esss

Ardahan'ın ilk İHA Drone Plotu 'IŞIKLI' oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ardahan'ın ilk İHA Drone Plotu 'IŞIKLI' oldu
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM) verilerine göre, 2018 yıl sonu itibarıyla İHA (İnsansız Hava Aracı) kullanıcı sayısı 35 bin 366'ya, İHA sayısı ise 27 bin 439'a ulaştı.

Ardahanlı Bilişim Uzmanı Mehmet Suat IŞIKLI Van’da Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasında katıldığı, 36 saatlik İHA-0 ve İHA-1 (drone) pilotluk eğitimini tamamlayarak sürücü belgesini almaya hak kazandı. Işıklı yaptığı açıklamada drone alacak kişilerin ve drone sürücülerinin dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi.

Mehmet Suat IŞIKLI kayıtsız ve izinsiz, tescil olmadan drone uçurmanın cezasının oldukça yüksek olduğuna dikkat çekerek, "Günümüzde droneların maliyeti çok düşük fiyatlardan başlasa da başta özel hayatın gizliliğine dikkat edilmeli.Türk Ceza Kanununun 134. maddesinde de kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimsenin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı, gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde verilecek cezanın 1 kat artırılacağı ifade edilmiş" diye konuştu.Hobi olarak da drone kullananlardan yanı sıra, tehlikeli durum içeren droneları Terör örgütlerinin de bir çok suç da kullandığı tespit edilmiştir.Bunu önlemek için izin ve sürücü belgesi talep edilmektedir. Ayrıca kurallara uyarak, 5 yılı bulabilen hapis ve 14 bin 705 lirayı bulan yüksek para cezalarından korunmak için tedbirli davranılmalı" uyarısında bulundu.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM) talimatına göre 500 gram- 4 kilogram kalkış ağırlığındaki insansız hava araçları İHAO, 4 kilogram- 25 kilogram İHA1, 25 kilgramg-150 kilogram arasındakiler ise İHA2 olarak sınıflandırılmış durumda. İHA0 ve İHA1 kategorisindeki hava araçlarının SHGM tarafından oluşturulan elektronik sisteme kaydı gerekiyor. Kayıt zorunluluğu hem ithal eden satıcılar hem de hava aracını bireysel olarak satın alanlar için geçerli. Ayrıca bireysel olarak yurtdışından getirilen veya yurt içinde devir alınan 500 gram üzerindeki aracın 3 gün içinde sisteme kaydettirilmemesi halinde 7 bin 353 lira para cezası kesileceği açıkça hükme bağlanmış durumda" diye konuştu.

Işıklı son olarak Drone hakkında bilgi almak isteyenlerinde kendisi ile iletişime geçmeleri halinde yardımcı olacağını belirtti. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Esenyurt'ta 7 aylık hamile kadına kamyonet çarptıÖnceki Haber

Esenyurt'ta 7 aylık hamile kadına kamyon...

Esenyurt'ta sahte pasaport çetesine operasyonSonraki Haber

Esenyurt'ta sahte pasaport çetesine oper...

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!