esss

Küçükçekmece Gölü’nde toplu balık ölümü: Gerekçe kirlilik

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Küçükçekmece Gölü’nde toplu balık ölümü: Gerekçe kirlilik
Hem su kirliliği hem de zarar gören biyoçeşitlilik yüzünden pazartesi akşam saatlerinde Küçükçekmece Gölü’nde toplu balık ölümü gözlendi.

Olay üzerine salı sabahı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Hizmetleri Müdürlüğü Kıyı Temizleme Ekipleri devreye girdi. Sabahın erken saatlerinde göl kenarında ve tarihi Taş Köprü çevresinde kıyıya vuran ölü balıkları toplayan ekipler, öğle saatlerinde temizleme işlemini büyük ölçüde tamamladı. 

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, inceleme yapmak için gölden numuneler alıp analiz etti. Analiz sonucunda su altı yaşamı için önemli olan ve en az yüzde 7 olması gerek oksijen seviyesinin yüzde 4 çıktığı belirtildi.

Göldeki kirlilik ile artan balık ölümlerinin ilişkili olduğunu belirten profesör, “Küçükçekmece Gölü Küçükçekmece ile Avcılar ilçeleri arasında yer alıyor ama aslında birçok ilçe atıklarını yıllarca buraya vermiş. Gözümüz gibi bakmamız gereken bir yeri atık deposu olarak kullanmışız’’ dedi.

Atıkların denetimsizce göle verildiğine bizzat şahit olduğunu belirten Albay şöyle devam etti: ”Göldeki su 4. sınıf kalitede bir su. İstanbul’un ortasında böyle bir suyu tutmak, restore etmemek risk. Halk sağlığı açısından her yıl tehdit oluşturuyor. Hem su kalitesi hem de etraftaki biyoçeşitlilik bakımından göl bitmiş durumda.’’ 

Yalnızca balıklar değil kuşlar da zarar görüyor

Profesör, Küçükçekmece Gölü’nün kuşların göç duraklarından biri olduğuna dikkat çekti:“Burası kuş göçü olan bir yer. Kuşlar burada konaklıyor ve ürüyor. Onları da mahvediyoruz. Su kalitesi bozulunca ekosistem çökmüş oluyor.”

Göldeki kirliliğin kuşların hayatını da tehlikeye attığını belirten Albay, şöyle devam etti: ”Aslında bir restorasyon çalışmasıyla gölü 5 ila 10 yıl içinde eski haline döndürebiliriz. Fakat gölde maalesef balıkçılık yapıldığını görüyoruz. Tarım İl Müdürlüğü’nün buna karşı önlem alması gerek; hatta gerekirse yıl boyunca gölde balıkçılığı yasaklamak lazım.’’

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kaymakam Karagül'den Suriyeliler Hakkında Önemli AçıklamaÖnceki Haber

Kaymakam Karagül'den Suriyeliler Hakkınd...

Esenyurt'ta 6 yaşındaki kız, 2. kattan düştüSonraki Haber

Esenyurt'ta 6 yaşındaki kız, 2. kattan d...

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!