esss

İstanbul’un en genç Kadın Muhtarı Esenyurt’ta

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İstanbul’un en genç Kadın Muhtarı Esenyurt’ta
İstanbul’daki Kadın mahalle muhtarı arasında en genç olanı, Esenyurt Koza Mahalle Muhtarı Cavide Karakullah oldu.

Biz de Kent haber olarak İstanbul’un en genç kadın mahalle muhtarını sizlere tanıtmak için kısa bir röportaj gerçekleştirdik.  

Cavide Hanım, kaç yaşındasınız, muhtarlık fikri nereden geldi, bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

29 yaşındayım. Evliyim ve bir çocuk annesiyim. Bölgemizin de uzun süredir esnafıyım. 17 senedir kuaförlük mesleğini icra ediyorum. Güzellik sektöründeyim. İstanbul’da şu an 4 tane salonumuz var. Bir tanesini de Akbatı AVM’ye açtık. Daha sonra da buraya taşındık. 4 senedir de Esenyurt’tayım. İdeallerim arasında hayatım boyunca muhtar olmak yoktu. Hiçbir zaman düşünmedim. Bir şekilde kendiliğinden gelişti. İyi ki de gelişmiş, çok mutluyum muhtar olduğum için.

“İnsan ve sosyal ilişkilerim çok kuvvetlidir”

Kendi mahallemde bir takım sorunlar vardı. Muhtarlık fikri ile ben aslında bana gelen talebi değerlendirdim diyebilirim. İnsan ve sosyal ilişkilerim çok kuvvetlidir. Buradaki insanlarda beni sevip saydıkları için böyle bir talep ile bana geldiler. Ben de muhtarlık fikrini değerlendirdim ve benimsedim. Yoksa benim hiç böyle bir düşüncem yoktu. Hatta muhtarlık seçimlerine son iki hafta kala başvurdum. Mahallemin takdiriyle de muhtar oldum. Başta bu bölgeyi bilmiyordum. Bir sürü insan tanıdım, bir sürü insan yine beni tanıdı. Tabi seven var sevmeyen var ama genel tepki insanlar sohbetim ve güler yüzümden memnun olduklarını her zaman dile getiriyorlar. Bu işin zor yanları da var kolay yanları da var. Ama işimi severek yaptığım için mutluluk duyuyorum. 

‘Mahallemizin sorunları olduğu için aday oldum’ dediniz. Mahallenizin sorunlarını çözebildiniz mi?

Mahallemiz metropol bir yer. Her alanda iş dalı var. Akbatı, Esenyurt’u biraz olsun ayırıyor. Bu bölgede oturan insanlar Esenyurt’un içindeki sorunları değil de başka sorunlar yaşıyor. Şu an için kaymakamımız da, belediyemiz de, emniyet teşkilatımız da burayla son derece ilgileniyor. Bizim burada rahatsız olduğumuz sorunlar minimuma indirgendi. Bu konuda çok memnunuz.

“Muhtarlık zor ama…”

Burası yeni oluşum içinde olan bir yer. Muhtarlık zor ama bu mahallede yapmak güzel... Burada oturan herkes beni tanıyor dolayısıyla bana ulaşmaları da kolay oluyor. Üç evden ikisinde beni tanıyan insan muhakkak ki çıkıyor. O yüzden gece gündüz biz her şekilde mahallemize daha iyi hizmet verebilmek için çaba sarf ediyoruz. 

Muhtarlığını yaptığınız Koza Mahallesi’nde şartları iyi insanlar ikamet ediyorlar. Burada ne gibi sorunlar var?

“Çok fazla tehdit aldık”

Burada günlük daireler vardı. Mahallede çok fazla içkili restaurant olduğu için geceleri problem çıkabiliyordu. Biz bunu buradaki esnaflarla yaklaşık 3-4 kez toplantı yaparak çözmeye çalıştık. Sağ olsunlar belediyemizden de zabıtalar sürekli buradalar gerek sivil olsun gerekse üniformalı. Önceden çok problem oluyordu geceleri silah sesleri, hırsızlık, günlük daire, uyuşturucu vs gibi. Artık bu sorunlar minimum seviyeye düştü çünkü biz bu konularda hem önlemimizi aldık hem de çok mücadele ettik. Muhtarlığım olsun ben de çok tehdit aldık. Ben buranın bugün muhtarıyım ama yarın olmayabilirim. Ben de burada oturuyorum, benim de ailem burada. Ben hiçbir zaman bu benim görevim diye yapmadım.

