Esenyurt Kıraç Cemevi'nde Tahliye gerilimi! Alevi Bektaşi Federasyonu'ndan Tepki

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Esenyurt Kıraç Cemevi'nde Tahliye gerilimi! Alevi Bektaşi Federasyonu'ndan Tepki
Esenyurt Kıraç Mahallesi’nde bulunan Kıraç Cemevi’ne yönelik tahliye süreci tartışmalara neden oldu. Günlerdir devam eden gerginlik üzerine Alevi Bektaşi Federasyonu, cemevi yönetimine destek vererek karara tepki gösterdi. Federasyon, cemevinin halkın emeğiyle var edildiğini vurgulayarak tahliye sürecinden vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

ALEVİ BEKTAŞİ FEDERASYONU’NDAN AÇIKLAMA

Alevi Bektaşi Federasyonu, Kıraç Cemevi’ne yönelik tahliye süreci hakkında yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, sürecin inanç özgürlüğünü ve toplumsal barışı etkilediği savunularak cemevinin geleceğine ilişkin kararların bölge halkının rızası gözetilerek alınması gerektiği ifade edildi.

Federasyon, cemevinin ortaya çıkmasında Kıraç halkının emeği, gönüllü hizmetleri ve dayanışmasının belirleyici olduğunu belirterek tahliye sürecine karşı olduklarını açıkladı.

“BU CEMEVİNİ VAR EDEN KIRAÇ HALKIDIR”

Federasyonun açıklamasında, cemevinin yapımından bugüne kadar yaşatılmasına kadar bölge halkının katkısına dikkat çekildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu cemevini var eden; taşına, toprağına emeğini veren, lokmasını paylaşan, çerağını uyandıran, cemini yürüten, hizmetini gören Kıraç halkıdır. O bölgede yaşayan canların rızası olmadan yürütülen hiçbir hizmetin Hak katında da toplum vicdanında da karşılığı yoktur, olamaz.”

Federasyon, Alevi toplumunun inançsal ve toplumsal sorunlarının kamu gücüyle dayatılan uygulamalar yerine, Alevi inancının tarihsel ilkeleri ve rızalık anlayışı temelinde ele alınması gerektiğini savundu.

“İBADETHANELERİMİZ RANTIN VE SİYASİ HESAPLARIN ALANI DEĞİLDİR”

Açıklamada, cemevlerinin yalnızca resmî kayıtlardaki statüleri üzerinden değerlendirilmemesi gerektiği belirtilerek, bu mekânların Alevi toplumunun emeği ve katkısıyla yaşatıldığı vurgulandı.

Federasyon, cemevlerinin geleceğinin vakıfların, bürokratik makamların, mahkeme kararlarının veya herhangi bir kişinin tasarrufuna bırakılmasına karşı çıktı.

Açıklamada, “İbadethanelerimiz rantın, tahakkümün ve siyasi hesapların alanı değildir” denilerek cemevlerinin inanç ve ibadet özgürlüğü açısından taşıdığı öneme dikkat çekildi.

“ALEVİLERİN İBADETHANELERİNE KAYYIM ATAMAKTAN VAZGEÇİN”

Tahliye sürecine yönelik tepkisini sürdüren federasyon, Kıraç Cemevi’nin halkın iradesi ve rızası dışında başka bir kuruma devredilmesine karşı olduklarını bildirdi.

Açıklamada şu çağrı yapıldı:

“Alevi toplumunun bu tahliye kararına rızası yoktur. Bu vahim hatadan derhal dönülmelidir. İnancımızı, birliğimizi ve ibadethanemizi kirli çatışmaların içine çekmeye çalışanlara açıkça sesleniyoruz: Alevilerin ibadethanelerine antidemokratik kararlarla kayyım atamaktan vazgeçin. Cemevlerimiz ticarethane değildir. İnancımız pazarlık konusu yapılamaz.”

KIRAÇ CEMEVİ’NDE GÖZLER SÜRECİN SEYRİNDE

Alevi Bektaşi Federasyonu, açıklamasının sonunda Kıraç Cemevi’ne sahip çıkmaya devam edeceklerini belirterek halkın rızasının bulunmadığı hiçbir dayatmayı kabul etmeyeceklerini ifade etti.

Esenyurt Kıraç’taki tahliye süreciyle ilgili tartışmalar devam ederken, cemevi yönetiminin ve ilgili kurumların atacağı adımlar merakla bekleniyor. Sürecin nasıl sonuçlanacağı, cemevinin geleceği açısından önem taşıyor.

Kaynak:Esenyurt Haberleri

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Esenyurt'ta kürtçe dil kursu açıldı! Yoğun katılım güçlü kardeşlik mesajları verildiÖnceki Haber

Esenyurt'ta kürtçe dil kursu açıldı! Yoğ...

Fatma Betül Sayan Kaya'dan Yusuf Ulutaş açıklamasıSonraki Haber

Fatma Betül Sayan Kaya'dan Yusuf Ulutaş...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!