esss

Esenyurt Üniversitesi'nde 35 akademisyen işten çıkartıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Esenyurt Üniversitesi'nde 35 akademisyen işten çıkartıldı
Esenyurt Üniversitesi'nde çalışan akademisyenler, dönemi uzaktan eğitimle kapatırken ve YÖK'ün maaş kararına sevinirken bir anda önlerinde tebligatlar gördü: Sözleşmeler yenilenmeyecek! Üniversite rektörü Sudi Apak, sözleşmelerin karşılıklı yenilenmediğini söyleyerek sadece iki, üç kişinin üniversiteden memnun ayrılmadığını söyledi.

Esenyurt Üniversitesi de 35 akademisyenin sözleşmesini yenilemedi. Yükseköğretim Kurulu’nun, ‘Devlet ve vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenlerin maaşları eşit olacak’ kararının ardından birçok vakıf üniversitesinde işten çıkartmalarla ilgili kaygılar sürüyor. Akademisyenler ise YÖK’ü, sorumluluk almaya davet ediyor. Esenyurt Üniversitesi Rektörü Sudi Apak sözleşmelerin karşılıklı anlaşma yoluyla yenilenmediğini açıklarken, “Bütün hakları verildi. Sadece iki, üç akademisyen memnun ayrılmadı. Bundan dolayı günlerce uyuyamadım” dedi.

 ‘NASIL İŞ BULACAĞIZ?’

İstanbul Esenyurt Üniversitesi pandemi döneminde evden çalışma sistemine geçti. Geçtiğimiz Mayıs ayında da kısa çalışma ödeneğine başvurdu. Öğretim görevlileri uzaktan eğitimle bu dönemi bitirdi. Yükseköğretim Kurulu da vakıf üniversiteleri ve devlet üniversitelerinde çalışan akademisyenlere eşit ücret verilmesi yönünde karar verdi. Tüm vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenler gibi Esenyurt Üniversitesi’nde çalışan akademisyenler de YÖK’ün eşit ücret kararına sevinirken önlerinde tebligatlar gördü. Aldığımız bilgilere göre şimdilik meslek yüksek okulunda ve diğer fakültelerde 35 kişinin sözleşmesi yenilenmedi. Sendikalar ve Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği vakıf üniversitelerinin bu kararını, ‘Sömürü’ olarak görüyor. Daha fazla maaş vermek istemeyen ve 4 akademisyenin yapacağı işi bir akademisyene yüklemek isteyen vakıf üniversitelerine tepki gösteren meslek örgütleri de, YÖK’e, “Tavır alın” çağrısı yapıyor. Sözleşmeleri yenilenmeyen akademisyenler ve personeller de, “Bu dönemde, diğer vakıf üniversiteleri de işten çıkartma yaparken nereden, nasıl iş bulacağız?” sorusunu soruyor.

REKTÖR: GÜNLERCE UYUYAMADIM

Konuyla ilgili aradığımız İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektörü Sudi Apak ise iddialarla ilgili Gazete Duvar’a açıklamalarda bulundu. Apak, akademisyenlerin sözleşmelerinin yenilenmemesiyle ilgili şunları söyledi: “YÖK’ün eşit ücret kararını uyguluyoruz. Örneğin devlet üniversitesindeki bir doçent ne kadar para alıyorsa bizde çalışan doçent de aynı parayı alıyor. Haftada bir kez derslere giren doçentlerin ders saatini dolduracak zaman bulamadık. Şu an üniversitemizde emekli olan ve doktor olanların bir sıkıntısı söz konusu değil. Kendi istifa edenler var, alan uyuşmazlığı olanlar vardı, başka üniversitelere gitmek isteyenler vardı. Okula sadece bir gün gelip maaşını alanlar vardı. Bunlar sözleşmenin yenilenmemesini kendi rızalarıyla kabul ettiler. Bunların tazminatları, hakları neyse kendilerine verildi. Şu an üniversitemizde 250 kadrolu akademisyen bulunuyor. Sözleşmesi yenilenmeyen akademisyen rakamı çok fazla değil. Aynı zamanda yeni ilanlar da açıldı ve yeni akademisyenler de alınacak. Bu tamamen arz talep meselesi. Sözleşmesi yenilenmeyen arkadaşlarımı davet ettim ve konuştum. Aralarında sadece iki üç kişi memnun ayrılmadı. Ben de bu durumdan rahatsız oldum. Günlerce uyuyamadım. Bunun dışında elimizden geleni yaptık.”

KAYNAK: GAZETE DUVAR

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bakan Selçuk duyurdu! Engelli ve yaşlılara 1 haftalık bayram izniÖnceki Haber

Bakan Selçuk duyurdu! Engelli ve yaşlıla...

Esenyurt Belediyesi LGS ve YKS kurslarının kayıtlarını almaya başladıSonraki Haber

Esenyurt Belediyesi LGS ve YKS kursların...

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!