esss

Erenler Eğitim ve Kültür Vakfı'ndan açıklama

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Erenler Eğitim ve Kültür Vakfı'ndan açıklama
Erenler Eğitim ve Kültür Vakfı 26 Temmuz Çarşamba günü düzenlemiş olduğu basın toplantısında BEDAŞ tarafından başlatılan icra takibi üzerinden Cemevlerinin ibadethane sayılması ve tüm ibadethanelere uygulanan görev ve yükümlülüklerin Cemevlerine de uygulanması taleplerini dile getirdi.

Anadolu kültürünün temelini oluşturan Alevilerin tarih boyunca sayısız baskıya, zulme ve kıyıma maruz kaldıklarını belirten Erenler Eğitim ve Kültür Vakfı Cemevi Başkanı Emin Yılmaz: ‘’Eşit yurttaşlık ilkesi çerçevesinde ülkemizdeki Cemevlerinin ibadethane sayılması ve tüm ibadethanelere uygulanan görev ve yükümlülüklerin Cemevlerine de uygulanması isteğimizdir’’ şeklinde konuştu.

Erenler Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından yapılan açıklama şu şekilde;

Değerli dostlar, bu basın açıklamasını Cemevimize CLK Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından başlatılan icra takibi nedeniyle vakfımızın konuyu yargıya taşıması sonucu gelinen durum ve yargı kararlarını kamuoyuyla paylaşmak için düzenledik. BEDAŞ, Mart 2015 yılında borç ödenmediği gerekçesiyle hiçbir ihtar yapmaksızın ve hukuka aykırı olarak Cemevimize icra getirmiş ardından aboneliğimizi iptal etmiş, bu iptale dayanarak filen enerji kesmeksizin elektrik kesme bildiriminde bulunulması akabinde kanuna karşı hile yolu kullanılarak kaçak elektrik kullanılmış gibi gösterip,  kaçak kullanım işlemi yapmıştır. Faturalandırmalarını cezalı olarak yapmıştır. Akabinde 16.04.2015 tarihinde Cemevimiz hakkında icra takibi başlatmıştır. Kaçak kullanımdan dolayı suç duyurusunda bulunulacağı iletilmiştir.

“Hiçbir zaman susmadık ve yolumuzdan taviz vermedik”

Hâlihazırda yürürlülükte olan 6446 sayılı Enerji piyasası kanunda ‘’Toplumun ibadetine açılmış ve ücretsiz girilen ibadethanelere ilişkin aydınlatma giderleri Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanır ’’ ibaresi yer almakta ibadethaneler de ‘’Toplumun ibadetine açılmış olma ve ücretsiz girilme’’ dışında herhangi bir şart belirtilmemektedir. Cemevleri, Alevi inancına mensup kişilerin dini inançları çerçevesinde ve kutsal amaçla ibadet ettiği yerlerdir. Fakat içinde bulunduğumuz sistem bizleri görmemek için başını öte yana çevirirken büyük bir gerçeği de gözden kaçırıyor. Bizler bunca baskı ve zulme karşın sağduyuyu elden bırakmamakla beraber hiçbir zaman susmadık ve yolumuzdan taviz vermedik.

Danıştay’ın vermiş olduğu kararı memnuniyet ile karşıladık

CLK Boğaziçi Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin yapmış olduğu keyfi uygulama; Anayasa’mıza, Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi’ne, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve AİHM’nin kararına özelde ise hâlihazırda yürürlükte olan 6446 sayılı Enerji Piyasası Kanunu’na açıkça aykırıdır. Elektrik giderlerimizin karşılanması için 20.04.2015 tarihinde Esenyurt Kaymakamlığına başvuru yapılmış olup; kabul edilmemesi sonucu İstanbul 6’ncı İdare Mahkemesine 18.05.2015 tarih ve 2015/331 sayılı dosya ile dava açılmıştır. Yerel mahkemeye açtığımız dava 29.04.2016 tarih ve 2016/982 sayılı kararla Cemevimizin elektrik giderlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca ödenmesi yönünde karar vermiştir. İdare itiraf için Danıştay’a başvurmuştur. Danıştay 13. Hukuk Dairesi Yerel Mahkemenin kararını yerinde görerek onaylamıştır. Danıştay’ın vermiş olduğu kararı memnuniyet ile karşıladık.

Bu karar artık Alevi toplumun ibadet yeri olan Cemevlerimizin resmiyet kazanmasını, Cemevlerinin ve tüm inanç yerlerinin giderlerinin bütçeden karşılanmasını; zorunlu din derslerinin müfredattan kaldırılması; bütün inanç önderlerini yetiştirmesi için yasal düzenleme yapılmasını; Eşit Yurttaşlık ilkesi çerçevesinde toplumun her kesiminin barış, huzur, kardeşlik ve adalet ilkesi doğrultusunda kucaklanacağı; hakkın ve hukukun egemen olduğu bir Türkiye özlemi ve dileğiyle hepinize teşekkür ederiz.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ardahan Kültür Evi’nden İnci ve Beşli’ye teşekkür plaketiÖnceki Haber

Ardahan Kültür Evi’nden İnci ve Beşli’ye...

Ali Çebi Caddesi yeni çehresine kavuşuyorSonraki Haber

Ali Çebi Caddesi yeni çehresine kavuşuyo...

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!