Esenyurt’ta Meclis İki’ye bölündü
Esenyurt Belediyesi Mayıs ayı 2. oturumunda AK Parti ve CHP grubu aynı anda ayrı ayrı meclis toplantısını gerçekleştirdiler.
Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un şehir dışında olduğu oturumda meclis başkanlığı için AK Parti ve CHP grubu arasında mecliste gerilim oluştu.
Ak Parti Grubu Meclisi Meclis 1. başkan vekili Hamit Öncü’nün yapması gerektiğini savunurken, CHP Grubu da meclisi Belediye Başkan Vekili Selçuk Günerhan’ın yapması gerektiğini savundular. Koltuğa Selçuk Günerhan otururken, yeni seçtiği katip üyeleriyle birlikte CHP ve İyi Parti meclis üyeleriyle meclisi başlattı. Aynı anda salonun diğer bir tarafında da AK Parti ve MHP meclis üyeleri Hamit Öncü’nün başkanlığında meclisi başlattılar.
Yapılan meclis toplantıları ardından AK Parti Grubu ve MHP Grubu konuyla alakalı bir basın açıklamasında bulundu. Ayrıca Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mihrican Deniz’de Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Günerhan ve CHP Grup Başkanı Ali Gökmen’den de konuyla ilgili görüş aldı.
Basın açıklamasında konuşan AK Parti İlçe Başkanı Harun Özer iddialarını 5393 sayılı Belediye Kanunun 19. maddesine dayandırdı. ‘Belediye Kanunu 5393 sayılı 19 maddesi açıkça ortadadır.’ Dedi.
Belediye Başkan Vekili Selçuk Günerhan ise 5393 sayılı Belediye Kanunun 40 maddesini işaret etti. ‘Kanunu çiğnemeyi, kanuna karşı gelmeyi kendilerine bir hak’mış gibi gördüler. Bu tamamen yanlıştı.
Özer, ‘Kanunsuz bir uygulama yapıldı’
Meclis çıkışında ilk açıklama AK Parti Grupdan geldi. Grup Odasında gerçekleşen toplantıda ilk olarak AK Parti İlçe Başkanı Harun Özer, Esenyurt Belediye Meclisi’nde CHP grubu tarafından kanunsuz bir işlem yapıldığını belirterek, “Mayıs ayı 2. oturumu için belediye meclis salonuna geldik fakat kapı kapalıydı. Sonrasında salona girdiğimizde Belediye Başkanvekili Selçuk Günerhan’ın kürsüde oturduğunu gördük. Meclisi Meclis 1. Başkanvekili’nin yönetmesi gerektiğini söyledik. Ama kabul edilmedi. Tabii ki burada kanun çok açıktır. Hukukçu arkadaşlarımızla bunu değerlendirdik. Belediye Kanunu 5393 sayılı 19 maddesinde başkan divanı ile ilgili şöyle diyor; belediye meclis seçimi sonuçlarının ilanı takip eden 5 günün sonunda belediye başkanının başkanlığında kendiliğinden toplanılır. Gizli oy’la Meclis 1. ve 2. başkan vekili ve en az iki kâtip üyesi ile 2 yıllığına seçilir. İlk 2 yıldan sonra seçilecek başkanlık seçimi yapılacak mahalli idareler seçimine kadar görev yapar. Belediye Başkanı meclise katılmaması durumunda 1. başkan vekili onunda katılmaması durumunda 2. başkan vekili eşlik eder. Ancak yıllık faaliyet raporunun görüşüldüğü meclis toplantısında başkan vekilinin başkanlığında yapılır. Bu madde de çok açık olarak belirtilmiştir. Biz de kendi meclis üyelerimizle gündemimiz tamamladık. Ve Meclis’ten ayrıldık. Bugün tamamen kanunsuz bir uygulama yapılmıştır.” dedi.
Başkan Vekili neden seçiliyor?
MHP Grup Başkanvekili Hüseyin Kaya ise CHP Grubu’nun Meclis’i sabote ettiğini belirterek, “Gerçekten olağanüstü bir durum yaşandı. Belediye Başkanvekili Meclis’i yönetecekse Meclis Başkanvekili neden seçiliyor? O zaman Kemal Deniz Bozkurt birini atasın onlar yönetsinler. Umudun şehri sloganı sahiplerinin böyle bir şey yapmasını gerçekten kınıyorum” eleştirisinde bulundu.
