© Esenyurt Haberleri

Sadece Ardahan'da yetişiyor!

Sadece Ardahan'ın Posof ilçesinde yetiştiği bilinen ve son yıllarda giderek üretim sahası azalan, içi de dışı gibi kırmızı olan elmanın tescillenmesi için yaklaşık 1,5 yıldır süren çalışmalarda sona gelindi.

Posof Belediyesi ve Ardahan Ticaret ve Sanayi Odasınca (ATSO) yaklaşık 1,5 yıl önce başlatılan tescil çalışmaları kapsamında son bir yılda üreticilerin bilgilendirilmesi amacıyla belediye binasında yapılan toplantıların beşincisi gerçekleştirildi.

Bu çerçevedeki son toplantı olan bu çalışmanın ardından ATSO ile Ardahan Üniversitesindeki (ARÜ) ilgili uzmanlar, Posof'ta 26 çeşitten oluşan elmaların yetiştiği bahçelerde inceleme yaptı.

Çalışma kapsamında bazı ağaçlardaki elmaların şekli ve rengine bakılarak numuneler alındı.

Tescil için yapılacak müracaata ilişkin tamamlanma aşamasına gelen bu çalışmaların ardından hazırlanacak dosya, söz konusu elmanın tescillenmesi için Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) gönderilecek.

'BU ELMA HEPSİNDEN FARKLI'

ATSO Başkanı Çetin Demirci, Ardahan'ın çiçek balı gibi içi kırmızı elmasının da tescillenmesi gerektiğini söyledi.

İçi ve dışı kırmızı elmanın sadece Posof'ta yetişiyor olması dolayısıyla ekonomik olarak bölgeye çok büyük katkısının olacağını dile getiren Demirci, şunları kaydetti:

"Ardahan'da yaşanan göçün geriye döneceğine inanıyoruz. Özelde Posof, genelde ise Ardahan için ticari bir ürün markası üretmeye çalışıyoruz. Bu elma endemik bir ürün. Bölgemiz göç veren bir yer. Çalışmamız sonuçlanması durumunda göçü geriye dönüştürecek bir durum. Üreticilerin bu konuda farkındalıklarını artırmaya çalışıyoruz. Posof elmasının ne olduğunu hemen hemen Türkiye'de herkes öğrenmeye başladı. Posof'ta 26 farklı elma yetişiyor ama bu içi ve dışı kırmızı elma hepsinden farklı."

Tescil dosyasının tamamlanmak üzere olduğunu anlatan Demirci, tescil çalışmalarının henüz sonuçlanmamasına rağmen müşterilerinden elmaya talepler olduğunu ifade etti.

'SADECE POSOF'TA YETİŞİYOR'

ARÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Kılıç da içi ve dışı kırmızı olan elmanın Türkiye'de sadece Ardahan'ın Posof ilçesinde yetiştiğini tespit ettiklerini söyledi.

Bu elmanın üretim alanlarının gittikçe daraldığına işaret eden Kılıç, üniversite olarak tescil çalışmasına teknik destek verdiklerini belirtti.

Kılıç, yaklaşık 1,5 yılda yapılan çalışmalar kapsamında 40 dönümlük bir alanda bin 500 fidanın toprakla buluştuğunu kaydetti.

ARÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülsün Akdemir Evrendilek de söz konusu elmanın sadece ekonomik değil, aynı zamanda sağlık için de önemli bir ürün olduğunu belirterek "Posof elması, özellikle içerdiği antosiyanin ve antioksidan özellikleriyle sağlık açısından önemli. Besleyici değeri yüksek bir ürün. Bu elma sadece bölge halkının ekonomik olarak kalkınması açısından değil, sağlık açısından da çok önemli." dedi.

Tescil işlemlerini koordine eden danışman firmanın yetkilisi Figen Konak da üreticinin ilgi duyması için coğrafi işaretin ne anlama geldiği konusunda bilgi vermek ve anlatmak amacıyla Posof ilçesinde üretici ile bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek ikinci aşamanın ise sahada üretici ile ilgili olacağını anlattı.

Yetiştirici Adnan Bozyiğit de çalışmadan ümitli olduğunu ifade ederek heyecanlı olduklarını söyledi.

İlginizi Çekebilir

Akaryakıta gelecek olan çifte zam ertelendi

Araç sahiplerini sevindirecek bir gelişme yaşandı. Bu gece yarısı benzine 1 lira 64 kuruş, motorine ise 1 lira 63 kuruş zam bekleniyordu. Son dakika gelişmesine göre akaryakıta gelecek olan çifte zam ertelendi.

Emekliye Kurban Bayramı öncesi Yüzde 20 indirim

Zam verilmeyen emekliye Kurban Bayramı öncesi şehirlerarası otobüs biletlerinde yüzde 20 indirim kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar maaşlarına zam haberi bekleyen emekliler tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

ATM'den para çekecekler dikkat. Bayram öncesi büyük değişiklik

Özel bankalar günlük 10 bin TL'lik nakit çekim limiti yetersiz kalınca müşterilerin şikayetleri doğrultusunda bankalar limit değişikliği kararı aldı.

MTV borcunu ödemeyenler dikkat! Gecikme faizi yükseltildi

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) için uygulanan gecikme zammı oranı için alınan yeni karar duyuruldu. Kamu alacakları için gecikme zammı ve tecil faiz oranlarının yükseltildiği duyuruldu.

Elektrik ve doğalgaz sayaçlarını sökmeyenlere 10 bin lira ceza kesilecek

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle elektrik, su ve gaz sayaçları için muayene sürecine yönelik önemli değişiklikler hayata geçirildi.

Esnafa şok! Esnaf kredi faizi artırıldı!

Türkiye’de esnafların ticari çalışmalarına destek olunması amacıyla, Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile Halkbank tarafından kullandırılan esnaf kefalet kredi faizleri artırıldı.

TÜM HABERLER