esss

Doğum ayınız kalp sağlığınızı ele veriyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Doğum ayınız kalp sağlığınızı ele veriyor
Prof. Dr. Ali Metin Esen, yapılan son araştırmalar ve yayınlanan bilimsel çalışmalar ışığında kalp hastalıkları ve kronik hastalıkların önemli bir kısmının doğum ayıyla ilişkisi olduğunu açıkladı. Peki hangi ayda doğanlar, hangi kalp rahatsızlıklarına dikkat etmeli.

Ya­pı­lan son is­ta­tis­tik­le­re gö­re ölüm­le­rin yüz­de 40’ı do­la­şım sis­te­mi has­ta­lık­la­rı gru­bun­da olan kalp has­ta­lık­la­rın­dan
kay­nak­la­nı­yor.  

2 mil­yon in­san araş­tı­rıl­dı

Kar­di­yo­lo­ji ala­nın­da­ki ba­şa­rı­lı ça­lış­ma­la­rıy­la adın­dan söz et­ti­ren ve yurt dı­şın­dan pek çok ödü­le sa­hip Gi­ri­şim­sel Kar­di­yo­lo­ji Uz­ma­nı Prof. Dr. Ali Me­tin Esen, ya­pı­lan son araş­tır­ma­lar ve ya­yın­la­nan bi­lim­sel ça­lış­ma­lar ışı­ğın­da kalp has­ta­lık­la­rı ve kro­nik has­ta­lık­la­rın önem­li kıs­mı­nın do­ğum ayıy­la iliş­ki­si ol­du­ğu­nu be­lir­ti­yor.  “New­york-Presb­yte­ri­an/Co­lum­bi­a Uni­ver­city Me­di­cal Cen­te­r’­da ka­yıt­lı 1900-2000 yıl­la­rı ara­sın­da do­ğan 1.749.400 ki­şi ile 1688 has­ta­lık ko­du ara­sın­da do­ğum ayı yö­nün­den bir iliş­ki­nin olup ol­ma­dı­ğı ge­ri­ye dö­nük ola­rak araş­tı­rıl­dı­” di­yen Prof. Dr. Ali Me­tin Esen, şöy­le de­vam et­ti: “Ça­lış­ma­nın so­nu­cun­da top­lam 55 has­ta­lı­ğın do­ğum ayı ile çok ya­kın iliş­ki için­de ol­du­ğu sap­tan­dı.

Bu araş­tır­ma­nın so­nu­cun­da kalp has­ta­lık­la­rı ara­sın­da önem­li bir has­ta­lık gru­bu­nu oluş­tu­ran at­ri­yal fib­ri­las­yon, mit­ral ye­ter­siz­li­ği, is­ke­mik kalp has­ta­lık­la­rı, kalp ye­ter­siz­li­ği ve hi­per­tan­si­yo­nun do­ğum ayı ile iliş­ki­si be­lir­gin ola­rak or­ta­ya ko­nul­muş­tur. Çev­re­sel ve ge­ne­tik et­ken­ler ile bu iliş­ki­nin sey­ri de­ği­şe­bil­se de risk fak­tör­le­ri­nin far­kın­da ol­mak, ye­ni te­da­vi yön­tem­le­ri­ne ışık tu­ta­cak­tır.” 

En riskli ay mart ve nisan

Prof. Esen, kalp has­ta­lık­la­rı açı­sın­dan en ma­sum ay­la­rın ey­lül, ekim, ma­yıs ve ha­zi­ran, en risk­li ay­la­rın ise mart ve ni­san ol­du­ğu­nu söy­le­di. Esen şöy­le de­vam et­ti:

“Bi­lim­sel ça­lış­ma­lar; ey­lül-ara­lık ay­la­rı ara­sın­da do­ğan­la­rın kalp da­mar has­ta­lık­la­rı­nın ge­liş­me­si­ne kar­şı da­ha di­renç­li ol­du­ğu­nu, ocak-ni­san ara­sın­da do­ğan­la­rın bu has­ta­lı­ğa da­ha yat­kın ol­duk­la­rı­nı or­ta­ya koy­mak­ta­dır. An­ne­nin ocak ve mart ay­la­rı ara­sın­da ge­çir­di­ği en­fek­si­yon­la­rın bu­nun önem­li bir ne­de­ni ola­bi­le­ce­ği­nin vur­gu­lan­dı­ğı ça­lış­ma­da ör­ne­ğin 1918 H1N1 sub­grup po­zi­tif­li­ği ile do­ğan be­bek­le­rin yüz­de 20 da­ha faz­la kar­di­yo­vas­kü­ler has­ta­lı­ğa sa­hip ol­duk­la­rı be­lir­len­miş­tir. Mit­ral ye­ter­siz­lik en faz­la mart ve ağus­tos ayın­da do­ğan­lar­da gö­rü­lür­ken, at­ri­yal fib­ri­las­yon mart ve ey­lül-ka­sım ay­la­rı ara­sın­da do­ğan­lar­da faz­la göz­len­mek­te. Ül­ke­miz­de çok sık gö­rü­len kalp ye­ter­siz­li­ği en faz­la martta do­ğan­lar­da, hi­per­tan­si­yon da ha­zi­randa do­ğan­lar­da kar­şı­mı­za çık­mak­ta­.”

En şanslılar eylül ayında doğanlar

Özel­lik­le son yıl­lar­da or­ta­ya çık­ma ya­şı ol­duk­ça dü­şen kalp kri­zi açı­sın­dan en so­run­lu ay­lar, mart ve ni­san­dır. Kalp kri­zi açı­sın­dan en şans­lı olan­la­rın ise ey­lül ayın­da do­ğan­lar ol­du­ğu­nu söy­le­ye­bi­li­ri­z” di­ye ko­nuş­tu.
Tedbiri bırakmayın

Prof.Esen, her ne ka­dar kalp has­ta­lık­la­rı açı­sın­dan risk ay­la­rı­nı ta­nım­la­ma­nın önem­li ol­du­ğu­nu be­lirt­se de hiç­bir za­man sağ­lık­lı bes­len­me­nin ve spor alış­kan­lı­ğı­nın el­den bı­ra­kıl­ma­ma­sı ge­rek­ti­ği­nin de al­tı­nı çiz­di. Esen, dü­zen­li bir bes­len­me ve spor alış­kan­lı­ğı ka­dar si­ga­ra­dan da ke­sin­lik­le uzak du­rul­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni ifa­de et­ti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İrlandalı turist gündemi salladıÖnceki Haber

İrlandalı turist gündemi salladı

Zayıflama hapı ve zayıflama çayları kalp hastalığına yol açıyorSonraki Haber

Zayıflama hapı ve zayıflama çayları kalp...

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!