esss

Berat Albayrak müjdeyi verdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, doğalgaza yüzde 10 indirim yapılacağını duyurdu..

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, doğal gaz indirimiyle ilgili, "1 Ekim'den başlamak üzere hem tüketiciye hem sanayiye yüzde 10 olarak indirim yansıyacak" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) yaptığı ziyaretin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Albayrak, doğal gaz indirimiyle ilgili, "Hali hazırda karar imza noktasına gelmediği için süreç tamamlanmadı. Ancak vatandaşımıza kış gelmeden süreci başlatacağımızı söylediğimiz için 1 Ekim itibariyle doğal gazda hem tüketiciye hem sanayiciye bu indirim yüzde 10 olarak yansıyacak" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, elektriğe de zam olmayacağını belirterek, "Zam yok fakat fiyatta düşme olabilir. Bugün itibariyle ifade etmekten mutluluk duyuyoruz. Elektrikte zam öngörmüyoruz. Keşke İran'la daha önceden konuşsaydık, yıllar yıllar sürmeseydi. Yılbaşı itibariyle kazandığımız kararı imzalanacağı bir süreç bu. Bu kesinleşince detaylar konuşulacak. İndirimin yansımasıyla ilgili sorun yok" diye konuştu. 

İŞTE ALBAYRAK'IN AÇIKLAMALARI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, doğalgaz fiyatları ile ilgili, "Bu indirim 1 Ekim'den başlamak üzere doğalgazda hem tüketiciye hem sanayiye yüzde 10 olarak yansıyacak. Çok önemli bir adım bu biz son dönemde ilk defa kış aylarında indirim yapan bir hükümet de olduk bu da ayrıca çok önemli bir nokta" dedi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yaptığı basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. Albayrak, doğalgaz fiyatları ile ilgili, "Biz bu yıl başı itibariyle özellikle İran tahkim davasıyla ilgili ilk olumlu karar çıktıktan sonra bu davanın neticesine bağlı olarak BOTAŞ'ın taşıyacağı ekonomik yükteki iyileşmeye dayalı halkımıza bunu indirim olarak yansıtacağımızı bahsetmiştik. Nitekim, tahkimde son çeyrek yıl sonu itibariyle artık karar aşamasına gelindi, karar yazılacak. Yıl sonundan önce bu kararın uygulanmaya başlayacağı ile ilgili bir süreç içindeyiz ama malum hali hazırda hala karar imza noktasına gelmediği için bu süreç tamamlanmadı ancak vatandaşımıza kış gelmeden bu süreci başlatacağımızı ifade ettiğimiz için hükümetimizle ve başbakanımızla yaptığımız toplantı neticesinde bu kış gelmeden 1 Ekim itibariyle bu indirimi biz yansıtma yönünde bir karar aldık. Bu indirim 1 Ekim'den başlamak üzere doğalgazda hem tüketiciye hem sanayiye yüzde 10 olarak yansıyacak. Çok önemli bir adım bu biz son dönemde ilk defa kış aylarında indirim yapan bir hükümet de olduk bu da ayrıca çok önemli bir nokta. Genelde hep doğalgazda zam haberleri ile gündeme gelirdik, bugün itibariyle biz kış gelmeden yüzde 10'luk bir indirimi açıklamaktan çok mutluluk duyuyoruz. Hane halkına sadece indirim olarak yansımasının hane halkının gelirine ekstra bir kaynak oluşturması hasebiyle bir katkı oluşturmuyor aynı zamanda sanayimizde de çok ciddi bir maliyet girdisi oluşturan enerji maliyetlerinden doğalgazdaki bu yüzde 10 indirim inşallah son çeyrek Türkiye ekonomisinde sanayicimizin de çok önemli bir rekabet avantajına da katkı yapacağına inancımız tam" diye konuştu.

Elektrikte zam olup olmayacağının sorulması üzerine, Bakan Albayrak, "Elektrikte bir zam öngörmüyoruz, zam düşünmüyoruz hattı zatında bu maliyetlerin düşmesine dayalı piyasa liberal bir piyasada olduğu için maliyet düşmesine dayalı önümüzdeki dönemde tam tersine elektrik maliyetlerinde düşme yönünde bir hareket olması kuvvetle muhtemel" cevabını verdi.
Bakan Albayrak, İran tahkim kararı ile ilgili, "Bu karar Türkiye ile İran arasında değil, bu karar tahkimde neticelenecek bir karar. Bu karar neticelendikten sonra hukuki olarak sürecin sözleşmelere bağlı indirimin yansıma süreci başlayacak" dedi

Rusya ile ilişkilerle ilgili Bakan Albayrak şunları kaydetti:

"24 Kasım öncesi ilişkilerimiz ve 24 Kasım sonrasında yaklaşık 7 aylık yavaşlama süreci ilişkilerde olumlu mesafe kat etme açısından zor bir dönem, Haziran ayından sonra tekrar normalleşme süreci bunu destekleyecek noktada Cumhurbaşkanımızın St. Petersburg ziyareti ve akabindeki gelişmeler. Ağustos ayındaki St. Petersburg ziyaretiyle ilişkilerin 24 Kasım'dan önceki döneme dönmesi hatta daha iyi bir noktaya gelmesi ile ilgili somut mesajlar ve görüşler ortaya konulduğu ifade edildi. Bu noktada Türkiye-Rusya ilişkilerinin önemli noktalarından bir tanesi enerji. Enerji çerçevesi içerisinde 'Türk Akımı' Türkiye'de 24 Kasım öncesinde müzakere noktasında belirli bir noktaya kadar gelmiş bir proje. St. Petersburg ziyareti sonrasındaki süreçte ekiplerimiz aynı 24 Kasım öncesi süreci devam ettirme ile ilgili müzakere ve görüşmelerimize başladık ve devam ettirdik. Putin'in Dünya Enereji Kongresi haftası Türkiye'de olacağı ve Enerji Kongresi'nin İstanbul'da 40 yıl sonra çok önemli bir organizasyon olması hasebiyle, Türkiye'ye teşrif etmesi hasebiyle iki taraf, Türkiye-Rusya tarafı bu sürece bağlı olarak önemli adımların atılabilirliği ile ilgili müzakereleri devam ettiriyor. Benim şahsi düşüncem özellikle Türk Akımı bağlamında bu toplantıya kadar önemli bir mesafe kat edeceğimiz yönünde. Dünya Enerji Kongresi'nde Sayın Devlet Başkanı Putin Türkiye'ye geldiğinde bununla ilgili süreci daha net ve somut bir şekilde göreceğiz." 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bakan Açıkladı Seçim olacakmı?Önceki Haber

Bakan Açıkladı Seçim olacakmı?

Kadıköy'de zafer gecesi!Sonraki Haber

Kadıköy'de zafer gecesi!

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!