esss

Talan Her Yerdeyse, Direniş de Her Yerde!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Talan Her Yerdeyse, Direniş de Her Yerde!
Esenyurt Doğayla Dayanışma İnisiyatifi Kazdağları'nda katledilen ormanlık alanlar için Esenyurt Meydan'da stant açıp bildiri dağıttı.

Hasankeyf'ten Cerattepe'ye, Salda Gölü'nden Kazdağları'na doğaya yönelik her türlü saldırının karşısında durmak için bir araya gelen Esenyurt Doğayla Dayanışma İnisiyatifi gönüllüleri 5 Eylül Perşembe günü Esenyurt  Meydan'da stant açtı.

Esenyurt Doğayla Dayanışma İnisiyatifi dağıttığı bildirilerle Kazdağları'nda yaşanan doğa katliamını, çıkarılmak istenen altının siyanürle ayrıştırılması sırasında içme sularının kirleneceğini belirtti. Ayrıca dağıttıkları bildirideyse şu ifadelere yer verdiler..

İşte Esenyurt Doğayla Dayanışma İnisiyatifi'in vatandaşları aydınlaktıkları o bildiri..

KAZDAĞLARI HEPİMİZİN, HER YER KAZDAĞLARI!

Çanakkale'de Gerçekleştirilmek İstenen Altın Madeni Projeleri ve Olası Etkileri Çanakkale'de, özellikle Biga Yarımadası'nda, yaklaşık 15 yıldır yerli ve yabancı maden firmalarının altın, gümüş ve değerli metal madenciliği yapma girişimleri bulunmaktadır. Bu girişimlerin en son örneği, Kanadalı Alamos Gold  firmasının, Türkiye'deki yerli ortağı Doğu Biga Madencilik üzerinden gerçekleştirmeye çalıştığı Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Arttırımı ve Zenginleştirme Projesidir. Bu projenin tesisi Kent merkezine 26 km uzaklıktadır. Kirazlı bölgesi Çanakkale'nin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı'nın su toplama havzasıdır. Bu baraj bölgede yaşayan 180 bin  insanın tek içme suyu kaynağıdır. Bölgede açık ocak ve siyanürlü zenginleştirme yöntemleriyle yapılması planlanan madencilik faaliyetleri, bu su kaynaklarını tehdit etmektedir. 1gr. altın için 3 ton su kullanıldığı düşünüldüğünde, madencilik faaliyetleri için harcanacak su miktarı, Atikhisar barajının 2 yıllık su rezervine denk gelmektedir.

Projenin ilk aşamaları proje alanındaki ormanların ve diğer bitki örtüsünün ortadan kaldırılması ve 45.650 ağacın kesilmesi olarak planlanmıştı. Haziran ayının ortasında yapılan tıraşlama ile ormanlarda büyük bir yara açıldı. 28 Haziran 2019'da Balaban'daki alanın korkunç durumu drone ile görüntülendi. TEMA Vakfı'nın uydu görüntüleri üzerinden yaptığı incelemeler, maden sahası ve yol bağlantıları için, 200 hektardan daha büyük bir alanda, yaklaşık 195 bin adet ağacın kesildiğini ortaya koydu. Buna göre ÇED raporunda belirtilenden 4 kat d aha fazla ağaç kesimi yapıldı.

Çanakkale’de iki maden projesi daha olan  Alamos Gold Şirketi, Kaz Dağları ekosistemine ciddi zararlar veren bu vahşi kıyımını bir an evvel sonlandırmak yerine, ülke ve  bölge halkının bütün tepkilerine rağmen faaliyetlerini sürdürmektedir. Siyanürle altın ayrıştırmanın zararlarının asla telafisinin olmayacağı bilimsel olarak da ortadayken,  yapılacak olan ağaçlandırma çalışmasıyla bir algı yaratılıp halkı aldatmaya da devam ediyor. Çünkü siyanürle zehirlenmiş toprağa ağaç dikmek betona ağaç dikmekten farksızdır. Nasıl ki ilçe meydanlarımızda yapılan ağaçlandırma sadece bir aksesuardan ibaretse, şirketin bölgeyi ağaçlandırma iddiası da siyanürle zehirlenmiş topraklarda yeniden bir orman özelliğine sahip olmayacak, bir göz boyamadan ibaret olacaktır. Ayrıca bununla birlikte siyanürün çevreye olumsuz etkileri sonuçları itibariyle yıkıcılığını uzun yıllar devam ettirecektir.

Bizler Esenyurt halkı olarak, talan düzeninin, şirketlerin doğamıza, geleceğimize ve geçmişimize karşı topyekun başlatmış olduğu bu saldırılara, talana DUR diyoruz. Hasankeyf, Murat Dağı, Salda Gölü, Munzur Dağları, Cerattepe, Kuzey Ormanları ve Kazdağların’a kadar tarihimize, doğamıza, ormanlarımıza sahip çıkıyoruz.  

T.C.Anayasası 56.Madde’si “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir" der. Bizler bu “ödevi” yerine getiriyor ve diyoruz ki; halk sağlığını ve doğayı tehdit eden şirketlere karşı Halk, sağlığını ve doğayı savunmalıdır.

Ve Hubert Reeves’in “Doğayla savaş halindeyiz.Eğer kazanırsak, kaybedeceğiz.” sözlerindeki bilinçle Esenyurt’tan Kazdağları’na dayanışmayı büyütüyor, mücadeleye devam ediyoruz.

  • Kazdağları Hepimizin, Her Yer Kazdağları!
  • Esenyurt’tan Kazdağları’na dayanışma büyüyor.
  • Esenyurt’tan Kazdağları’na, Hasankeyf’ten Murat Dağı’na, Salda Gölü’nden Munzur Dağları’na Doğanın Talanına Hayır!
  • Kazdağları’nın Üstü Altından Değerlidir.
  • Ölüler Altın Takmaz.
  • Alamos Gold Kazdağları’ndan Defol!
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Esenyurt Belediyesi’nin üniversiteli gururlarıÖnceki Haber

Esenyurt Belediyesi’nin üniversiteli gur...

40 gazeteci ortak olduSonraki Haber

40 gazeteci ortak oldu

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!