esss

Turkcell ilk yerli arama motorunu sundu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Turkcell ilk yerli arama motorunu sundu
Türkiye yeni bir yerli arama motoruna kavuşuyor. Turkcell tarafından pazara sunulan ‘Yaani’ iki güçlü rakip olan Google ve Yandex karşısında yüzde 25’lik pasta payı hedefliyor.

Turkcell Genel Müdürü Terzioğlu, uygulamanın tüm akıllı cihazlarla uyumlu olduğunu söyledi.

GÜVEN ADALI

Sanal dünyadaki içerikleri aramak için kullanılan arama motorlarına yeni bir isim daha ekleniyor. ‘Yaani’ ismiyle pazara çıkan yerli arama motoru, Turkcell tarafından geliştirildi. Şirket, milyonlarca kullanıcıya ulaşan BiP, fizy, lifebox, TV+ ve Paycell gibi servisleri ile de Türkiye’nin datasının Türkiye’de kalması için önemli bir mesafe kat ederken, şimdi de Yaani arama motoru ile Türkiye’yi kendi arama motoruna sahip ülkeler kategorisine çıkarıyor. Arama motorları arasında hiç kuşkusuz en büyük payı yüzde 97 ile Google alıyor. Onu da yaklaşık yüzde 3’lük dilimle yandex takip ediyor. Turkcell ise yerli arama motoru olan Yaani ile bu pastadan yüzde 25 pay almanın peşinde. Kendi arama motoruna sahip olmanın Türkiye’yi dünyada sayılı ülkeler arasına soktuğunu belirten Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Dünyada gücün kaynağının değiştiği bir dönemden geçiyoruz. Artık veri en önemli güç. Ülke olarak bu yeni dönemde söz sahibi olmak istiyorsak dijital verilerimizi kendi ülkemizde tutmak ve bunları işleyerek yenilikçi servislere dönüştürmek zorundayız. Çünkü verileri işlemediğiniz sürece elinizde veri olmasının pek bir anlamı yok. Bugüne kadar geliştirdiğimiz servisler sadece Türkiye’de değil dünyada da milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor. Şimdi Yaani ile bir adım daha atarak en fazla veri üreten servislerden birisi olan arama motoru pazarına giriyoruz. Bu Turkcell’in değil Türkiye’nin arama motoru. Hepimizin desteği ile büyüyecek” dedi. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin en büyük veri merkezini Gebze’de açtıklarını kaydeden Terzioğlu, “Veri merkezini yapıp işin içinden çıkamayız. Önemli olan bu veri merkezi üzerinde çalışan servisleri de geliştirmek. Yaani’nin verilerini de Gebze Veri Merkezi’mizde saklayacağız. Türkiye’nin kullanım alışkanlıklarına göre tasarlanan Yaani, Türkçeyi çok iyi anlıyor. Biz arama yaptıkça o öğreniyor. Bu sayede her seferinde karşımıza daha iyi arama sonuçları çıkartacak” diyerek tüm Türkiye’den Yaani’yi kullanmalarını istedi.

AYLIK 1 GB İNTERNET HEDİYE

Kaan Terzioğlu Yaani’nin büyümesindeki en önemli adımlardan birisinin de akıllı telefon entegrasyonu olduğunu vurgulayarak “Biliyorsunuz bugüne kadar 2,5 milyondan fazla satılan popüler bir akıllı cihaz serimiz var. Bundan sonra geliştireceğimiz tüm T serisi akıllı cihazlarımızda da Yaani yüklü olarak gelecek. Bunun yanı sıra Türkiye’nin önde gelen yerli cihaz üreticilerinden General Mobile hali hazırda Yaani yüklü olarak satılan ilk cihaz. Yine Vestel ile de görüşmelerimiz sürüyor” şeklinde konuştu. Kullanıcılar Yaani arama motorunu hem AppStore hem de Google Play uygulama mağazalarından telefon ve tabletlerinize ücretsiz indirerek kullanmaya başlayabiliyor. Uygulamayı indiren Turkcell’lilere 1 GB internet kotası tanımlanırken, Yaani ile yapılan aramalar ve sonuçlarının gösterildiği sayfalardaki data kullanımı kullanıcının internet kotasından düşmüyor. Ek olarak, Turkcell’lilerin hatlarına Yaani’yi kullandıkça her ay 1 GB’lık internet paketi tanımlaması yapılıyor.

‘HER DİLDE SÖYLENMESİ KOLAY’

Arama motorunun isminin neden Yaani olduğunu anlatan Kaan Terzioğlu, “Türkiye’nin arama motoruna isim ararken, hem Türkçe hem akılda kalıcı ve basit olmasını istedik. Türkçede çok fazla kullandığımız bir kelime olan “Yaani” bizim hedefimiz olan Ortadoğu ve Rusya pazarlarında da kullanılan bir kelime. Arapçada benzer anlama geliyor, Rusçada da söylemesi çok kolay” şeklinde yanıtlayarak şöyle devam etti: “Öncelikli hedefimiz elbette Türkiye ancak global servislerdeki deneyimimiz de bize bir şey öğretti: Türk insanının beğendiği uygulamalar yurt dışında da çok başarılı oluyor. Türkiye’de başarılı olduktan sonra bölgesel ölçekte başarılı olmamak için hiçbir neden yok. Bizim Yaani ile öncelikli hedefimiz Türkiye’de %25’lik pazar payına ulaşmak.”

KAYNAK: KARAR

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kadıoğlu’ndan Öğrencilere NasihatÖnceki Haber

Kadıoğlu’ndan Öğrencilere Nasihat

Ardahan Kültürevi'nden TeşekkürSonraki Haber

Ardahan Kültürevi'nden Teşekkür

Yorum Yazın

ess

Başka haber bulunmuyor!