Kadın muhtar olmak zor mu?

“Esenyurt’ta çığır açtığımızı düşünüyorum”

Erkek muhtar arkadaşlarımız kusura bakmasın ama aksine çok kolay... Çünkü biz ayrım yapmadan insanlarla konuşuyoruz. Bir evi düşünün. Evde tabi ki de evin reisi erkektir ama orada evin içinde sözü geçen, evin her şeyiyle ilgilenen kadındır. Kadınlar artık günümüzde her yerde olmalı. Muhtarlıkta, siyasette, ticarette... Bugün bile baktığımız zaman büyük holdinglerin başında yine kadınlar var. Biz Esenyurt’ta beş kadın muhtarız. Esenyurtlu kadın muhtarlar olarak, İstanbul’da ve Esenyurt’ta çok büyük çığır açtığımızı düşünüyorum. İnsanlar bizi gördükçe mutlu oluyorlar. Kadın muhtar olmak erkeklere göre daha kolay. Bir şekilde sorunları daha hızlı çözebiliyorsunuz. Pozitif bir enerjiyle yapıyoruz işimizi.

Bundan sonraki süreçte hedefiniz nedir?  

Şu anda bulunduğum konumdan memnunum. Zaten bir ticaretin içindeyim. Muhtarlığımla bunu taçlandırıyorum. İşlerimi severek yapıyorum. Her iki tarafta da mesleğimi yapıyorum. Mesleğimi yaptığım için mutluyum.

Kadınlara tavsiyeleriniz nelerdir? Muhtar olmak için ne yapmalılar?

Dediğim gibi mutlaka kadın her yerde olmalı. Şu an azınlıkta ama daha çok yerlerde olmalılar. Siyasete de elini atmalı. Kadının elini attığı her yer bence çok daha iyi bir yer haline geliyor. Esenyurt’umuz buna çok iyi örnek. Kadın muhtarların, STK’cıların, siyasetçilerin olmak isteyen ya da bunu düşünen arkadaşlarımıza kapılarımız sonuna dek açık. Diledikleri zaman gelip fikir alabilirler, danışabilirler. Ama muhtar olmak isteyen arkadaşlarımız çevresinde sevilen, sayılan ve tanınan birisi olmalı.

Sosyal hayat, iş hayatı ve aile hayatı bu anlamda çok önemli… Çünkü siz bir örnek oluyorsunuz ve insanlar sizin yaşantınızı çok yakın mercekten izliyorlar. Ondan öncesinde ben sadece Cavide’ydim ama şimdi Muhtar Cavide Karakulah’ım. Hayatını gerçekten şeffaf yaşayan insanlar için gerçekten diğer görevler de dâhil muhtarlık çok rahat yapılabilir.

‘’Komşum komşum’’ projesini hayata geçirdik”

Muhtar olduğumdan itibaren sosyal yardım daha fazla yapmaya başladım. Muhtar olduktan sonra kendi mahallemden de insanlar beni çok teşvik ettiler. Ben ve eşim mahallemizden ‘’Komşum komşum’’ projesini hayata geçirdik. İnsanların evde kullanmadığı temiz giyilebilir giysileri, oynanabilir oyuncakları muhtarlığımıza aldık. Daha sonra bunları çocuk, kadın, erkek yaş yaş hepsini ayırdık.  Buradaki yetim, öksüz ve engelli çocuklara her sene mutlaka bir proje yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bizim Beylikdüzü Vakfı 24 Temmuz Basın Bayramı’nı unutmadıÖnceki Haber

Bizim Beylikdüzü Vakfı 24 Temmuz Basın B...

Gazeteci Zafer Nalkıran’ın acı günüSonraki Haber

Gazeteci Zafer Nalkıran’ın acı günü

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!