© Esenyurt Haberleri

Maske takarken cildinizi koruyun

Koronavirüsten korunmak için kullandığımız yüz maskesinin ciltte istenmeyen problemler yaratabildiğini söyleyen uzmanlar, sivilce, kızarıklık ve kaşıntı yaşayanlara bazı önerilerde bulundu.

Maske takma sonrası ciltte oluşan yağlanma, tahriş ve sivilce oluşabiliyor. Vücudumuzun en hassas organı olan derimizin bu dönemde bakımı oldukça önem taşıyor. Bütün gün maske takma zorunluluğu olanlar, ciltlerini nasıl daha etkili bir şekilde koruyabilir? Liv Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Figen Akın anlattı.

TERLEMEYLE SİVİLCE OLABİLİR

Sivilce oluşmasının en sık nedeni yağ bezlerinin aşırı çalışmasıdır. Yağ bezi salgısı olan sebum, yağ asitlerinden, trigliseridlerden, yağ esterleri ve skualenden oluşur. Yağ bezi içeriği olan serbest yağ asitlerinin parçalanması, bu bölgede iltihabi reaksiyonları başlattığı gibi patojen bakterilerin çoğalmasını da tetikler. Covid döneminde zorunlu olarak kullandığımız maskeler maalesef yüzümüzde terleme ve sürtünme ile sivilcelenmenin oluşumu için uygun ortam yaratır. Ter salgısının artması direkt olarak sebum (yağ) üretimini de arttırır. Ter ve yağlanma cildin mikrobiyatasını bozarak bazı patojen cilt akarlarının çoğalmasına neden olur. Demodikozis denilen ve normal olarak cildin yağlı bölgelerinde bulunan akarın miktarı yağlanma artışı ve birlikte artar. Yüzün özellikle maske ile örtülü kalan kısımlarında sivilcelenmeye neden olur.

GÜN BOYU ARTAN ISI İLE KIZARIKLIK OLABİLİR

Gün boyu maske ile örtülü olan kısımlarda ısı artışı gözlenir. Artan ısı ile birlikte cilt damarlarında genişleme ve kızarıklık meydana gelir. Ciltte oluşan bu kızarıklıklar bir süre sonra kalıcı hale gelerek Roza (gül hastalığı) dediğimiz ciltte kızarıklık ve sivilcelenme ile ortaya çıkan bir tabloya neden olabilir. Baskı, ısı ve sürtünme kıl köklerinde tahrişe neden olarak sivilce çıkışını tetikler. Gün boyu maske takma zorunluluğunun olduğu durumlarda sürtünme etkisi ile mekanik akne oluşabilir.

CİLDİ NASIL KORURUZ?

Yumuşak, cildi tahriş etmeyecek temizleyiciler ile bakım yapılmalıdır.

Tonik olarak saf gülsuyu, mineralli su veya maden sodası ile silinerek kızarık yatıştırılabilir.

Aşırı cilt temizliğinden kaçınmak gerekir. Cildin mikrobiyatasını bozarak akne ve roza hastalığında alevlenmelere neden olabilir.

Maske olarak kullanılan materyallerin yarı geçirgen olmasına özen gösterilmelidir. Sentetik, sert, hava almayan maskeler, cilt yapısını bozarak irritan ve kontakt egzamalara zemin hazırlayabilir.

İlginizi Çekebilir

81 İlde uygulamaya geçiyor! Hastaneye gitmeye gerek kalmayacak

Sağlık Bakanlığı, raporlu ilaçlar konusunda önemli bir düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Bugün başladı artık ücret ödenmeyecek... Tüm masraflar SGK’dan!

Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde uzaktan muayenede yeni dönem bugün başladı. 22 Mayıs itibarıyla randevu alarak hastaneye gitmeden muayene olunabilecek ve muayene bedeli Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanacak. Uzman doktorlar, gerekli gördüğü takdirde e-reçete ve rapor da düzenleyebilecek.

47 ilaç daha geri ödeme listesine alındı

(SGK), Sosyal Güvenlik Kurumu 10’u yerli üretim olmak üzere 47 ilacı daha geri ödeme listesine aldı.

Yenidoğan bebek vurgununda: 500 milyon liralık zarar var 14 kişi tutuklandı

SGK'yı yaklaşık 500 milyon lira zarara uğratan dolandırıcılık şebekesi, içerisinde 14 doktorun bulunduğu 300 kişilik bir grupla faaliyet gösteriyordu. Operasyon sonucunda tutuklananlar arasında doktorlar, hemşireler ve sağlık çalışanları bulunuyor.

Magnum dondurmalara toplatma kararı. 'Yemeyin' uyarısı yapıldı

Magnum dondurmaların çubukları, plastik ve metal içerebileceği endişesiyle İngiltere'de toplatılma kararı aldı.

Otizmde farkındalıkta daha fazlasına ihtiyaç var

Otizmle ilgili bilimsel çalışma ve araştırmalar yapan Otizm Formatörü ve Özel Eğitim Uzmanı Ali ATLI; 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla sosyal medya hesabından bir dizi açıklamada bulundu.

TÜM HABERLER