Karakaş, ‘Tutanakları Kaymakamımıza ileteceğiz’
Ardından AK Parti Grup Başkan Vekili Gazanfer Karakaş ise konuyla ilgili sert eleştirilerde bulundu. Karakaş, ‘Meclis ilk başladığında da benzer durumla karşılaşmıştık. Nasıl başladıysa öyle gidiyor. Kanunun bize vermiş olduğu yetki dâhilinde Esenyurt Belediye meclisinin oylarıyla seçilen resmi başkan vekilimiz Hamit Öncü Başkanlığında meclise başladık. Pazartesi günü Hamit Öncü’nün başkanlığına rıza gösterdiği halde bugün herhalde Belediye Başkanın talimatıyla Selçuk Günerhan bugün ben yöneteceğim şeklinde bir tutum içerisine girdi. Biz her şeye rağmen belediye meclisimizi yaptık. O esnada Sayın Günerhan korsan bir şekilde meclis yapma niyetine girdi. Bizim açımızdan bir sorun yoktur. Aynı anda iki meclis yapılmış gibi görünebilir. Ama seçilmiş başkan vekili ve divanı ile yapılan meclis geçerlidir. Önümüzdeki hafta bu meclisin tutanaklarını bölgemizin mülki amiri Kaymakamımıza göndereceğiz. Bu oylamaların geçerliliğinin onayını alacağız.’ Dedi.
Günerhan, ‘Kanunu çiğnemeyi hak sandılar’
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Esenyurt Belediye Başkan Vekili aynı zamanda Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Günerhan AK Parti meclis üyelerinin ve İlçe Başkanının iddialarının tamamen mesnetsiz olduğuna vurgu yaptı. Günerhan, ‘ Arkadaşlarımızın iddiası tamamen mesnetsizdir. 5393 sayılı belediye kanunu var. Seçilmiş belediye başkanının yetkileri var. Meclis divan kurulu var. 1. ve 2. meclis başkanı var. Seçilmiş divan kâtipleri var. Bunların hepsi kanunda düzenlenmiştir. Belediye başkanının izinli olduğu hallerde, görevinin başının olmadığı durumlarda çok net 40. maddede Belediye Başkanının yetkileri Belediye meclis üyelerinden bir tanesine Belediye Başkanı tarafından yetkileri verildiği zaman bu yetkilerin tamamına sahiptir. Geçmişte de bu konuda tartışmalar olduğunda sayıştay’ın da bu konuda net kararları var. İçişleri Bakanlığı yerel idareler müdürlüğünün de konuyla ilgili görüş isteyen belediyelere veya Valiliklere net olarak bununla ilgili kararları var. Bu kararları ben arkadaşlara hatırlattım. Bu tamamen arkadaşlarının meclis 1. başkan vekili ve 2. başkan vekili kâtip üyelerinin bunu tamamen bilmelerine rağmen bir içtihat oluşturmamak adına kanunu çiğnemeyi, kanuna karşı gelmeyi kendilerine bir hak’mış gibi gördüler. Bu tamamen yanlıştı. Ben Esenyurt Belediyesinin seçilmiş belediye başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un bana vermiş olduğu vekâlete istinaden bu vekillikte belediye başkanının verilen yetkilerin tamamı vekile verişmiştir. Şununla karıştırıyorlar, Belediye Başkanı vekâlet bırakmayıp ilçe içerisinde olduğunda meclise katılmadığında meclis 1. başkan vekili yoksa 2. başkan vekili meclisi yönetir. Burada bir tereddüt itiraz yok. Bizim itirazımız Belediye Başkanımızın şehir dışında olması ve yerine bir vekilinin olmasıdır. Bu da mevcut hem İçişleri Bakanlığında kanıtlanmış, hem de Sayıştay’ca kanıtlanmıştır. Bununla ilgili verilmiş mahkeme kararları var. Geçmiş dönemlerde bu tür durumlarda münazaralarda Sayıtaş’a ve İçişleri Bakanlığına taşınan İçişleri Bakanlığında Yerel Hizmetler Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünce bu konuda net cevabını vermiştir. Bunu diğer arkadaşlarımızın bilmesine rağmen hukuksuz söylemleri devam etmelerini hayretle izliyorum.’dedi
‘Savcılığa suç duyurusunda bulunduk’
