esss

Demir Vakıf ve Projelerini Anlattı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Demir Vakıf ve Projelerini Anlattı
Engelli bireylere yönelik çalışmalar sürdüren birçok kurum, kuruluş ve kişiler var günümüzde... Her daim özel gereksinimli bireylere umut olan, mutluluk dağıtan. Bahattin Demir’de bu isimlerden biri. Kendisi uzun süre Engelsizsiniz Vakfı Başkanlığını yürüttü. Son zamanlarda ise tamamen vakıfla bağlantısını kopardığını duyduk.

Biz Sorduk Demir açıkladı..

Birçok engelli gence umut oluyordunuz Bahattin Bey, Engelsizsiniz Vakfı’ndan neden istifa etiniz? Madem istifa edecektiniz neden başkan olmayı kabul ettiniz?

Ben vakıftaki mesaim boyunca her zaman vakfa hizmet etmek yerine bizzat hizmetlere mesai harcamayı tercih ettim.

İstifa ya gelince ısrarlar üzerine kabul ettiğim bir başkanlıktı. Bana teklif getiren yönetim ve mevcut başkanın ısrarından dolayı kabul ettim. Vakıf yönetmenin zor olduğu biliyordum ben de zaten yalnızca vakfın amacının sadece hizmet olacağına ve tek yetkili olacağıma dair bana verilen söz dolayısıyla kabul ettim.

-Bahattin bey yaklaşık bir yıl içinde fakir fukaraya hizmet götürdünüz başkanlığınız döneminde projerinizi yazmaya yetişemedik bir gün İstanbul birgün Van Muş Hakkari Adıyaman Urfa’da oldunuz yetim ve engelli bir çok insanın yaralarına merhem oldunuz.

Şimdi ne olacak hizmetleriniz devam edecek mi?

Başka projeniz hedefiniz varmı?

Tabi ki devam edecek ben vakıf süreci içerisindeyken de sağlıklı bir hizmet skalası yakalayamadım.  Daha büyük işlere imza atabilirdim ama süreç gereği olmadı. Bundan sonra ne olacak sorusuna gelince de, zaten bizim gönüllülerden oluşan bir ekibimiz var yıllardır. Samyeli Engelsiz Yaşam Platformu olarak yüzlerce etkinlik, balo, projeler, eğitimler seminerler ve yardımlar götürüyoruz Türkiye’nin dört bir yanına... Ama Engelsizsiniz Vakfı’nın bana bir katkısı olmadı, ben oturduğum makama katkı sağladım zaten oturduğun koltuk sana katkı sağlamamalı sen o koltuğa katmalısın kendinden yoksa bunun adı başarı olmaz.

Nası devam edeceğime gelince Samyeli Engelsiz Yaşam Platformu artık bir vakıf olabilecek başarıya sahip durumda. Durmadan yılmadan hizmetlerimize hız kesmeden devam edeceğiz.

Bahattin bey engellilere uzun vadede hizmet için planladığınız nedir?

Ben gittiğim her ilde, ilçe de gördüğüm tüm engelli kardeşlerime söz verdim nefes aldığım sürece yüce Allah imkân verdiği sürece durmayacağım. Elimin yetiştiği gücümün yettiği yere kadar hizmet etmeye devam edeceğim.

Peki, Yeni bir vakıf mı kurmayı düşünüyorsunuz?

Evet yeni bir hareket için ilk adım karar vermektir ben bu kararı verdim. Gerisi için yapılması gereken tek şey çok çalışmak.

-Bahattin bey, Türkiye’de yüzlerce sosyal yardım, burs veren kuruluşlar var sizce bu vakıflar gerekli çalışmaları yapmıyor mu ki yeni bir vakıf kurmaya karar verdiniz?

Yüzlerce vakıf var isim vermeden birkaç örnek vereyim yıllık bütçesi milyonlar olan popüler isimlere sahip vakıflar var. Sözüm onlara  engelli  kardeşlerimize eğitim yardım burs gibi bazı faaliyetler yapıyorlar ama sadece formalite bence. Çünkü bir şeyi yapmış olmak için yapmak da alçaklıktır.

Sana hizmet için verilen bağışların yüzde beşini hizmete ayırıp şişirilmiş rakamları milletin ve devletin önüne atıyorsun yani örneğin ismi lazım değil bir eğitim bursu veren vakıf var yıllık bağışlardan geliri yaklaşık 20 milyon ama sitesine bakın verdiği eğitim bursu 1000 seans 1000 seans ücreti  net ücret üzerinden 85 bin tl yapar. Malum vakıf yıl boyunca 10 adet aile eğitim semineri vermiş seminer maliyeti oturum başı 10 bin TL olduğunu varsayalım. Yıllık 5 6 öğretmeni yurt dışına eğitime göndermiş  100 binde onlara gitsin buda eder sana 250 bin harcama diğer giderler diyelim eder sana 5 milyon 250 bin.  Ama bu vakıfın yıllık geliri bağışlardan sadece 20 milyon birde projelerden gelen destek bağışlar mesajlar vs  şimdi ben size sorayım bu bir hizmet olabilir mi?  Olamaz efendim bu hak yemektir. Millet sana engelli çocuklara hizmet ver diye bağış yapıyor. Bu toplum engelliler için elini her zaman taşın altına koydu hep ama suiistimaller hat safhada maalesef. Bu vakıfların denetlenmesi gerekiyor bu vakıflar yıllardır denetlenmiyorsa orda mutlaka rant vardır ama yok öyle dünya bunları 1 ay için ifşa edeceğim. Vatandaşa hizmet etmeyen bir vakıfa da göz yummak yanlıştır.

-Peki sizce vakıflar gelirlerini  nasıl harcamalı ve kullanmalı?

Vakıflar gelirinin 3’te ikisini amaçları doğrultusunda kullanmalı, geri kalanı genel giderler, vakfı büyütme, maaş hakkı gibi alanlarda kullanılmalıdır.

Aksi halde hareket etmek meşru değildir ancak minareyi çalan kılıfını da hazırlarmış ne diyeyim.

Bahattin bey yeni vakfınızın hizmet alanları ve amaçları neler olacak?

En başta eğitim bursları vermek olacak çünkü engelli bireylerin devlet tarafından verilen aylık eğitim seansı sayısı 8 bireysel ve 4 gruptur bu da özel kardeşlerimizin ihtiyacı için yeterli değil. Bir özel gereksinimli birey için eğitim olmazsa olmazdır. Eğitim sistemimiz, normal gelişim gösteren çocuklara kademe ve sınıflarına göre haftalık 30-35-40 saat eğitimi ön görürken; yetersizliği olan çocuklara ayda 8 seans bireysel 4 seans ise grup eğitimi öngörmektedir. En başta eğitimdeki bu fırsat eşitsizliğinin ortadan kaldırılması gerekiyor. Vakfımız aynı zamanda eğitimdeki bu fırsat eşitsizliğini de gücü oranında ortadan kaldırmaya gayret gösterecektir. Bir bireyi topluma entegre etmenin yolu onun elinden tutarak avm lerde gezdirip üst baş almakla ve bunu sosyal medya ortamlarında teşhir etmekle olmuyor ancak ve ancak eğitimle oluyor. Bu sebeple amacım bundan sonra da yeni vakfımız bünyesinde yetersizliği dolayısıyla toplumdan izole edilmiş, benlik algıları düşük, özgüveni incitilmiş, ve toplumdan beklentileri dolayısıyla hayal kırıklığına uğramış tüm kardeşlerimizin ve onların ailelerinin topluma en üst düzeyde entegre olmalarını sağlamak olacaktır. Bakınız sosyolojik bakış açısı yetersizliği olan bireyi ele alırken her zaman önce toplumun sonra ailenin sonra da bireyin yaşam kalitesini arttırmayı hedefler, bizlerse vakıf olarak bireyden ailesine ve ailesinden topluma doğru bir piramitle toplumun yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyoruz.

TABİKİ BU DURUM  SOSYAL FALİYET YAPMAYACAĞIMIZ ANLAMINA GELMEZ AİLE EĞİTİMLERİ DE VERİLMELİ TOPLUM BİLİNÇLENDİRİLMELİ, YARDIMIMIZA İHTİYACI OLANA YARDIM DA GÖTÜRECEĞİZ ELBET.. AMA HEPSİ BÜTÜNSEL BİR ÇERÇEVEDE OLMALI!

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ertorun'dan Cumhur İttifakı ile ilgili Önemli AçıklamaÖnceki Haber

Ertorun'dan Cumhur İttifakı ile ilgili Ö...

Minderini kap gel kitap okuSonraki Haber

Minderini kap gel kitap oku

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!