Melike Al

Melike Al

Mail: melike.al93@gmail.com

Gezi olayları ve Kavala

Gezi olaylarını hepimiz hatırlıyoruz sanırım. 28 Mayıs 2013 yılıydı Erdoğan O yaz, İstanbul’un en gözde alanına, şehrin merkezindeki Gezi Parkı'na bir alışveriş merkezi yapma kararını açıkladı ve bir gece ağaçları kesmeye başladı.

Bunu gören çevreci gençler, sonra semt sakinleri, ardından İstanbul halkı akın akın parka, ağaçları korumaya gitti. Parkta geceyi geçirmek için çadır kurdular, polis ve zabıta çadırları topladı. bir zabıta memuru parka kurulan çadırları ateşe vermeye kalkışınca da oradaki insanlar buna tepki gösterdi. Taksim Meydanı, binlerce insanın buluştuğu bir direniş alanına dönüştü.

Bu dayanışma, bir anda Türkiye'nin her yerinde milyonların katıldığı bir protesto halini aldı. Artık mesele park değil, hükümet baskısı, çevre yağması, tek tip yaşam dayatmasıydı. 10 milyona yakın insanın katıldığı protestolar,polisin kalabalıklara ateş açmasıyla kanlı sonuçlandı:

Aralarında küçük 1 çocuğun da olduğu 10 kişi öldü.

Sanki O günden sonra Türk ekonomisi sürekli kan kaybetti. Erdoğan ise Gezi'nin, Batı tarafından kışkırtılmış, kendisini devirmeye yönelik bir ihtilal teşebbüsü olduğunukamera karşısında dile getiriyordu.

Batılı televizyonların ve halk TV nin haricinde hiç bir kanal olayları detaylı vermedi aksine penguen belgeseli tayınlandı."Gezi olaylarında teröristlerin finans kaynağı olan kişinin arkasında, meşhur Macar Yahudisi Soros olduğu iddia edildi ve Soros'la ilişkili olduğunu düşünülen iş adamı Osman Kavala Gezi’yi finanse ettiği suçlamasıyla tutuklandı.

Kavala'nın kurduğu Anadolu Kültür Enstitüsü'nün Alman vakıflarıyla işbirliği ve 10 Batılı büyükelçinin Kavala'nın serbest bırakılması için çağrı yapmasını Erdoğan büyük bir öfke ile adeta göz dağı verdi. Kendisine muhalifliğiyle bilinen, aralarında Can Dündarında olduğu bazı isimler de Gezi davasının sanık listesine eklendi.

Gezi finansmanı iddiasına dair hiçbir delil bulunmamasına rağmen Kavala, 4,5 yıl hapiste tutuldu. Sonunda da Gezi olaylarından 9 yıl sonra Kavala'ya müebbet,7 sanığa 18 yıl hapis ceza verildi.

Ne ilginçtir ki Kararı açıklayan heyetteki yargıçlardan biri, iktidar partisinin milletvekili aday adayıydı. Geziciler işte tam da buna, yani Türkiye'nin bir "parti devleti-tek adam Yönetimi”ne dönüşmesine karşı çıkmıştı. Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçecek olan Gezi olayları Asla unutulmayacak bir olay olarak hafızalara kazındı.

Facebook Yorum

Yorum Yazın