esss

Zamanda yolculuğun adresi: Ardahan Kalesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Zamanda yolculuğun adresi: Ardahan Kalesi
Ardahan’ın gezilecek yerleri saymakla bitmez, bir de bu şehrin birçok yerinde geçmişten parçalar görmek insanı şaşırtıyor. Ardahan Kalesi son yıllarda oldukça gözde. Bir tarafı kura nehri, diğer tarafı buram buram tarih kokan bu kaleyi çok sevecek, kendinizi tarihe ışınlanmış gibi hissedeceksiniz.

Ardahan Merkez'de, Halil Efendi Mahallesi'nde yer alan Ardahan Kalesi, Osmanlı döneminde,16. Yüzyıl ortalarında Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle inşa edilen, günümüze kadar ulaşmayı başaran Ardahan Kalenin tarihi oldukça eskilere dayanıyor.

Kalemizin çevresinde gerçekleştirilen prehistorik araştırmalarda eski Tunç Çağı’ na ait bulgular elde edilmiştir.

Bununla birlikte kale tarih boyunca çeşitli krallıkların hâkimiyetine girmiştir.

Tam olarak şehir merkezimizin kuzeyindeki Halil Efendi Mahallesi ile Ardahan Merkezini birbirinden ayıran Kura Nehrinin hemen sol yanında yer alan Kalemiz dikdörtgen bir mimariye sahiptir.

Tarihi oldukça eskilere dayanan ve ilk inşa evresi kesinlikle bilinmeyen Ardahan Kalesinin Selçuklular tarafından yapıldığı ve Osmanlılar döneminde sürekli kullanıldığı bilinmektedir.

Kalenin dikdörtgen plan oluşturan sur duvarları baştan başa kare tavanlı ve çokgen planlı çok sayıda kule ile desteklenmiştir. Kule köşelerinde düzgün ve kesme taş, harç olarak Horasan harcı kullanılmıştır. Kalenin duvar örgü tekniği, çokgen kuleleri ve konumlandırılmış biçimi ile Rumeli Hisarını andırmaktadır.

Batıdaki büyük kapısı üzerinde Arapça bir kitabe bulunmaktadır. Kitabede "Arap, Rum ve Acem ülkelerinin deniz ve karalarının sahibi padişahlar padişahı Selim Han'ın oğlu Sultan Süleyman-ı Azam namına yapılmıştır. Mülkü kıyame kadar baki kalsın." Yapıldığı tarih: Şevval 963 (Miladi 1544) (Rumi 956-960) yazmaktadır.

Günümüzde, sosyal medyanın yaygınlaşması ile yakın zamanda tekrar dikkatleri üzerine çeken Ardahan Kalesi, reklam ve film çekimlerinde arka fon oldu. Herhangi bir giriş ücreti bulunmayan kaleye haftanın her günü gidebilirsiniz. Tabii hafta sonları daha bir kalabalık olduğunu belirtmekte yarar var.

Kaynak:Esenyurt Haberleri

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Zara ekrana Mavera ile dönüyor!Önceki Haber

Zara ekrana Mavera ile dönüyor!

Diyanet 2021 fitre miktarını belirlediSonraki Haber

Diyanet 2021 fitre miktarını belirledi

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!