Melike Al

Melike Al

Mail: melike.al93@gmail.com

Siyasi partiler HDP’ye mecbur..

Seçim için iki ittifak yarışta... Ve görünen o ki, iki ittifak baş başa... İktidardaki Cumhur İttifakı ile muhalefet teki Millet İttifakı'nın yüzde 40'ar oyu var... Ve görünen o ki, seçimin kaderi, yüzde 10'un üzerinde oyu olan HDP'nin elinde…

Kürtler, son yerel seçimde kendi adaylarını geri çekip muhalefetin adaylarını destekleyerek Ankara, İstanbul ve kimi büyük kentlerin Erdoğan'dan geri alınmasını sağladılar. Karşılığında en azından HDP'ye kapatma davası karşısında sahiplenilmeyi beklediler, ama muhalefet tersine, onlar yokmuş gibi yapmayı tercih etti. Kurulan altılı mutabakat masasına HDP dahil edilmedi. Ve HDP, "Bizi çantada keklik görenler, yanıldıklarını anlayacak" demeye başladı. Şimdi seçim ufukta göründükçe iki ittifakta da Kürtlerin oyunu yeniden kazanma çabaları başladı. Erdoğan'ın "Öcalan’ın Demirtaş’a kızgın olduğunu" ima eden demecinden, iktidarın İmralı ile görüşmeler yapmakta olduğunu öğrendik. Kürtler cephesinden de yalanlanmayan bu temasa dair bir ipucunu Nevruz'da görme ihtimalinden söz ediliyor. Erdoğan'ın bu hamlesine muhalefet, Kılıçdaroğlu'nun Diyarbakır gezisiyle karşılık verdi. CHP lideri hem ittifak içindeki muhafazakâr ortaklarını hem partisi içindeki tutucu kanadı dinlemedi.

Demokrasinin yolunun Diyarbakır'dan geçtiğini söyledi ve Kürtlerle buluşmaya gitti. CHP'nin, yıllardır neredeyse hiç oy alamadığı Kürt illerinde giderek varlık gös termeye başladığı biliniyordu. Bu gezinin, bu yükselişi daha da artırması bekleniyor.

Kılıçdaroğlu, henüz Cumhurbaşkanı adaylığını açıklamasa da yaptığı her hamle ile bu önemli misyona hazırlandığını gösteriyor. Eğer "helalleşme" sözünün arkasında durabilir ve giderek birbirinden uzaklaşan Kürtlerle Türkler arasında bir bağ oluşturabilirse, sadece kendi siyasi kariyerine değil, toplumsal barışa da büyük katkı sağlar.

Facebook Yorum

Yorum Yazın