© Esenyurt Haberleri

Küçükçekmece Gölü’nde toplu balık ölümü: Gerekçe kirlilik

Hem su kirliliği hem de zarar gören biyoçeşitlilik yüzünden pazartesi akşam saatlerinde Küçükçekmece Gölü’nde toplu balık ölümü gözlendi.

Olay üzerine salı sabahı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Hizmetleri Müdürlüğü Kıyı Temizleme Ekipleri devreye girdi. Sabahın erken saatlerinde göl kenarında ve tarihi Taş Köprü çevresinde kıyıya vuran ölü balıkları toplayan ekipler, öğle saatlerinde temizleme işlemini büyük ölçüde tamamladı. 

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, inceleme yapmak için gölden numuneler alıp analiz etti. Analiz sonucunda su altı yaşamı için önemli olan ve en az yüzde 7 olması gerek oksijen seviyesinin yüzde 4 çıktığı belirtildi.

Göldeki kirlilik ile artan balık ölümlerinin ilişkili olduğunu belirten profesör, “Küçükçekmece Gölü Küçükçekmece ile Avcılar ilçeleri arasında yer alıyor ama aslında birçok ilçe atıklarını yıllarca buraya vermiş. Gözümüz gibi bakmamız gereken bir yeri atık deposu olarak kullanmışız’’ dedi.

Atıkların denetimsizce göle verildiğine bizzat şahit olduğunu belirten Albay şöyle devam etti: ”Göldeki su 4. sınıf kalitede bir su. İstanbul’un ortasında böyle bir suyu tutmak, restore etmemek risk. Halk sağlığı açısından her yıl tehdit oluşturuyor. Hem su kalitesi hem de etraftaki biyoçeşitlilik bakımından göl bitmiş durumda.’’ 

Yalnızca balıklar değil kuşlar da zarar görüyor

Profesör, Küçükçekmece Gölü’nün kuşların göç duraklarından biri olduğuna dikkat çekti:“Burası kuş göçü olan bir yer. Kuşlar burada konaklıyor ve ürüyor. Onları da mahvediyoruz. Su kalitesi bozulunca ekosistem çökmüş oluyor.”

Göldeki kirliliğin kuşların hayatını da tehlikeye attığını belirten Albay, şöyle devam etti: ”Aslında bir restorasyon çalışmasıyla gölü 5 ila 10 yıl içinde eski haline döndürebiliriz. Fakat gölde maalesef balıkçılık yapıldığını görüyoruz. Tarım İl Müdürlüğü’nün buna karşı önlem alması gerek; hatta gerekirse yıl boyunca gölde balıkçılığı yasaklamak lazım.’’

İlginizi Çekebilir

Yenidoğan bebek vurgununda: 500 milyon liralık zarar var 14 kişi tutuklandı

SGK'yı yaklaşık 500 milyon lira zarara uğratan dolandırıcılık şebekesi, içerisinde 14 doktorun bulunduğu 300 kişilik bir grupla faaliyet gösteriyordu. Operasyon sonucunda tutuklananlar arasında doktorlar, hemşireler ve sağlık çalışanları bulunuyor.

Magnum dondurmalara toplatma kararı. 'Yemeyin' uyarısı yapıldı

Magnum dondurmaların çubukları, plastik ve metal içerebileceği endişesiyle İngiltere'de toplatılma kararı aldı.

Otizmde farkındalıkta daha fazlasına ihtiyaç var

Otizmle ilgili bilimsel çalışma ve araştırmalar yapan Otizm Formatörü ve Özel Eğitim Uzmanı Ali ATLI; 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla sosyal medya hesabından bir dizi açıklamada bulundu.

Hasan Kara sevenlerini Korkuttu

Esenyurt’un tanınmış siması iş insanı aynı zamana siyasetçisi Hasan Kara, kalp krizi geçirdi.

Esencan Hastanesi “Meme Kanseri Farkındalık Semineri” düzenlendi

Beylikdüzü Belediyesi ve Esencan Hastanesi tarafından Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri çerçevesinde kadınlara yönelik seminer düzenlendi. Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen seminerde uzman doktorlar meme kanserini önleyici tedbirler ve meme kanserinde erken tanı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İlaç Geliştirme ve Tedavi Yöntemleri: Küresel Bir Bakış

Tarihsel olarak, insanlar sağlık sorunlarına çözüm ararken yüzlerce farklı tedavi yöntemi geliştirmişlerdir. Bu yöntemlerden biri de ilaç tedavisidir. Eczacılar ve doktorlar tarafından geliştirilen ilaç karışımları, büyük çeşitlilik göstermekte ve hastalıklara karşı etkileri de farklılık göstermektedir. Her bireyin benzersiz biyolojik yapısı nedeniyle farklı ilaçlara farklı tepkiler verdiği bir gerçektir. Ancak, her birey için özelleştirilmiş ilaç üretimi mümkün olmadığından, sabit ilaçlar tedavi süreçlerinde önemli bir role sahiptir.

TÜM HABERLER