Marketlere Kötü Haber
EKONOMİTürkiye Perakendeciler Federasyonu, zincir marketlerin haftada bir gün kapanmasını önerdi.
Federasyon Başkanı Mustafa Altunbilek, 'Bu talebimiz rekabette küçük işletmelere avantaj sağlayacak. Yapılacak düzenleme ile biz de ertesi güne daha iyi hazırlanabileceğiz' dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile büyük zincirleri olan marketlerin bu öneriyi nasıl karşılayacağı merak ediliyor.
Küçük işletmelerin yok olmaması ve çalışanın dinlenmesi için düzenleme isteyen Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, zincir marketlerin haftanın bir günü Avrupa’da olduğu gibi kapatılmasını istediklerini söyledi. Dün İstanbul’da gazetecilerle biraraya gelen Altunbilek, konuyla ilgili Gümrük Bakanlığı ile görüştüğünü ifade etti. Altunbilek, “Yapılacak düzenleme ile bizler ertesi güne daha iyi hazırlanabileceğiz. Bu herhangi bir gün olabilir. Yasamız çıktı ama bu konuda istediğimiz gibi olmadı. Valilik’e devredildi. Bölgesel yapılabilir denildi. Ama bir gelişme olmadı.
SEKTÖRE İYİ GELECEK
Tüm marketlerin haftada bir gün kapatılmasının tek bir amacı vardır. Çalışan personelimizin perakende işini meslek olarak görmesi ve haftanın bir günü huzurla tatilini yapıp dinlemesini istedik. Çalışanlarımız aileleri ile vakit geçirebilecek, dinlenebilecek, sosyalleşecek, verimlilikleri artacak. Bu çalışanın en büyük hakkı. Dünyada binlerce örneği var. Kendi sektörümüzde personelimiz dinlesin. Birde küçük esnaf, bakkalı, büfesi, kuruyemişçisi buradan yararlanır. Biz bu fedakarlığa hazırız. Esnafta canlanır diye düşünüyoruz” dedi.
1 SAAT GEÇ AÇILIP 1 SAAT GEÇ KAPANSIN”
Bir düzenleme ile hayata geçirilebilir. Bakanımıza tekrar ileteceğim” diyen Altunbilek, her bölgenin ekonomik ve sosyal durumuna göre tatil günlerinin belirlenebileceği önerisinde bulundu. Sabah ve akşam çalışma saatlerinin değişme ihtimalini sorduğumuz Başkan Altunbilek, şunları söyledi: “Bizim bu yönde de bir talebimiz var. Yasayla bir düzenleme yapılırsa bu kural uygulanır. Sabah 9’da değil de 10’da açılsın. Bakkal, büfe iş yapar. Akşam da yaz ve kışa göre değişir. Bir saat geç açılsın. Bir saat erken kapansın.”
‘YÜZDE 15 BÜYÜME HEDEFLİYORUZ’
Altunbilek, yerel zincirlerin toplam cirosunun 33 milyar liraya ulaştığını belirterek, şu bilgileri verdi: “2018 yılı itibarıyla toplam mağaza sayımız 4 bin. Bu sene hedefimiz yüzde 15 büyümek. Yerel Zincirler Buluşuyor. Konferansımızın 10’uncusunu 11-12 Nisan’da yapacağız.”
KDV ORANLARI ZORLUYOR
Perakende Yasasının gözden geçirilmesi talebinde bulunan Mustafa Altunbilek, şunları kaydetti: “KDV oranı yüzde 1 ile giriyor yüzde 8 ile çıkıyor. Manav, kırmızı et, bakliyat, unlu mamuller, zeytin ve zeytinyağı ürünlerinde toptanda olduğu gibi perakendede de yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesi için KDV düzenlemesi bekliyoruz. Düzenleme sektörün büyümesine, istihdama önemli katkı sağlayacak, ayrıca vatandaşımızın alım gücünü de artıracak. KDV’nin yüzde 1’e düşmesiyle sepetler indirime uğrayan ürünlerle yüzde 7 daha ucuza dolacak. ”
Mesude Demirhan- YENİŞAFAK
İlginizi Çekebilir
Dolar ve euroda son durum ne?
Serbest piyasada İstanbul'da dolar 44,3470 liradan, avro 51,5120 liradan işlem görüyor.
Motorine devasa zam geliyor litresi 80 TL'ye vuracak!
İRAN savaşı ile yükselen petrol fiyatları Türkiye'de akaryakıta devasa zamlar getirdi. Tek kalemde yapılan en büyük zamlardan biri bu gece pompaya yansıyacak. Motorinin litre fiyatına 6 lira 58 kuruş zam var. Benzin zammı daha düşük olacak ve sadece 92 kuruş yansıyacak.
Piyasaların Beklediği Karar Geldi
2025 yılı Haziran ayından bu yana Merkez Bankası ilk kez faizi sabit tuttu. Politika faizi yüzde 37 seviyesinde sabit tutulması yönünde karar verildi.
Bedelli askerliğe zam geliyor: Rakam belli oldu
Ak Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, bedelli askerliğin 417 bin TL olduğunu açıkladı.
Merkez Bankası’nda döviz hamlesi
Merkez Bankası’nın piyasaya bugün yaptığı döviz satışı 5 milyar doların üzerine geldi. TCMB Borsa İstanbul vadeli işlemler piyasasında döviz sözleşmelerinde satım tarafında işlem gerçekleştirdi.
İBB'den İstanbul’da toplu taşımaya yüzde 20 zam yapıldı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde, İstanbul’da metrobüs, otobüs, vapur ve minibüs gibi toplu taşımaya yüzde 20 zam yapılmasına ilişkin teklif, oy çokluğu ile kabul edildi.