esss

Konutun faize ilk tepkisi ağustosta hissedilecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Konutun faize ilk tepkisi ağustosta hissedilecek
Merkez Bankası, faiz indirimine giderek başta gayrimenkul olmak üzere tüm sektörlerin önünü aydınlatacak bir meşalenin kıvılcımını çaktı.

İNDER Başkanı Durbakayım, faizde gelen indirimle birlikte konut sektörü için ağustos ayında bir canlanma yaşanacağını söyledi.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Merkez Bankasının geçtiğimiz hafta içi yaptığı 425 baz puanlık faiz indiriminin inşaat sektöründe büyük bir mutlulukla karşılandığını söyledi. 4,5 yıllık aranın ardından gerçekleşen faiz indirimi için açıklama yapan Durbakayım “Faizlerin düşmesi sonucunda yatırım amaçlı alımlar da başlayacak. Özellikle dövize kaçan tasarrufların tekrar ekonomiye kazandırılması için uygun bir zemin oluşacak. Dövizi tercih edenler yeniden TL’ye dönecek ve ertelenen taleplerle birlikte ekonomi çarkları dönecek” dedi. Konut satışlarında banka kredisi kullanılarak gerçekleşen satışların toplam satış içindeki payının yüzde 20’lere kadar gerilediğini hatırlatan Durbakayım “Bu durum, konut alıcılarının faiz oranlarına ne kadar hassas yaklaştığının bir göstergesidir. Normal şartlarda bu oranın yüzde 60-70 seviyelerinde olması gerekir. Gelişmiş ekonomilerde ise yüzde 90-95 civarındadır. Sonuç olarak devlet kademesinde başlayan faiz indirimi ekonomik canlanma için çok çok önemli bir hamledir” diye konuştu. Uzmanlara göre de Merkez Bankası’nın indirimi sonrası konut kredilerinde düşüş trendinin hızlanması bekleniyor.

Temmuz ayında 1,9’luk seviyelerden 1,5’lere kadar inen faiz oranlarının Merkez’den gelen bu hamle sonrası 1,25-1,35 bandına çekileceği öngörülüyor. Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) hafta içi yayınladığı raporda da yüksek faizin sektör üzerindeki negatif etkisine vurgu yapılarak “Türkiye’de halen konut ihtiyacı mevcut iken satışlardaki düşüş, yüksek faiz nedeniyle alıcıların birikimlerini mevduatta değerlendirmesi sonucu ortaya çıkmaktadır” ifadeleri kullanılmıştı. 

TEMMUZ AYINDA DARALMA SÜRECEK

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, faizde gelen indirimle birlikte konut sektörü için ağustos ayında bir canlanma yaşanacağını söyledi. Durbakayım “Temmuz 2019 dönemi de, önceki yılın aynı dönemine göre küçük bir daralma ile kapanacak ve söz konusu dönemde yaklaşık 90 bin seviyelerinde satış gerçekleşecek. Ancak satışlardaki bu trendin ağustostan itibaren yönünün yukarıya çevirmesini ve yılın son çeyreğinde artan bir ivme ile devam etmesini bekliyoruz” dedi. KAYNAK: KARAR

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çukur'un 3. sezon bombası sosyal medyayı karıştırdı!Önceki Haber

Çukur'un 3. sezon bombası sosyal medyayı...

Beylikdüzü’nde Modern Kurban Satış ve Kesim YerleriSonraki Haber

Beylikdüzü’nde Modern Kurban Satış ve Ke...

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!