© Esenyurt Haberleri

Cerrahpaşa ve Çapa ‘ex’ olmak üzere

Akdeniz’den sonra İstanbul Üniversitesi’nin Çapa ve Cerrahpaşa tıp fakültelerinin de borç batağında olduğu öğrenildi. İki fakültenin, medikal firmalara 600 milyon lira borcu olduğu ortaya çıktı.

Antalya’daki Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nin medikal firmalara olan 250 milyon lira borcundan sonra İstanbul Üniversitesi’nin İstanbul (Çapa) ve Cerrahpaşa tıp fakültelerinin de borç batağı içinde bulunduğu öğrenildi. Medikal firmalardan ihale yoluyla tıbbi ürün ve ilaç alan fakültelerin, bu firmalara borcu olduğu, firmaların da geciken borçlar nedeniyle ürünlerini üniversite hastanelerine yüksek fiyattan sattığı ortaya çıktı. Bu borçların neden kaynaklandığını tespit etmek için öncelikle üniversite hastanelerini mali tablosunu incelemek gerekiyor. Üniversite hastaneleri, bünyesinde muayene olan her hasta için SGK’dan 42 lira ödeme alıyor. Bunun dışında hastalardan ücret talep edilmezken, bu 42 lira içine hastanın muayene, laboratuvar tahlilleri ve diğer tüm tetkikleri giriyor.

Üniversite hastanelerine giden hastaların büyük bir çoğunluğunu tıbben zor vakalar olduğu için hemen her hastanın maliyeti, SGK’nın ödediği ücretten daha fazla bir rakama denk geliyor. Ayrıca Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) belirlenen ücretlere son 10 yıldır zam yapılmadığı için gelir-gider tablosunda ciddi bir makas açılıyor. Yine taşeron olarak çalıştırılan güvenlik, yemekhane elemanlarının ücretleri üniversitenin bütçesinden ödeniyor. İşte bu maddelerin, üniversitelerin borçlanmasına neden olduğu iddia ediliyor. Sağlık Bakanlığı’na bağlı olmayan birçok tıp fakültesi, bahsedilen bu nedenlerden dolayı borç batağında. Fakülte yetkilileri her sene, ihale yoluyla medikal firmalardan ilaç, tıbbi cihaz ve malzeme temin etmeye çalışıyor. Fakat bu ihalelere büyük firmalar girmiyor, giren küçük firmalar ise kalitesiz malzemeleri yüksek fiyatlara hastanelere satıyor. Bu durum tıp fakültelerini borca sürüklerken, hizmet alan vatandaşların ise kalitesiz ürünler kullanmasına neden oluyor.

DÖNER SERMAYE SİSTEMİ ETKİLİ

Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr. Raşit Tükel: “Üniversiteler, 2011’de döner sermayeli, performansa dayalı ödeme sistemine geçti. Yani bu model karlılığı amaçlıyor. Zor vakaları tedavi eden, eğitimin, araştırmanın yapıldığı üniversite hastanelerine hiç uygun değil. Döner sermayeli sağlık işletmesi demek o üniversite hastanesinin kendi imkanlarıyla hayatta kalması demek. Hem üniversite kendini döndüremediği için hem de SUT fiyatlarının 10 yıldır artmaması nedeniyle ilaç ve malzeme alımları güçleşiyor. Kimse fakülte hastaneleri ile malzeme alımı için anlaşmaya yanaşmıyor. Yüksek maliyetlerde satış yapılmaya çalışılıyor. Dolayısıyla üniversite hastanelerinin gelirlerinin, giderlerinin çok altında kaldığı için borç yükünden kurtulmalarının mümkün olmadığını görüyoruz.”

KEYFE GÖRE TAHSİSAT YAPILIYOR

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selçuk Erez: “Üniversitelere keyfe göre tahsisat ayrılıyor. Yapılan tahsisatlarda üniversitelerin gelişmelerini ya da yerlerinde saymalarını sağlayacak kadar objektif bir dağıtım yok. İstanbul Üniversitesi İstanbul (Çapa) ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastaneleri son zamanlarda ağlanacak haldeler. Akıllı bir sistem olmaması, üniversitelerin ihtiyaçlarına, kendi yerlerinde oturacak kadar tahsisat ayrılmasının sonucudur. Üniversitenin üzerine ‘üniversite’ yazarak orası üniversite olmuyor. Öğrenciler gün aşırı şekilde tabip odalarına başvurarak şikayette bulunuyor. Bu hem üniversite eğitimi hem de ihtisas eğitimi için de geçerli.

KAYNAK: KARAR

İlginizi Çekebilir

Yenidoğan bebek vurgununda: 500 milyon liralık zarar var 14 kişi tutuklandı

SGK'yı yaklaşık 500 milyon lira zarara uğratan dolandırıcılık şebekesi, içerisinde 14 doktorun bulunduğu 300 kişilik bir grupla faaliyet gösteriyordu. Operasyon sonucunda tutuklananlar arasında doktorlar, hemşireler ve sağlık çalışanları bulunuyor.

Magnum dondurmalara toplatma kararı. 'Yemeyin' uyarısı yapıldı

Magnum dondurmaların çubukları, plastik ve metal içerebileceği endişesiyle İngiltere'de toplatılma kararı aldı.

Otizmde farkındalıkta daha fazlasına ihtiyaç var

Otizmle ilgili bilimsel çalışma ve araştırmalar yapan Otizm Formatörü ve Özel Eğitim Uzmanı Ali ATLI; 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla sosyal medya hesabından bir dizi açıklamada bulundu.

Hasan Kara sevenlerini Korkuttu

Esenyurt’un tanınmış siması iş insanı aynı zamana siyasetçisi Hasan Kara, kalp krizi geçirdi.

Esencan Hastanesi “Meme Kanseri Farkındalık Semineri” düzenlendi

Beylikdüzü Belediyesi ve Esencan Hastanesi tarafından Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri çerçevesinde kadınlara yönelik seminer düzenlendi. Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen seminerde uzman doktorlar meme kanserini önleyici tedbirler ve meme kanserinde erken tanı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İlaç Geliştirme ve Tedavi Yöntemleri: Küresel Bir Bakış

Tarihsel olarak, insanlar sağlık sorunlarına çözüm ararken yüzlerce farklı tedavi yöntemi geliştirmişlerdir. Bu yöntemlerden biri de ilaç tedavisidir. Eczacılar ve doktorlar tarafından geliştirilen ilaç karışımları, büyük çeşitlilik göstermekte ve hastalıklara karşı etkileri de farklılık göstermektedir. Her bireyin benzersiz biyolojik yapısı nedeniyle farklı ilaçlara farklı tepkiler verdiği bir gerçektir. Ancak, her birey için özelleştirilmiş ilaç üretimi mümkün olmadığından, sabit ilaçlar tedavi süreçlerinde önemli bir role sahiptir.

TÜM HABERLER