İstanbul Tiny House Firma Bilgisi

İstanbul Tiny House

Küçük evlerde yaşamayı tercih eden insanların pek çoğunun ortak noktası daha özgür bir yaşama özlem duyuyor olmaları. İlk etapta bu, modern dünyanın getirdiği pek çok rahatlıktan feragat etmek anlamına gelse de zamanla aslında yaşamak için ne denli az “nesneye” ihtiyacımız olduğunu açıkça ortaya koyuyor ve bu farkındalık bir noktadan sonra ironik bir biçimde insanı daha özgür kılıyor. “Az ama öz” bir yaşam tarzını benimsemek hep daha fazlasını arzulamaya yönlendirilen insanoğlu için şüphesiz bir dönüm noktasını ya da belki de bir öze dönüşü simgeliyor. Ve bu noktada, küçük detayların ne denli önemli olduğunu fark ediyor insan. Örneğin, bir gün işe yarar belki, düşüncesiyle dolaplara tıkıştırılan eşyaların lüzumsuzluğu, diş fırçalarken açık bırakılan muslukların ne kadar gereksiz olduğu ya da televizyonun karşısında uyuyakaldığınızda sabahlara kadar yanan lambaların anlamsızlığı bir anda gün gibi açığa çıkıveriyor. Kısacası böyle bir yaşam biçimi aşırı olan her şeyden uzaklaşmayı zorunlu kılıyor, çünkü “tiny house”lar azla yetinmenin ne denli önemli olduğunu, istemeseniz de bir biçimde size hatırlatıyor. Evlerin su ihtiyaçları, depolar; enerji ihtiyaçları ise güneş panelleriyle sağlandığı için fuzuli enerji sarfiyatı yapmak mümkün olmuyor ve işin en güzel yanı da bu zorunluluk her durumda çevreye daha az zarar vermek anlamına geliyor. Tiny House son yıllarda dünyada ve Türkiye’de oldukça tercih edilen ve rağbet gören tekerlekli özelliği sayesinde istenilen yere taşıması mümkün olan küçük evlerdir. Küçük alanlarda bile faaliyet gösterebilen bu küçük evler çevreye daha az yük bindirmektedir. Genellikle 20 ile 50 metrekarelik olarak dizayn edilen bu evlerin istek ve tercihler üzerine de özel üretimi sağlanmaktadır.

 Küçük evlerin ilk oluşturulma amacı olan tüketimi azaltmak bu evlerin sunduğu ilk avantaj olarak gösterilebilir. İnsanlar daha küçük evlerde yaşadıkları için geniş arazileri gasp etmek zorunda kalmazlar. Kullanılan enerji ve diğer materyaller her zaman daha düşük seviyede olacaktır. Evlerin küçük ebatlı olması kullanılan eşya sayısını da azaltacaktır. Böylece eşyalara olan ihtiyacın azalması ağaçların daha az kesilmesine sebep olur. Ülkemizde ev fiyatlarının artması ve pandemi sürecinde tüketim çılgınlığının insanlığa olan etkilerinin gözler önüne çıkması birçok kişinin tiny house seçeneğini değerlendirmesine sebep olmaktadır. Küçük arazilere sahip olan kişiler doğada muhteşem bir yaşam sürmek adına kendilerine bu mikro evlerden inşa etmek isterler. Evler özel projelerle inşa edilir ve bunu gerçekleştiren firmalar yer almaktadır. Prefabrik yapıda inşa edilecek olan evler muhteşem bir görüntü ortaya çıkarırlar. Çok sayıda proje arasından seçimler yapılıp siparişler verilebilmektedir.

 Tiny House evlerini bir yerden bir yere taşımak amacıyla ruhsatının bulunması gerekir. Ruhsatı bulunan evlerinizi gönül rahatlığı ile istediğiniz yere taşıyabilirsiniz. Ruhsatlandırması yapılmayan Tiny House evlerini bir yerden bir yere taşırken sorgulama yapıldığında zor durumda kalmamak için ruhsatının mutlaka yapılması gerektiğini bilmenizi isteriz. Ruhsatı sağlamanız durumunda ilgili taşıma sınırlarını aşmadığınız sürece evinizi arabanıza römork olarak bağlayarak özgürce tüm dünyayı gezebilirsiniz. Tiny House, tekerlekli evleri yasalara uygun bir şekilde kullanıp, istediğiniz yere taşıyabilmeniz için yolculuk esnasında tip onay belgenizin yanınızda olması gerekir. İlk olarak Tip onay belgesi bulunan bir firmadan Tiny House tekerlekli ev almanız gerekmektedir. Tip onay belgesi bulunan evlerinizi istediğiniz alana plakalı bir karavan olarak taşıyabilirsiniz. Minimalizme dair fikirleriniz minik bir evin içerisinde daha net bir hal alabilir. Ve hatta bu küçük deneyim tüm hayatınızı kökünden değiştirebilir. Tiny house fiyatları tatilinizi geçireceğiniz bölgeye ve seçtiğiniz firmaya ve minik evinizin oturumuna göre değişiklik gösterecektir. Ancak tiny house fikrinin turizmde gittikçe yaygınlaşması alternatiflerin artmasına neden oldu. Bu nedenle fiyat aralığı gün geçtikçe daha ulaşılabilir ve uygun bir hal alıyor.