© Esenyurt Haberleri

Malülen emeklilik şartları nelerdir?

Malulen emeklilik, çalışanın iş yapamaz duruma gelmesi veya meslek hastalığına yakalanması durumunda devlet tarafından mağduriyetinin giderilmesi için uygulanan sistem. Çalışanın malul sayılabilmesi ise birçok şarta bağlı. Peki malulen emekli olma şartı neler? Hangi hastalıklar malul sayılır? Gelin birlikte bakalım.

Günümüzde iş kazaları ve meslek hastalıkları, kişinin çalışmasını engelleyecek durumlara sebebiyet verebiliyor. Bu durum çalışanın iş hayatına etki ettiği gibi günlük yaşamında da olumsuz sonuçlar doğuruyor. Eğer çalışan, yüzde 60 çalışma gücünü kaybetmişse veya meslek hastalığına yakalanmışsa devlet tarafından kendisine yaşanan mağduriyetin giderilmesi adına emeklilik hakkı tanınıyor. Kurum Sağlık Kurulu'ndan iş yapamaz raporu alan çalışan, malul sayılıyor ve devletin kendisine sunduğu maaştan yararlanabiliyor. Çalışan, meslek hastalığı dışında ciddi bir sağlık problemi yaşıyorsa yine malulen emekli olma hakkına sahip olabiliyor.

YÜZDE 60 İŞ GÖRMEZ RAPORU ŞART

Malulen emeklilik, iş gücü kaybına uğrayan çalışanın yeniden iş bulması veya mevcut işinde çalışması zor olabileceğinden çalışanın mağduriyetinin giderilmesi adına uygulanan sisteme deniyor. Bu sisteme göre çalışan, emekli maaşı ve birtakım sosyal haklardan yararlanıyor. Ancak malulen emekli olmak isteyen çalışandan bazı şartları yerine getirmesi bekleniyor.

Çalışanın, malul sayılması için çalışma gücünün veya meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60'ını kaybettiğini Kurum Sağlık Kurulu'nca tespit ettirmesi ve rapor sonucuyla birlikte yazılı başvuru yapması gerekiyor. Sağlık kurulu tarafından onaylanan rapor doğrultusunda çalışan emeklilik hakkından yararlanmak için yazılı istekte bulunuyor. Başvurudan sonra süreç; çalışanın sağlık kurullarına sevki, raporun incelenmesi ve Kurum Sağlık Kurulu'nca maluliyet şartlarını taşıyıp taşımadığına karar verilmesi şeklinde ilerliyor. Malulen emekli sayılabilmek için ise belirli şartları yerine getirmek gerekiyor. Bunlar;

-İşçinin sigortalı olarak 10 yıldır çalışıyor olması

-Asgari 1800 günlük prim ödemesi ve hizmet süresi bulundurması

-SGK’nın sevk ettiği meslek hastalıkları hastanesinden en az yüzde 60 güç kaybı yaşadığını raporlaması

-Meslek hastalığına, işe başladığı tarihten sonra yakalandığını kanıtlaması.

TAŞINMASI GEREKEN HASTALIKLAR

Malulen emekli sayılabilmek için bazı hastalıkları taşımak da tek başına yeterli sebep olabiliyor. Bu hastalıkların en başında kanser gelirken epilepsi, AIDS, akciğer nakli, kalp nakli, kalp hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, Parkinson sendromu, zeka geriliği, görme azlığı, retina kanamaları, bipolar bozukluk, şizofreni, tek başına ayakta kalmakta güçlük çekme de malulen emeklilik hakkı tanıyan hastalıklar arasında yer alıyor.

İlginizi Çekebilir

Yenidoğan bebek vurgununda: 500 milyon liralık zarar var 14 kişi tutuklandı

SGK'yı yaklaşık 500 milyon lira zarara uğratan dolandırıcılık şebekesi, içerisinde 14 doktorun bulunduğu 300 kişilik bir grupla faaliyet gösteriyordu. Operasyon sonucunda tutuklananlar arasında doktorlar, hemşireler ve sağlık çalışanları bulunuyor.

Magnum dondurmalara toplatma kararı. 'Yemeyin' uyarısı yapıldı

Magnum dondurmaların çubukları, plastik ve metal içerebileceği endişesiyle İngiltere'de toplatılma kararı aldı.

Otizmde farkındalıkta daha fazlasına ihtiyaç var

Otizmle ilgili bilimsel çalışma ve araştırmalar yapan Otizm Formatörü ve Özel Eğitim Uzmanı Ali ATLI; 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla sosyal medya hesabından bir dizi açıklamada bulundu.

Hasan Kara sevenlerini Korkuttu

Esenyurt’un tanınmış siması iş insanı aynı zamana siyasetçisi Hasan Kara, kalp krizi geçirdi.

Esencan Hastanesi “Meme Kanseri Farkındalık Semineri” düzenlendi

Beylikdüzü Belediyesi ve Esencan Hastanesi tarafından Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri çerçevesinde kadınlara yönelik seminer düzenlendi. Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen seminerde uzman doktorlar meme kanserini önleyici tedbirler ve meme kanserinde erken tanı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İlaç Geliştirme ve Tedavi Yöntemleri: Küresel Bir Bakış

Tarihsel olarak, insanlar sağlık sorunlarına çözüm ararken yüzlerce farklı tedavi yöntemi geliştirmişlerdir. Bu yöntemlerden biri de ilaç tedavisidir. Eczacılar ve doktorlar tarafından geliştirilen ilaç karışımları, büyük çeşitlilik göstermekte ve hastalıklara karşı etkileri de farklılık göstermektedir. Her bireyin benzersiz biyolojik yapısı nedeniyle farklı ilaçlara farklı tepkiler verdiği bir gerçektir. Ancak, her birey için özelleştirilmiş ilaç üretimi mümkün olmadığından, sabit ilaçlar tedavi süreçlerinde önemli bir role sahiptir.

TÜM HABERLER