esss

Ünlü; Ardahan Kalesinin İçinde Müze İstiyoruz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ünlü; Ardahan Kalesinin İçinde Müze İstiyoruz
Geçmişimiz geleceğimiz içindir Felsefesi ile yola çıkarak başta değerli Ardahan kamuoyu olmak üzere Sayın Valimize, Sayın Belediye Başkanımıza, Ardahan Kültür ve Turizm müdürlüğüne bir çağrıda bulunmak istiyoruz.

Ardahan Kalesinin İçinde Ardahan’ımıza yakışır bir müze istiyoruz.

Aynı zaman da şimdiye kadar başta Kars olmak üzere Ardahan’dan çıkıp bugün Türkiye’nin değişik noktalarına dağılan ve müzelerde sergilenen, bütün yer altı ve yer üstü zenginliklerimizi asıl sahibi olan Ardahan’a geri iadelerini istiyoruz.

Çok yakın bir zaman diliminde TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Türkiye genelinde müze sayısı 2015 yılında yüzde 4,3 artarak 409 oldu. Bunların 193 tanesi Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde, 216 tanesi ise özel müze kategorisinde yer almaktadır.  Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki müzelerin 63’ü arkeoloji ve tarih, 44’ü etnografya ve antropoloji, 86’sı ise genel müze olarak faaliyet göstermektedir. Ama gelin görün ki bütün bu saydıklarımız içinde Ardahan da tek bir müze dahi yok.

Değerli Ardahan kamuoyu sizlerin de bildiği üzere Müzeler tarihin eski dönemlerinde yaşamış olan toplumların bilim ve sanat açısından inceleyerek, hem günümüzü ve hem de geleceği aydınlatmak amacını taşıyan kurumlardır. Ardahan ‘ da yüzyıllar boyunca birçok medeniyet yaşamıştır. Bu medeniyetlerin kalıntıları, anıtları, belgeleri günümüzde müzelerde sergilenmektedir.

Müzeler, toplumların bilim ve sanat ürünleri ile yer altı ve yer üstü zenginliklerini sergilemek amacıyla oluşturulmuş kurumlardır. Yüzyıllar boyunca toprak altında saklı kalmış tarihî eserlerin gün ışığına çıkarılarak sergilenmesi, toplumu oluşturan bireylerin geçmişi daha iyi tanımalarına olanak sağlar.

Ayrıca müzeler, toplumu aydınlatmak amacıyla insan soyunun gelişimi, doğa olaylarının oluşumu ve teknolojinin geçirdiği değişim gibi konularda araştırmalar yapan bilimsel merkezlerdir.  Eski eserler, bize, geçmiş yıllarda insanların düşünüş, inanç, yaşayış ve yetenekleri hakkında bilgi verirler. Geçmişi öğrenerek bugünü anlamamıza yardımcı olurlar.

Müzeler artık geçmişle aramızda kültür köprüsü kurulan eğitim yerleri olmuştur. Günümüzden yüzlerce yıl önce yaşamış insanların kültürleri, yaşayış biçimleri hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlamaktadır. Müzelerimizin görevlerinden biri kültürel varlıkları korumak ise diğeri eğitimdir.
Tarihi eserlerle yüzyıllar öncesine kadar gidip, yaşamları, dinleri, giyim şekillerini, şehirleşme özelliklerini görebiliyoruz.


Eski adı Ardahan Yibo Mezunları Derneği olan yeni adıyla Ardahan Eğitim ve Kültür Derneği nasıl ki bundan sadece beş yıl önce Ardahan’ın içinde bulunduğu Eğitim sorunu için yaklaşık 35 projeye imza atmışsa, Eğitim dışında Kültür anlamında da bundan sonra aşağıdaki gibi bazı adımlar atacaktır.

Bizler birer Ardahanlı olarak aslında çokta şey istemiyoruz sadece bugün Türkiye’nin hemen her noktasında olan bir müzeyi de Ardahan Kalesinin içinde istiyoruz.

Bugün burada bütün Ardahan kamuoyunun önünde bu çağrımızı yapıp makul bir süre bekleyeceğiz. Sonrasında 2013 yıllında yapmış olduğumuz bir komisyon kurup öncelikle Ardahan olmak üzere sonrasında Türkiye’nin değişik noktalarında imza kampanyaları düzenleyeceğiz. Toplamış olduğumuz bu imzaları öncelikle Ardahan Valiliğimize, Belediye Başkanımıza, Ardahan Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzden sonra konuyu finalde T.B.M.M sine yani kültür bakanlığımıza kadar taşıyacağımızı buradan ifade etmek istiyoruz.

Saygılarımla,

Celil ÜNLÜ

Ardahan Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Necmi Kadıoğlu Stadyumu Antrenörler Kursu’na ev sahibi olduÖnceki Haber

Necmi Kadıoğlu Stadyumu Antrenörler Kurs...

Başkan Ali Burak Tepe’nin Baba AcısıSonraki Haber

Başkan Ali Burak Tepe’nin Baba Acısı

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!