© Esenyurt Haberleri

Koronavirüs testi pozitif çıkan sahtekârların sokakta dolaşma yöntemi 'pes' dedirtti

Koronavirüs testi pozitif çıkanların karantinada olmak yerine sokakta dolaşmak için buldukları yöntem 'pes' dedirtti. Dolandırıcılar HES kodlarını negatif bir tanıdıklarından ya da sosyal medyada HES kodlarını paylaşanlardan buluyorlar. Doç. Dr. Kırık, HES kodu dolandırıcılığı nedeniyle koronavirüs vaka ve vefat sayılarında artış yaşandığını söyledi.

Kovid-19 salgınıyla mücadelede yararlanılan HES kodunda yapılan sahtekarlıklar güvenlik riski oluşturmaya başladı. Özellikle güvenlik görevlilerinin dikkatli olmaması nedeniyle koronavirüs testi pozitif çıkan ve karantinada olması gereken kişiler başkasına ait HES kodlarıyla toplu alanlarda kalabalığa karışıyor HES dolandırıcıları bu kodları ya negatif bir tanıdıklarından ya da sosyal medya platformlarında HES kodlarını paylaşanlardan buluyor.

Türkiye'de koronavirüs vaka sayıları her geçen gün artıyor. Günlük vaka sayıları 50 bini geçiyor. Uzmanlarsa son zamanlarda vaka ve vefat sayılarındaki artışın nedeninin HES kodu sahtekarlığı olduğunu söylüyor. Özellikle AVM ve restoranlarda görevlilerin HES kodlarını dikkatsiz kontrol etmesi bu HES kodu sahtekarlığınının artışına neden oluyor. Koronavirüs testi pozitif çıkan ve karantinada olması gereken kişiler bu kodları ya negatif bir tanıdıklarından ya da sosyal medyada HES kodunu paylaşan birilerinden ekran görüntüsü alarak gerçekleştiriyor. Edindikleri bu ekran görüntüsü ile korona testi pozitif olmasına rağmen istediği yere rahatça girip çıkabiliyor.

AVM GİRİŞLERİNDEGÖREVLİLER HIZLICA BAKIYOR

Pozitif ya da temaslı kişilerin başta AVM ve restoran olmak üzere birçok yere girdiğini söyleyen Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, "Koronavirüs pandemisinin etkisiyle birlikte artık sosyal mesafe ve sosyal izolasyon kuralları giderek artmaya başladı. Bu süreçte Hayat Eve Sığar uygulaması içerisinde bulunan kodu kullanarak kişilerin risk durumu belirlenmiş oluyor. Ancak bu dönemde toplum sağlığını riske atan kişilerinde olduğunu söyleyebilmek mümkün. Son zamanlarda bazı pozitif ya da temaslı kişiler negatif bir kişinin HES kodu ya da HES kodunun ekran görüntüsü ile istediği yere girebiliyor. Mesela AVM girişlerinde genellikle çok sıra olduğu için güvenlik görevlileri bu HES kodlarına hızlıca bakıp o kişileri içeri alıyor. Bu noktada bu insanlar kendilerini riske attıkları gibi çevrelerini de riske atıyor" dedi.

İlginizi Çekebilir

81 İlde uygulamaya geçiyor! Hastaneye gitmeye gerek kalmayacak

Sağlık Bakanlığı, raporlu ilaçlar konusunda önemli bir düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Bugün başladı artık ücret ödenmeyecek... Tüm masraflar SGK’dan!

Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde uzaktan muayenede yeni dönem bugün başladı. 22 Mayıs itibarıyla randevu alarak hastaneye gitmeden muayene olunabilecek ve muayene bedeli Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanacak. Uzman doktorlar, gerekli gördüğü takdirde e-reçete ve rapor da düzenleyebilecek.

47 ilaç daha geri ödeme listesine alındı

(SGK), Sosyal Güvenlik Kurumu 10’u yerli üretim olmak üzere 47 ilacı daha geri ödeme listesine aldı.

Yenidoğan bebek vurgununda: 500 milyon liralık zarar var 14 kişi tutuklandı

SGK'yı yaklaşık 500 milyon lira zarara uğratan dolandırıcılık şebekesi, içerisinde 14 doktorun bulunduğu 300 kişilik bir grupla faaliyet gösteriyordu. Operasyon sonucunda tutuklananlar arasında doktorlar, hemşireler ve sağlık çalışanları bulunuyor.

Magnum dondurmalara toplatma kararı. 'Yemeyin' uyarısı yapıldı

Magnum dondurmaların çubukları, plastik ve metal içerebileceği endişesiyle İngiltere'de toplatılma kararı aldı.

Otizmde farkındalıkta daha fazlasına ihtiyaç var

Otizmle ilgili bilimsel çalışma ve araştırmalar yapan Otizm Formatörü ve Özel Eğitim Uzmanı Ali ATLI; 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla sosyal medya hesabından bir dizi açıklamada bulundu.

TÜM HABERLER