© Esenyurt Haberleri

Emekliliğiniz veya sigortanız iptal edilebilir! Bu harflere dikkat! e-devletten kontrol edin...

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren önemli uyarı geldi. İnternetten ya da e-Devlet'ten hizmet dökümünüze baktığınızda sigorta prim listenizde S, Ş, K gibi harfler emekliliğinizi ya da sigortanızı iptal ettirebilir.

Emekli olabilmek için çalışarak ya da kendi işini yaparak veya isteğe bağlı sigorta ilme prim yatırmak zorundayız. İşe ilk girdiğimiz tarihe göre prim gün sayımız belirleniyor. Bu primlerimizin, daha doğrusu hizmetlerimizin dökümünü artık E-Devlet sistemi üzerinden rahatça görebiliyoruz. E-Devlet sistemi üzerinden prim dökümlerini incelerken, bazı harfler karşımıza çıkıyor. Bu harfler emeklilik ve sigortamızı yakından ilgilendiriyor.

SGK KODLAMA YAPIYOR

Bu tanımlar S (Sahte işyeri), Ş (Şüpheli işyeri) ve K (Kontrollü işyeri) harfleri ile kodlanıyor. 'Ş' harfi, işyerinin şüpheli işyeri kapsamında olduğu ve hakkında denetim/ inceleme yapılacağı anlamı taşıyor.

Denetim, bu işyerinden sahte sigortalı bildiriminde bulunulup bulunulmadığının tespiti amacıyla yapılıyor.

Denetim sonucuna göre sahte sigortalı bildirimi yapıldığı tespit edilirse 'Ş' kodu 'S' (sahte işyeri) olarak değiştiriliyor ve bu işyerinden yapılan sahte hizmet bildirimleri iptal ediliyor.

Herhangi bir sorun olmadığı anlaşılırsa 'Ş' kodu tamamen kaldırılıyor.

Takvim'de yer alan habere göre, denetim sonuçlanmadan da hizmet dökümünde 'Ş' harfi bulunanlar emeklilik talebinde bulunabiliyor, aylıkları da bağlanıyor.

Ancak denetim sonucunda bildirilen hizmetlerin sahte olması nedeniyle iptal edilmesi sonucu emeklilik hakkını kaybedenlerin aylıkları kesiliyor ve yersiz ödenmiş olan aylıklar geri isteniyor.

'Ş' harfi ile gösterilen işyerlerinden adınıza yapılan bildirimler fiili çalışmanıza dayanıyorsa, endişe edilecek bir durum yok.

Eğer bu harfleri görürseniz panik yapmayın.

SGK'dan durumu öğrenebilir, inceleme sonucunu takip edebilirsiniz.

BUNLARA DİKKAT EDİN

Bir işyerinde fiilen çalışmadan kendinizi orada sigortalı göstermeyin.

İşyeri sahibiyseniz kimseye 'hatır sigortası' yapmayın.

Piyasada sizi sigortalı yapmak vaadiyle dolaşan dolandırıcılara kanmayın. Bunlara paranızı kaptırmayın.

Sık sık hizmet dökümünüzü inceleyip primlerinizi kontrol edin.

İlginizi Çekebilir

Akaryakıta gelecek olan çifte zam ertelendi

Araç sahiplerini sevindirecek bir gelişme yaşandı. Bu gece yarısı benzine 1 lira 64 kuruş, motorine ise 1 lira 63 kuruş zam bekleniyordu. Son dakika gelişmesine göre akaryakıta gelecek olan çifte zam ertelendi.

Emekliye Kurban Bayramı öncesi Yüzde 20 indirim

Zam verilmeyen emekliye Kurban Bayramı öncesi şehirlerarası otobüs biletlerinde yüzde 20 indirim kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar maaşlarına zam haberi bekleyen emekliler tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

ATM'den para çekecekler dikkat. Bayram öncesi büyük değişiklik

Özel bankalar günlük 10 bin TL'lik nakit çekim limiti yetersiz kalınca müşterilerin şikayetleri doğrultusunda bankalar limit değişikliği kararı aldı.

MTV borcunu ödemeyenler dikkat! Gecikme faizi yükseltildi

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) için uygulanan gecikme zammı oranı için alınan yeni karar duyuruldu. Kamu alacakları için gecikme zammı ve tecil faiz oranlarının yükseltildiği duyuruldu.

Elektrik ve doğalgaz sayaçlarını sökmeyenlere 10 bin lira ceza kesilecek

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle elektrik, su ve gaz sayaçları için muayene sürecine yönelik önemli değişiklikler hayata geçirildi.

Esnafa şok! Esnaf kredi faizi artırıldı!

Türkiye’de esnafların ticari çalışmalarına destek olunması amacıyla, Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile Halkbank tarafından kullandırılan esnaf kefalet kredi faizleri artırıldı.

TÜM HABERLER