Melike Al

Melike Al

Mail: melike.al93@gmail.com

Yine afete, hazırlıksız yakalandık

Türkiye, tarihinin en büyük felaketiyle karşı karşıya... Ve maalesef tarihinin en büyük felaketine, kış ayazında, bir gece yarısı ve siyasi ömrünü  bir çok başarısızlıklar imza atan Erdoğan yorgun bir iktidar döneminde yakalandı.

Devlet, binaları denetlemekte, önlem almakta gösterdiği aczi, afette harekete geçmekte, deprem bölgesine ulaşmakta, enkaz kaldırmakta, yaraları sarmakta da yineledi. "Nerde bu devlet?" diyenlere gücünü, bunu diyenlere soruşturma açıp gözaltına alarak, sosyal medyayı kısıtlayarak gösterdi.

Yüzbinlerce insan enkaz altında yardım beklerken, valilikler, belediyelerin yolladığı yardım tırlarının üzerine kendi pankartlarını asmanın derdindeydi.

Devlete, hükümete, Kızılay'a, AFAD'a güvenmeyen yurttaşlar, bölgeye kendi güvendikleri kurumlar aracılığıyla yardım yapmaya çalıştı. Ancak yurt içinde valilikler, yurt belediyelerin dışında konsolosluklar, yardıma koşanlara “AFAD” adresini gösterdi. Yardımseverler, devlete güvenmedikleri için sanatçı Haluk Levent'in "AHBAB" organizasyonu gibi kurumlara yöneldi.

Bir dönem afet denince akla gelen Kızılay kendisine yapılan bağışları  vakıflara aktardığı iddiasından sonrabiritibarsızlık, yarattı bu güven krizi,  şu ana kadar 24.617bin can kaybına  mal oldu. acı rakamın artacağı belli. Bu çapta bir felaketin elbette, çok derin siyasi, toplumsal, ekonomik, psikolojik, diplomatik sonuçları olacaktır.

Üç aylığına ilan edilen ve tüm seçim kampanyası boyunca sürecek olan Olağanüstü Hal, bu sonuçları önlemeye, hiç değilse görünürlüğünü engellemeye yetmeyebilir. Sonuç olarak; deprem, sadece 13 milyon insanın yaşadığı bir bölgeyi yerle bir etmekle kalmadı, tek adam yönetimini, AKP hükümetini, Saray rejimini ve giderek bütün siyasal sistemi sarstı. Bu felaketin enkazı, sanılandan da büyük olacaktır.

Facebook Yorum

Yorum Yazın