© Esenyurt Haberleri

Zamanda yolculuğun adresi: Ardahan Kalesi

Ardahan’ın gezilecek yerleri saymakla bitmez, bir de bu şehrin birçok yerinde geçmişten parçalar görmek insanı şaşırtıyor. Ardahan Kalesi son yıllarda oldukça gözde. Bir tarafı kura nehri, diğer tarafı buram buram tarih kokan bu kaleyi çok sevecek, kendinizi tarihe ışınlanmış gibi hissedeceksiniz.

Ardahan Merkez'de, Halil Efendi Mahallesi'nde yer alan Ardahan Kalesi, Osmanlı döneminde,16. Yüzyıl ortalarında Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle inşa edilen, günümüze kadar ulaşmayı başaran Ardahan Kalenin tarihi oldukça eskilere dayanıyor.

Kalemizin çevresinde gerçekleştirilen prehistorik araştırmalarda eski Tunç Çağı’ na ait bulgular elde edilmiştir.

Bununla birlikte kale tarih boyunca çeşitli krallıkların hâkimiyetine girmiştir.

Tam olarak şehir merkezimizin kuzeyindeki Halil Efendi Mahallesi ile Ardahan Merkezini birbirinden ayıran Kura Nehrinin hemen sol yanında yer alan Kalemiz dikdörtgen bir mimariye sahiptir.

Tarihi oldukça eskilere dayanan ve ilk inşa evresi kesinlikle bilinmeyen Ardahan Kalesinin Selçuklular tarafından yapıldığı ve Osmanlılar döneminde sürekli kullanıldığı bilinmektedir.

Kalenin dikdörtgen plan oluşturan sur duvarları baştan başa kare tavanlı ve çokgen planlı çok sayıda kule ile desteklenmiştir. Kule köşelerinde düzgün ve kesme taş, harç olarak Horasan harcı kullanılmıştır. Kalenin duvar örgü tekniği, çokgen kuleleri ve konumlandırılmış biçimi ile Rumeli Hisarını andırmaktadır.

Batıdaki büyük kapısı üzerinde Arapça bir kitabe bulunmaktadır. Kitabede "Arap, Rum ve Acem ülkelerinin deniz ve karalarının sahibi padişahlar padişahı Selim Han'ın oğlu Sultan Süleyman-ı Azam namına yapılmıştır. Mülkü kıyame kadar baki kalsın." Yapıldığı tarih: Şevval 963 (Miladi 1544) (Rumi 956-960) yazmaktadır.

Günümüzde, sosyal medyanın yaygınlaşması ile yakın zamanda tekrar dikkatleri üzerine çeken Ardahan Kalesi, reklam ve film çekimlerinde arka fon oldu. Herhangi bir giriş ücreti bulunmayan kaleye haftanın her günü gidebilirsiniz. Tabii hafta sonları daha bir kalabalık olduğunu belirtmekte yarar var.

İlginizi Çekebilir

Ardahan'da imar mağdurları: Faruk Demir sözünü tutmadı

2024 Yerel seçimlerini kazanabilmek için vatandaşa hayal dağıtan Faruk Demir'e bu kez de vatandaştan ve müteahhitlerden tepki geldi.

Ardahan Merkez TOKİ konut belirleme kura sonuçları açıklandı

363 dairenin yer aldığı 2+1 ve 3+1 evlerin bulunduğu, toplamda 345 hak sahibinin katıldığı Ardahan Merkez TOKİ toplu konut projesinde hak sahipliği konut belirleme kura çekilişi sonuçları belli oldu.

Ardahan'da sahte pasaportlu 7 düzensiz göçmen yakalandı

Ardahan'da, başka illere götürüldükleri öğrenilen ve yurda yasa dışı yollarla girdikleri tespit edilen Afganistan uyruklu 7 düzensiz göçmen, yakalandı. Göçmen kaçakçılığı yaptıkları iddiasıyla 2 şüpheli de gözaltına alındı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şen'den Ardahan’a ziyaret

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen, Ardahan’da bir takım ziyaretlerde bulundu. Şen’e AK Parti Ardahan Milletvekili Kaan Koç, İl Başkanı Ersin Yılmaz, Kadın Kolları, Gençlik kolları eşlik etti.

Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu: Sahte Ballara Dikkat çekti!

Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de küresel ısınma nedeniyle oluşan kuraklık sonucu son iki yılda bal veriminde yüzde 70 ile yüzde 90 arasında düşüş yaşandığını söyledi.

DAP’tan Ardahan tarımına 15 milyonluk kaynak

Ardahan İl Tarım Müdürlüğü, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile 15 milyonluk yatırım sözleşmesi imzaladı.

TÜM HABERLER