Melike Al

Melike Al

Mail: melike.al93@gmail.com

Sokak Röportajları basının Sesi oldu

Türkiye de  sokak röportajında konuşan yanıyor. Oysa halk konuşmak istiyor ama susturulmuş durumda... Hükümetin hoşuna gitmeyen söz söyleyen, savcılıkta ya da hapiste buluyor kendini... Eski kanallarımız, gazetelerimiz, sarayın emrine girdi, meslektaşlarımızın çoğunun dili bağlı... Bildiğiniz yasaklıyız.

BU arada Alman Kamu Televizyonu WDR için hazırlanan belgesel aracılığıyla basına  uygulanan ambargo aşıldı. sınır ötesinden izleyicilere ulaşıldı. 1. Televizyon kanalı ARD’de yayınlanan “Mafya Babası, Başkan ve Ben” başlıklı belgeselde, bir başka yasaklı sesin, Saray'ın eski suç ortağı Sedat Peker'in iddiaları işlenmiş. Peker, "Sıra Erdoğan'da" dediği anda diplomatik baskıyla susturulmuş tu. Birçok önemli itirafı da araştırılamamıştı.  

Günümüz dünyasında yasaklara birlikte, onları delme yolları da artıyor. Türkiye'de hiçbir kanalda yayın şansı bulamayacak belgesel bir Alman televizyonunda yayınlandı. Üstelik ARD, Almanca belgeselin, Türkçesini de yayına sokarak, hem basın özgürlüğünden yana tavır aldı, hem de düzenli televizyon aidatı ödeyen Türkiyeli göçmenlere saygısını gösterdi. Ancak kanalın  Medya tek arşivindeki yayınlara Almanca konuşulan ülkeler dışında ulaşılamıyordu.

Türkiye'deki seyirciler ısrarlı talepleri üzerine bu engelin kaldırılmasını istedi; ARD, bir ayrıcalık yapıp engeli kaldırdı, belgeselin Türkiye'den de izlenebilmesini sağladı. Bu sayede belgesel, birkaç gün içinde on binlerce izleyiciye ulaştı;

Saray, medya satın alıp gazetecilere baskı yaparak gerçeğin üstünü ebediyen örtemeyeceğini anlamalı... Bizler, izleyiciyle, okurla buluşma imkânlarını sonuna kadar zorlamalı, yaratıcı çözümler bulmalıyız. Ve Avrupa'nın kamu yayıncıları, basın özgürlüğünün savunulmasında uluslararası dayanışmanın önemini ve kendilerinin de yapabileceği çok şey olduğunu hatırlamalı...

Bu verimli iş birliğinin, gerçeğin aydınlatılmasına ve özgür medya mücadelesine büyük katkıda bulunacağına inancımı hiç yitirmedim. İnanıyorum ki birgün  basın gerçek özgürlüğüne kavuşacak bu halkın ısrarla gerçekleri öğrenme isteğinden kaynaklanacak..

Facebook Yorum

Yorum Yazın