© Esenyurt Haberleri

‘Bol molozlu’ İstanbul suyu

İstanbul’un en önemli su kaynaklarından Sazlıdere Baraj Gölü’nün çevresi, kaçak hafriyatçıların döktüğü tonlarca moloz ve endüstriyel atıklala dolmuş vaziyette. Zabıtalar da bu moloz çetelerinden sinmişler...

Sazlıdere Baraj Gölü, hafriyat kamyonlarının kaçak döküm alanına dönmüş durumda.

İstanbul’un en önemli tatlı su kaynaklarından biri olan bölge, inşaat ve endüstriyel atıkların yığıldığı bir çöplüğü andırıyor. Resmi hafriyat sahalarında sıra beklemek, yakıt tüketmek ve ton başına 4 lira ödemek istemeyen kamyon şoförleri, boş buldukları alana kaçak olarak atıkları döküyor. Gölün hemen yanında bulunan ve Avcılar Belediyesi’yle Başakşehir Belediyesi’nin sınırları arasında kalan stabilize yolda kaçak döküm yapanlar bürokratik engellerden faydalanıyor.

ZABITA EKİPLERİNE TAM SAHA BASKI

Gündüz mesailerinde bölgede nöbet tutan Başakşehir Belediyesi zabıtaları, Avcılar Belediyesi’nin olaya sahip çıkmadığını, gözlerinin önünde, kendi görev sınırlarında olmayan yola hafriyat boşaltıldığını söylüyor.

Bu iddiaları sorduğumuz her iki belediyeden ise, düne kadar bir yanıt gelmedi. Ancak bölgede kaçak döküm yapanların çeteleştiği, zaman zaman zabıta ekiplerine saldırdıkları da iddia ediliyor.

TOPLAMA ALANI VAR AMA..

Konutların restorasyonu ve onarımında ortaya çıkan molozlar için Kağıthane ve Zeytinburnu’nda iki adet toplama alanı bulunuyor. Kaçak döküm yapanların da büyük firmalar değil, denetimden kaçabilen kamyon sürücüleri olduğu düşünülüyor. İnşaatçı Ahmet Koçak, firma ve kamyon sahiplerinin kaçak döküm için uygulanan 70 ile 135 bin TL arasındaki ağır para cezaları yüzünden böyle bir riske girmeyeceklerini, olayın sürücülerden kaynaklandığı iddia ediyor.

GPS DENETİMİ ZORUNLU

Kamyon sahipleri ‘Hafriyat Toprağı ve İnşaat/Yıkıntı Atıkları Taşıma İzin Belgesi’ alabilmek için Atık Yönetimi Otomasyon Projesi uyumlu Araç Takip Kitini araçlarına taktırmak zorunda. İstanbul’da 4 binin üzerinde hafriyat taşıyan araç GPS cihazları ile izleniyor. Ancak cihaz takılmayan araçlar denetime tabi tutulmuyor. İstanbul’da ayda yaklaşık 5 milyon ton hafriyat atığı oluştuğunu söyleyen hafriyat firması sahibi Kadir Ateş, moloz taşıyıcılarının hafriyat alanlarındaki kuyruğa girmek istemedikleri için kaçak döküme başvurduğunu anlatıyor. Ateş, bu kişilerin ton başına 4 liralık ödeme yapmak yerine boş gördükleri alanları çöplüğe çevirdiğini söylüyor.

22 YILLIK KAYNAK

1996’da, bugünkü Hadımköy-Arnavutköy-Başakşehir üçgeninin arasında kalacak şekilde kurulan Sazlıdere Barajı, İstanbul’un yakın köyleri Sazlıbosna, Dursunköy, Hacımaşlı ve Şamlar’ın ortasında bulunuyor. Doluyken 23 milyon 36 bin metreküp su tutuyor. Hürriyet, geçen ay İstanbul’un ciğerleri sayılan Belgrad Ormanı’nın, yasadışı şekilde bırakılan moloz ve hafriyatlar nedeniyle çöplüğe dönüşmesini de manşete taşımıştı.

KAYNAK: MİLLİYET

İlginizi Çekebilir

Esenyurt’un Hızlı Kentleşmesi: Geleceğe Yönelik Planlama

Esenyurt, son yıllarda hızlı kentleşme süreciyle dikkat çeken İstanbul’un önemli ilçelerinden biridir. Bu hızlı büyüme, hem fırsatlar hem de zorluklar yaratmaktadır.

İstanbul'da denize girilebilecek plajlar

Yaz geldi, deniz mevsimi açılıyor. İstanbul'da yaşayıp şehri terk edemeyenler için İstanbul'da da pek çok seçenek bulunuyor. İstanbul, yaz aylarında serinlemek isteyenler için birçok plaj alternatifine de ev sahipliği yapıyor.

'Evlerinize gelirse sakın inanmayın'. Bakanlık tüm Türkiye'yi uyardı

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden çok önemli duyuru...Kapı kapı dolaşıp, nüfus sayımı bahanesiyle vatandaşların kimlik bilgilerinin ele geçirilmeye çalışıldığı belirtildi. Genel Müdürlük "sakın inanmayın" diye de uyardı.

Meteoroloji 13 ile kod uyarısı verdi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 13 ile sarı kodlu uyarı yaparak kuvvetli yağışın geleceğini duyurdu.

İGD Başkanı Hınıslı'dan 'Kamu Tasarruf Paketi'ne tepki

Basının yaşatılması, tasarruftan daha önemli basın açıklaması yapan İstanbul Gazeteciler Derneği Başkanı Hasan Hınıslı, “Kamuda Tasarruf Paketi”ne sert tepki gösterdi.

Kurbanlık sevkine ilişkin Bakanlık, kuralları belirledi

Tarım ve Orman Bakanlığı, kurbanlık hayvan sevklerinin, hayvan refahının gözetilip bulaşıcı hastalıklara karşı gerekli önlemler alınarak yapılması için uyulacak kuralları belirledi. Şap hastalığına karşı korunmuş bölge kabul edilen İstanbul'un Avrupa yakası dahil Trakya bölgesine sevklere özel kısıtlama getirilirken; kentin giriş noktasındaki köprüler ile feribot ve tekne gibi nakil araçlarına etkin kontrol sağlanacak.

TÜM HABERLER