Sözlerine devam eden Günerhan, bundan öncede belediye başkanının katılmadığı meclislerde nezaket örneği gösterdiklerini ifade ederek, ‘Belediye Başkanımız şehir dışında olduğunda vekâlet bıraktığı arkadaşımızda meclis salonunda olmamıştır. Meclis salonuna gelseydi benzer durum yine aynı olurdu. Hatta belediye başkanı kendisi isterse eğer meclise katılım gösterdiğinde meclisi 1. başkan vekiline yönettirebilir. Bununla ilgili kısıtlayıcı bir durum yok. Kaldı ki bizim geçmiş dönemdeki belediye başkanımızın şehir dışında olmasından kaynaklı vekâleti bıraktığı arkadaşlarımız ki iki defa bana denk gelmişti. Ben meclise katılamamıştım. Katıldığımda aynı durumla karşılaşabilirdik. Katılmış olsa bile yönetme iradesini gösterdiği takdirde tartışılacak bir durum yoktur. Bu konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Şunu da belirtmekte fayda görüyorum. Buna benzer durumla Türkiye’nin birçok yerinde yaşanmıştır. Hatay Büyükşehir’de de var. Adana’da yaşanmış ve yargıya taşınmıştır. Aynı durum Isparta’da olmuş, konu hakkında ilgili makamlardan görüş alınmış ve kararda Başkan Vekili isterse yönetebilir sonucu çıkmıştır.
Gökmen, ‘Yaptıkların tamamen hukuksuzluktur’
Konuyla alakalı gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mihrican Deniz CHP eski ilçe başkanı aynı zamanda CHP Grup Başkanı Ali Gökmen ile kısa bir görüşmede bulundu. Bu konuda Gökmen şunları söyledi. ‘5393 sayılı Belediye kanununda çok açık bir dille bu durum anlatılıyor. 40 madde diyor ki, Belediye Başkanı görevde olmadığı durumlarda yerine görevlendirdiği başkan vekili her hususta yetkilidir diyor yani her hususta yetkili olduğu gayet açıktır. Kendilerinin yaptığı basın açıklamasında mahkemeye başvurmayacaklarını söylediler. Çünkü yaptıklarının hukuksuz olduğunu biliyorlar. Ama biz dün yapılanı elbette mahkemeye taşıyacağız. Çünkü biz bu konuda en ufak endişe taşımıyoruz. Durum apaçık ortadadır.’ Dedi.
‘AK Parti grubu Belediyemizin çalışmalarını engelliyor’
Belediye Başkanın bundan önceki katılmadığı meclislerde Hamit Öncü’nün yönettiğini bu mecliste neden yönetmediği sorusuna ise Gökmen şöyle yanıtladı. ‘Tabii bundan öncede Belediye Başkanımızın bulunmadığı 2 meclis olmuştu. Yerine bıraktığı başkan vekilimiz böyle bir tasarruf kullandığı olmuştur. Şimdiye geldiğimizde geçen ay ki mecliste Derman Şirketine sermaye artırımı yapıldı. Ve mecliste 19-19 oylama ile sonuçlandı. Bu defa arkadaşlar meclise bir önerge vererek geçen ay alınan kararın iptalini istediler. Aslında bu şekilde Belediyemizin çalışmasını engellemek istediler. Belediyenin üretmesini ve halkın faydasına olacak işlerin önüne kesmek istediler. Bizde tabii ki kanundan gelen hakkımızı kullandık.’dedi.
‘Çevre ilçelerde de Başkan vekilleri meclisi yönetiyor’
Şunu da belirtmek isterim ki; bizim belediyeciliğimizde bir rant anlayışı olmadığı için belediye yönetimimizde belediye başkanımızında bu tür mantığı olmamıştır, olmayacaktır. Yani maddelerle ilgili bir durum yoktu. Başkan vekilimiz kanundan kaynaklı hakkını kullanmasının ötesinde bir durum yoktur. Ayrıca, Avcılar Belediye Başkanı olmayınca Belediye Başkan Vekili yönetiyor. Büyükçekmece’de ise; yine aynı şekilde başkan vekili yönetiyor. Bu durum Esenyurt’a özel bir durum olmadığı gibi kanunsuz bir durumda yok. Şayet kanunsuz olsaydı, mahkemeye giderlerdi. Neden mahkemeye gitmediler.’ Şeklinde konuştu.
Kaynak:Esenyurt Haberleri
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın