esss

KAISİAD’ın Düzenlediği 9’uncu Geleneksel İftarına Yoğun İlgi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
KAISİAD’ın Düzenlediği 9’uncu Geleneksel İftarına Yoğun İlgi
Kars Ardahan Iğdır Sanayici ve İşadamları Derneği ( KAISİAD) 9. Geleneksel İftar yemeğini Avcılar DoubleTree by Hilton Hotel verdi.

KAISİAD tarafından İftar yemeği öncesi düzenlenen panelde “Sürdürülebilir Kentler için Sürdürülebilir Sivil Toplum Kuruluşları: Kars, Ardahan ve Iğdır Örneği” başlıklı Rektörler ve İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Toprak proje sunumu yaparak paneli başlattı. Çeşitli görüşlerin dile getirildiği panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Bingür Sönmez yaptı.

Gökçe: İstanbul ve KAİ Bölgesinde Birçok Etkinlik Gerçekleştirdik

KAISİAD Başkanı Orhan Gökçe ”Bizi bugün yalnız bırakmayan tüm hemşehrilerime tek tek teşekkür ediyorum. Bizler 2010 yılında kurulmuş Kars, Ardahan ve Iğdır’lı işadamlarını biraraya toplamayı amaçlayan İstanbul gibi bir metropolde doğduğumuz topraklara ahde ve vefa olarak birşeyler yapma çapası içerisindeyiz. Kars, Ardahan ve Iğdır’a iki yıl öncesine kadar 3500 öğrencimize giyim, kırtasiye ihtiyaçlarını karşıladık. Bölgemizde birçok okulun tadilanı yaptık. Son olarak 1 yıl önce bölgemizde 90 engeli vatandaşımıza Akülü araba Kars, Ardahan, Iğdır’a götürüp teslim ettik. İstanbul’da bir çok önemli etkinlik gerçekleştirdik. ilki 2016 yılında olmak üzere son 3 yılda Bölge derneklerimizin de desteği ile Kars, Ardahan, Iğdır tanıtım günleri etkinliği düzenledik. Bu etkinliklerimiz çok sayıda ulusal medyada geniş yer aldı” dedi.

Türkiye'de iç göçün yol açtığı önemli sosyolojik dönüşümlerin yaşandığını ve Türkiye'nin meydan okumalara maruz kaldığını ifade eden İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Toprak, "Özellikle İstanbul gibi mega cazibe merkezleri, göç edenler bakımından örf, gelenek, dayanışma ve  ortak hareket gibi düşünsel ve organizasyonel oluşumları zorunlu kılıyor. Nitekim büyük şehirlerde köy ve ilçe bazında kurulan çok sayıda dernek ve vakıf, göçün yol açtığı yan etkileri bir nebze gidermede önemli bir rol oynuyor" dedi.

Toprak sözlerine şu şekilde devam etti:

"Yoğun göçle büyük şehirlere akın eden birinci neslin tutunma çabaları belirli bir aşamaya geldiği ancak göreli olarak yeterli görülmediği için; ikinci ve üçüncü neslin talepleri siyaset, ekonomi ve kültür alanlarına da yayılarak somutlaşmaktadır. Buna göre, ikinci ve üçüncü nesil artık kamusal süreçlerdeki karar alma, uygulama ve gözden geçirme aşamalarında söz sahibi olmayı talep etmektedir. Söz sahibi olma talebinin temelinde, önemli ölçüde bugünün ve geleceğin inşasında idealize edilen ve sahip olunan değerleri yaşatma ve yayma hedefi önemli bir argümandır. Ayrıca, diğer illerden veya bölgelerden göç edenlerin örgütlü yapılanmaları, kamusal alanlarda oldukça etkili olmaları ve kamusal alanları tamamen etki alanlarına almaları diğer önemli bir gerekçedir."

KAI BAĞLAMINDA GELİŞTİRİLECEK İLETİŞİM PLATFORMU

KAI bağlamında geliştirilecek iletişim platformuna ilişkin konuşan Toprak, "Toplumsal hayatta etkili olan kişilerin “toplumsal sorumluluk” ve “katılımcı yurttaşlık” yaklaşımı ile belirlenen faaliyetlere aktif katılımlarını sağlamayı amaçlamakta ve çalışma ofisleri şeklinde işlev-tabanlı bir organizasyon mimarisine göre faaliyet göstermeyi planlamaktadır. Ayrıca geçici ve daimî çalışma grupları teşkil edilerek bazı faaliyetlerin sürdürülmesi de mümkün olacaktır. Gündemli periyodik (aylık) toplantılar, güncel gelişmelere göre yapılacak toplantılar, konulu çalıştaylar, proje bazlı toplantılar, tanıtım ve dayanışma toplantıları ile projelendirilmiş eğitim amaçlı toplantılar başlıca faaliyetleri oluşturacaktır" ifadelerini kullandı.

KAI İLETİŞİM PLATFORMU

Toprak, KAI iletişim platformunun bu alandaki dernek ve vakıflar ile üç üniversiteyi ve KAI kökenli diğer üniversitelerdeki akademisyenleri, işadamlarını, aydınları ve medya profesyonellerini kapsamayı amaçladığını söyledi.

DOSTLAR MECLİSİ

Dostlar Meclisi'nin hangi faaliyetleri yapacağı, hangi stratejik konulara öncelik vereceği, kısa ve uzun dönemde izleyeceği yol haritası ile hedef kitlelerin belirlenmesinde İstişare ve Yönlendirme Kurulu belirleyici olacağını belirten Toprak, "Bu kurul, Danışma Meclisi'nin karar mercii olarak görev yapacaktır" dedi.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Toprak, sözlerine şu şekilde son verdi:

İletişim platformu çalışmalarını, Siyaset ve Merkezi Yönetim Ofisi, Yerel Yönetimler Ofisi, İş Dünyası Ofisi, Akademi ve Eğitim Ofisi ve Medya Ofisinden oluşan bir organizasyonla yürütecektir.

"ÜNİVERSİTELER, YÖREMİZ İÇİN BEYİN GÖÇÜNÜN SEMBOLÜDÜR"

Panelde konuşan bir diğer isim Prof. Dr. Bingür Sönmez, "Üniversiteler, yöremiz için tersine beyin göçünün sembolüdür. Bütün sivil toplum kuruluşlarının üniversiteleri destekleyici projeler yapmaları yöre yararına olacaktır" dedi.

"DAHA YAŞANABİLİR BİR ARDAHAN İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Ardahan Üniversitesi olarak daha yaşanabilir bir Ardahan için çalıştıklarını ifade eden Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, "Şehrin kalkınma dinamikleri olan hayvancılık, turizm, kaz, arıcılık, büyükbaş hayvancılık ve dış ticaret konularında projeler yapıyoruz. Göçün önlenmesi ve yerinde istihdam konusunda özellikle gençlerimize yöneliyoruz. Tarım ve hayvancılık bilimleri araştırma enstitüsünün kurulması için başvuruyu yapmış bulunmaktayız. Ayrıca Ardahan Üniversitesi Kalkındırma Vakfının kuruluş aşamasını tamamladık" dedi.

"ÜÇ TEMEL BOYUTUYLA ELE ALINMAK ZORUNDADIR"

Sürdürülebilir kentleşme, ekonomik, sosyal, kültürel ve kurumsal yapılarda kentsel yaşam kalitesinin iyileştirilmesinin amaçlanması gerektiğini söyleyen Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, "Bu, üç temel boyutuyla ele alınmak zorundadır: Ekoloji, ekonomi ve eşitlik. Özellikle toplumsal karar alma süreçlerinde bütün kesimlere fırsat ve fayda sağlama mekanizmaları geliştirilmelidir" ifadelerini kullandı.

"IĞDIR MARKASINI GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Iğdır'da olan STK'larla yakın işbirliği içinde olduklarını söyleyen Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, "Üniversitede 30 civarında öğrenci kulübü aktif olarak çalışıyor. Iğdır markasını geliştirmeye çalışıyoruz. Iğdır kayısısına coğrafi işaret aldık. Kayısı ve elmayı güneş enerjisi ile kurutarak Almanya'ya ihraç ediyoruz. İlde üretim faaliyetlerini artırıcı projelere yönelerek beyin göçünü önlemeyi amaçlıyoruz. Akademisyenler ile sanayici kesimi OSB'de ayda bir kez buluşmakta ve ortak çalışmalar yürütülmektedir" dedi.

KAİ’NİN BÜTÜN BİLGE BEYİNLERİ BU İFTARDA BULUŞTU

KAISİAD Geleneksel İftar yemeğine Ak Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Ak Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Prof. Dr. Metin Toprak, Prof. Dr. Bingür Sönmez,  Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Göle Dernekler Federasyonu Başkanı Ertekin Baysan, Ankara Ardahan Dernekler Federasyonu Başkanı Ergüder Şimdi, Ardahan Kültürevi Başkanı Efrail Çiftçi, Kocaeli Kars Ardahan Iğdır Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Meşaik Karakuş, Hanak dernek Başkanı Sıtkı Dursun, KAI Beylikdüzü Dernek Başkanı Gürsel İlgüz, Kars Dernek Başkanı Burçay Yıldız, Avcılar Kars Dernek Başkanı Yücel Taşcı, Ak Parti Esenyurt ilçe Başkanı Yasir Çelik, MHP Kars il Başkanı, MHP Ardahan İl Başkanı Siyasetçiler Naif Alibeyoğlu, Çetin Çapan, Oruç Oymak, Güngören Iğdır Dernek Başkanı Öztürk Altıntaç, Esenyurt Muhtarlar Dernek Başkanı Ahmet Kuzgun, Seyfullah Türksoy, Abdulhadi Akmugan, Sanatçılar Murat Aydın, Murat Zorba, Mine Kuş, Burhan Yıldırım, Recep Ergül, Meryem Kızılırmak, Sinama yönetmeni Reis Çelik ve çok sayıda STK Başkanı ve temsilcileri katıldı.

Ayrıca  birçok Siyasetçi, İşadamı, Savcı, Hakim, Doktor, Gazeteci ve Bürokratın katılım gösterdiği İftar yemeği öncesi, KAISİAD Başkanı Orhan Gökçe ve yönetim kurulu üyeleri konuklarını kapıda karşıladı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ardahan UMDER'den Uyuşturucu ile Mücadele SemineriÖnceki Haber

Ardahan UMDER'den Uyuşturucu ile Mücadel...

Esenyurt'ta akrabalar arasında çıkan kavga kanlı bittiSonraki Haber

Esenyurt'ta akrabalar arasında çıkan kav...

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!