© Esenyurt Haberleri

Kaçak elektrike iki kat ceza

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Elektrik Piyasası Tüketici Hakları Yönetmeliği’nde ses getirecek değişikliklere hazırlanıyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 40 milyonu aşkın elektrik abonesini doğrudan etkileyecek kritik bir düzenleme için kolları sıvadı. Kurum, Elektrik Piyasası Tüketici Hakları Yönetmeliği’nde ses getirecek bazı değişiklikler yapacak. Gazete Habertürk'ten Olcay Aydilek, ulaştığı değişiklikleri haberinde ele aldı. İşte, o değişikliklerden bazıları:

KAÇAK ELEKTRİK KATLAMALI ÇARPACAK:Mevcut yönetmelikte kaçak elektrik kullananlar, geriye yönelik en fazla 12 aylık tüketim üzerinden hesaplanan tutarın 1.5 katını ödüyor. Yeni yönetmelikte, hesaplanacak kaçak tutarı 3 ile çarpılacak. Tekrarı halinde 5 ile çarpılacak ve bu tutar kadar aboneden para tahsil edilecek. Mevcut yönetmelikte bu düzenleme şöyle: “Kaçak elektrik kullandığı tespit edilen tüketicinin hesaplanan tüketimi, dahil olduğu abone grubuna kaçak elektrik kullandığı dönemde uygulanmakta olan fonsuz tarifenin 1.5 (bir buçuk) katı ile çarpılarak, kaçak enerji bedeli hesaplanır ve bu bedel fatura edilir.”

- ABONE ONAYINI KANITLAMA ŞARTI: Aboneler, elektrik perakende ya da toptan satış şirketlerinin habersizce ve herhangi bir bildirimde bulunmaksızın kendileri hakkında “serbest tüketici” sözleşmesi düzenlediğinden yakınıyordu. Bu tür şikâyetlerde elektrik şirketine, “Abonenin, sözleşme için onayını aldığını kanıtla” denilecek.

- TELEFONLA ABONELİK: Elektrik şirketleri, serbest tüketici olarak hizmet vermek istedikleri potansiyel müşterilerini telefonla arayıp telefon üzerinden abone yapabilecek. Şirketler, telefon görüşmesiyle yapacakları sözleşmelerde aboneye, “Onayınız var mı?” sorusunu yöneltecek. Bu onayın ardından sözleşme oluşturulacak. Abone ile yapılacak bu görüşmelere ilişkin kayıtların da tutulması zorunlu olacak.

GÜVENCE İSTİSNASI: Bazı kamu kurum ve kuruluşları, elektrik aboneliği sırasında alınan güvence bedelinden muaf tutulmak üzere EPDK’dan talepte bulunmuştu. EPDK, bu konuyu da değerlendirdi. Yeni yönetmelik ile KİT’ler dışındaki devlet kurumlarından bazıları güvence bedelinden muaf tutulacak.


ELEKTRONİK BİLDİRİM ZORUNLULUĞU

Bazı aboneler, kesme-açma gibi bildirimlere ulaşamadıklarından yakınıyordu. Bu konuda, EPDK’ya çok sayıda şikâyet iletildi. EPDK, bu şikâyetleri de ortadan kaldırmak için adım atıyor. Yeni yönetmelik uyarınca aboneye bu tür bildirimler, hem yazılı hem elektronik ortamda (SMS ya da e-posta) yapılacak. Gerektiğinde telefonla da bilgi verilebilecek. Elektrik şirketi, bildirime yönelik yapılan işlemlerin kayıtlarını da saklayacak.

TELEFONLA SÖZLEŞME ONAYI

Yönetmelikle, telefon üzerinden de abonelik sözleşmesi ve serbest tüketicide ‘onayı kanıtla’ dönemi başlıyor. Ayrıca kesme öncesinde de elektronik bildirim zorunluluğu geliyor.

İlginizi Çekebilir

Arnavutköy’ün başarılı işadamları Vedat ve Fırat Çelebi Türkiye’deki ilk Garner Otel sözleşmesini imzaladı

İstanbul Arnavutköy’de İnşaat, turizm, Otel gibi birçok projeyi hataya geçiren en son ülke ekonomisine ciddi katkıda bulunacak olan büyük bir projeyi hayata geçirmek için Güney Avrupa ile protokol imzalayan bölgenin tanınmış iş insanları Vedat Çelebi ve Fırat Çelebi, kardeşler göz doldurmaya devam ediyor.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Merkez Bankası, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50’de sabit tuttu.

Motorine indirim geliyor! Yarından itibaren geçerli olacak

Brent petrol fiyatlarındaki değişimlerle birlikte benzin, motorin ve otogaz fiyatları da dalgalı bir seyir izliyor. Öte yandan motorin fiyatlarında 1,50 TL'lik bir indirim yapılması öngörülüyor.

Sigaraya peş peşe 4 zam birden: Bir tanesi bile 4 lira oldu

Sigara fiyatlarına yapılan zamlar devam ediyor. Son zamların ardından, "Sigara fiyatları ne kadar oldu?", "Hangi sigaralara zam yapıldı?" gibi sorular sıkça sorulmaya başlandı. Philip Morris (PM), JTI ve BAT sigara gruplarına gelen zamların ardından, Imperial Tobacco grubuna da zam yapıldı. 10 Eylül itibarıyla en güncel sigara fiyatları listesi...

Mazota indirim otogaza zam

Mazottan iyi haber otogazdan kötü haber geldi. Petrol fiyatlarındaki gerilemeyle birlikte mazotta 78 kuruşluk indirim yapıldı. Ancak otogaza 42 kuruşluk zam yapıldı. İşte yeni fiyatlar...

Yüzde 300 zam geldi. Yarından itibaren geçerli olacak

Yurt dışı çıkış harç ücretleri yarından itibaren 150 liradan 500 liraya yükselecek.

TÜM HABERLER