Melike Al

Melike Al

Mail: melike.al93@gmail.com

Coronada Yeni Önlemler Bizi Bekliyor

 Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında başta İstanbul olmak üzere Anadolu illerine taşınan virüsle ilgili ilk sağlıklı verilerin, Nisan ayı içinde alınacağı belirtiliyor. İstanbul’dan çıkışların yasaklanmasının ardından Anadolu illerinde salgında gerileme beklenirken, buna ilişkin ilk önemli veriler, kuluçka dönemi hesaplandığında  Nisan ayı içinde alınacak. Corona da Gerileme görülmezse, başta büyükşehirler olmak üzere yeni önlemler planlanıyor

hükümette yapılan toplantılarda, İstanbul başta olmak üzere 30 büyükşehir ve Zonguldak’a getirilen şehir dışına çıkış yasağının sonuçları değerlendirildi. Virüsün yüzde 60’ının Anadolu’ya İstanbul’dan yayıldığı saptaması yapılırken, küçük illerdeki vaka sayılarında 13 Nisan tarihinin önemli olduğu belirtiliyor.Yapılan toplantılarda, virüsün kuluçka dönemi hesaba katılarak, bu tarihte yapılacak analizlerin başta İstanbul olmak üzere konulan şehir dışı yasağının ilk anlamlı sonuçlarını göstereceği ifade ediliyor.

Bu tarihte Anadolu illerinden alınacak vaka sayısı, gerileme olup olmadığını gösterecek. Uzmanlar, hareketliliğin sona ermesi nedeniyle gerileme beklerken, böyle bir sonuç alınmaması durumunda, başta büyükşehirler olmak üzere yeni önlemlerin gündeme geleceği belirtiliyor.

Yeni önlemler olarak büyükşehirlerde gıda, enerji, sağlık gibi sektörler hariç sokağa çıkışların yasaklanması, şehir karantinalarının uygulanması, her şehire farklı izolasyon belirlenmesi, pazar yerlerinin tamamen kapatılması veya belli bölgelere izin verilmesi tartışılıyor.

Kamu kurumlarında başvurulan esnek çalışmanın tamamen sonlandırılması da tartışılan başlıklar arasında bulunuyor.

Bunların dışında daha basit önlemler olarak maske kontrolünün sıklaştırılması, marketlerin girişinde zorunlu olarak maske dağıtılması, maskesiz olanlara ceza verilmesi, park ve sokaklarda gruplar halinde bulunanlara güvenlik güçlerince müdahale edilmesi planlanıyor. Özellikle hizmet sektöründe çalışan ancak izinli sayılan 20-35 yaş grubunun sürekli dışarıda olduğu ve gruplar halinde organizasyonlar yaptığı da konuşmalar arasında bunun içinde ayrıca bir  tedbir alınması bekleniyor

Virüs görünen ve evlere gönderilerek kendilerini izole etmeleri istenenlerin bu kurallara uymadığına ilişkin saptamalar yapıldı. Sağlık Bakanlığı’nın dijital olarak telefonla takip sistemini getirmesinin ardından, bunun da ihlal edilmesi durumunda farklı önerileri dile getirenler bulunuyor. Bu kişilerin, öğrenci yurtları gibi özel olarak belirlenecek alanlarda karantinaya alınması öneriliyor.

Diğer yandan hükumetin maske satışının durdurulup bedava dağıtılması konusu var bir türlü  kesin karara varılamayan maske dağıtımı kargo ile yollanmayı düşünülürken sonradan  e devlet üzerinden başvuranlara eczanelerden  ilaç alır gibi verileceği söylendi fakat bu uygulamada henüz tan olarak her il ve ilçede  halen devreye giremedi.  Halk ne satın alabiliyor nede  bedava kendilerine ulaşmış durumda. 

Bellikiülkemiz  corona  hastalığı konusunda çok hazırlıksız yakalandı. Kasada para yok İMF den para alınmayacak diyorlar ama abd ile bu konuda görüşmeler yapılıyor. Para bastırmak konusunda  henüz bir net açıklama da yok.

Halk panik halinde,  hükûmete güven pek yok  2 günlük bir dışarı çıkma yasağında toplum  galeyana geldi buda kimi ekmek sigara derdine düşerken kimi de çerez kola derdindeydi.

Facebook Yorum

Yorum Yazın