Melike Al

Melike Al

Mail: melike.al93@gmail.com

Sata sata gelinen nokta

AKP'nin politikaları ülkeyi bir yandan kalkındırmak diğer yandan da devletin yükünü hafifletmekti

Ancak işler umulduğu gibi gitmedi.1995'te Türkiye'de kamu işletmelerinin sayısı 278'di. Özelleştirmelerle birlikte 2000'li yılların başında bu sayı 240'a, AKP döneminde ise devlete ait ya da devletin ortak olduğu yalnız 71 kurum kaldı.

1980 yılında Türkiye'deki kamu iktisadi işletmelerinin sayısı 166'ydı. Bu rakam kimi şirketlerin bünyesinde kurulan yan işletmelerle birlikte arttı. 1995 yılında Türkiye'de kamuya ait işletmelerin sayısı 278'di. Türkiye Cumhuriyeti bu işletmelerin büyük bir bölümünden kâr elde ediyordu. Kâr getirmeyen işletmeler ise vatandaş için hizmet üretiyordu. Bu işletmelerle zaman içerisinde ilgilenen olmadı. İşletmelerde yer alan makineler eskidi, kadrolar şişti. Bu da işin bahanesi oldu. ‘Zarar ediyor' denilerek düğmeye bir basıldı, satışa çıkartıp satılan yerin adına da devretmek, kiraya vermek denildi.

Ülke ekonomisine ciddi katkılar saylayan 8 ilde üretim tesisi bulunan SEKA Kağıt Fabrikası, Japonya'ya bile kağıt ihraç ediyordu. Böylesi büyük bir üretim alanı hiçe sayıldı. bugün ülkede döviz kuru her geçen gün yükseliyor. Çok derin bir yarayı yara bandıyla kapatmaya çalışıyorlar ancak ekonomi kangren olmuş durumda. Bunun yanında özelleştirmeler nedeniyle parayla satın alınacak ürün bile bulunamıyor. Yine SEKA satıldığı için gazete basacak, kitap yapacak, tuvalette kullanacak kağıt bulunamaz hale gelmiş durumda

 – SSK Eczaneleri (Tasfiye Edildi) tüm eczanelerden ilaç alınması öngörülürken  ödemesi iptal edilen ilaç listeleri uzadıkça uzadı . Sonuç yine eczanelerde ilaç yok ve sigortalı olan her işçi emekli ilaç farkı ödemek zorunda bırakıldı.

Köy Hizmetleri (Tasfiye edildi) tarım ve çiftçilik bitti.

 ülkemizde Katarlar altın madenlerimizden altın çıkartıyor bizde geride kalan çamurlardan krom çıkartmaya çalışıyoruz.işte geldiğimiz nokta.ekonomik kriz,işsizlik, enflasyon..

Facebook Yorum

Yorum Yazın