platformu kurma düşünselindeyken bazı kanaat önderleri ile görüşmeler yaptık. Bazı dostlarımız bu oluşumu birilerinin siyasi arka bahçesi olarak gördüler ve düşündüler. Hatta bu düşünceden dolayı bize katılmayanlar oldu. Buna üzüldük. Şunu net söyleyebiliriz ki; bizim asla böyle bir düşüncemiz olmadı, hiçbir siyasi yönde değildik ve Platformu kuran arkadaşlarla da buna aslaizin vermedik. Tarafsızlık ilkesini birinci şart tuttuk. Bizim amacımız kentleilgili doğru yapılanı desteklemek, yanlışa karşı itiraz etmekti.

Türkiye’de çok sayıda dernek var, Ortak Akıl Platformunun diğerlerinden farkı nedir?

Ortak Akıl Platformu bir sivil harekettir. Yöresel ya da mesleki bir dernek değildir. Türkiye’de olduğu gibi yaşadığımız kentte de çok sayıda yöre dernekleri ve çeşitli STK’lar bulunmaktadır. Kentte bulunan yöre dernekleri doğduğu bölgelerine ait gelenek, görenek ve kültürleri ile ilgili faaliyet gösteriyorlar. Oysa ki Ortak Akıl Platformu daha çok yaşadığımız kentin sorunları ile ilgili faaliyet yürütüyor. Platformumuzda il dernekler birliğinden 4- 5 arkadaşımızda bulunmaktadır. Kentin sorunlarını,iyiliklerini ve güzelliklerini birlikte ortaklık yaparak tartışıyoruz. Biz platformu kurmadan önce ilçemizde ki sivil toplum örgütleri, muhtarlar esnaflar, geçler ve kadınların düşüncelerini alarak ihtiyaca binaen kurduk.

Türkiye’nin en kozmopolittik ilçesi olana Esenyurt’ta ortak aklı nasıl yakalayacaksınız?

Biz bu kentin sosyal,kültürel, eğitim, ulaşım ve yaşama dair tüm sorunlarıylailgilenen gönüllü bir ekibiz. Amacımız daha iyi yaşanabilir ortak bir kentin oluşmasında tüm bileşenlerin görüşlerini alarak çözüme ortak olmasıdır. Sorunların çözümü noktasında tüm kamu ve kuruluşlardan destek alacağız. Kentler tıpkı insan organizması gibidir. Başını kentin meydanı, ayaklarını caddeler, kollarını sokaklalar, gövdesini mahalleler, kalbini ise kentin anıtları gibi düşünebilirsiniz.

Bu kentin en önemli sorunları nelerdir?

Yaşadığımız kentin kabul etmek lazım ki devasa sorunları var. En önemli problemi eğitim ve eğitim tesisleridir. Platform olarak yaptığımız araştırmalarda 0-9 yaş arası 150- 170 bin çocuk bu kentte yaşıyor. Ayrıca orta öğretimde 170 bin civarında öğrenci bulunmaktadır. Bu kentin sadece öğrencileri ve çocukları Anadolu’da ki bir çok il nüfusundan daha fazladır . Dolayısıyla şehrin en büyük sorunu eğitimdir. Ayrıca yıllık 50- 60 bin arasında iç göç alan bu kent ulaşım sorununu da beraberinde getirmektedir. Hızlı yapılaşma ve betonlaşma ile yeşil alan sorunları da baş göstermektedir. Kentimizin hızlı büyümesi ile birlikte çocukların, gençlerin ve kadınların da yaşadığı sorunlara çözüm bulunması gerekiyor.

Bu sorunları nasıl çözmeyi düşünüyorsunuz?

Bu kadar sorun yumağının tekbir kuruma kişiye yüklerseniz olmaz. Sorunları kentin tüm bileşenleri ile çözmek gerekiyor. Bu anlamda mutlaka yöneticiler ve kentin ahalisi ile birlikte kurumsal ve anlamsal bütünlük içinde emek vererek değerlendirip geliştirmek her bireyin insani görevidir.

Platformunuz bu zamana kadar neler yaptı?

Esenyurt Ortak Akıl Platformu kendi içinde kurduğu komisyonlarla özellikle esnaflar, iş adamları, STK’lar, muhtarlar ile görüşerek ilçenin sorunlarını ve çözümleri konusunda görüşler alarak rapor haline getirdi. Daha sonra ülkemizin acı bir gerçeği olan kadın ve çocuklara yönelik yapılan şiddetlere karşı farkındalık oluşturmak için dernek merkezimizde avukat, psikolog ve yazarların bulunduğu geniş katılımlı bir panel düzenledik. Yine yerel yönetimlerde STK’nın önemini akademisyenlere beraber merkez binamızda halka açık söyleşi yaptık.

Yarına dair beklentileriniz nelerdir?

Kentte ve yaşadığımız şehre karşı aitlik hissetmek gerekiyor. Kentte yaşamak tıpkı ağaç ile toprağın dayanışmasına benzer. Toprağa diktiğiniz ağacı, toprak kendisine ait hissederse, ağacın güzelleşip güçlenmesini ister.  Toprak eğer bu duyguyu hissetmezse yalnızlığına terk eder. Esenyurt Ortak Akıl Platformu bu kentte kültür, sanat, eğitim, gibi bütün konulardan kendini sorumlu hissederek, tüm sorumluluk duyan yurttaşlarımızı da platforma davet ediyor.

Kaynak:Esenyurt Haberleri

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yılmaz; ‘’Çocuklarımıza İyi İnsan Olmayı Öğretiyoruz’’Önceki Haber

Yılmaz; ‘’Çocuklarımıza İyi İnsan Olmayı...

Esenyurt'ta 73 bin kaçak hap ele geçirildi.Sonraki Haber

Esenyurt'ta 73 bin kaçak hap ele geçiril...

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!